GENEL
2024’te Cam Sektörüne Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme Damga Vurdu

Yayınlandı
2 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Yorglass, küresel başarılarını ülke içindeki güçlü yatırımlarıyla destekleyerek 2025 yılına iddialı bir vizyonla adım attı. Çevre ve insan odaklı yaklaşımıyla, yenilikçi projeleri ve sürdürülebilir üretim hedefleri doğrultusunda sektörde öncü rolünü pekiştirmeye devam ediyor.
- Global ölçekte ve bölgesel olarak firmanız ile ilgili genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanlarındaki 50 yıllık köklü birikimimiz, uzmanlığımız, farklı iş kollarındaki tecrübemiz, nitelikli iş gücümüz, teknolojik alt yapımız ve yaptığımız büyük yatırımlarla sektörümüzün öncüsü konumundayız. Yüksek standartlarda ürettiğimiz ürünlerimizi, dünyanın 6 kıtasında 60’tan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Böylece ülkemizin cam endüstrisindeki başarısını dünyaya taşıyoruz. Global ölçekteki gücümüzü, ülkemizde imza attığımız başarılardan alıyoruz. Özellikle son 10 yılda çok hızlı bir ilerleme kaydettik. Geçtiğimiz yıl İSO ikinci 500 listesinde 405 basamak yükselerek İSO ilk 500’e 364. sıradan girdik. Türkiye’nin en büyüklerinin yer aldığı Fortune 500 listesinde de yüzde yüz yerli bir şirket olarak 396. sırada yer aldık. Geride bıraktığımız 2024 yılında elde ettiğimiz başarı ve büyümemizle bu yıl hem İSO hem de Fortune listelerinde daha üst basamaklara yerleşeceğimize inanıyoruz. Dünyaya ve geleceğimize karşı yüksek sorumluluk vizyonumuz ışığında yaptığımız çalışmalar sonucu global ölçekli değerlendirmelerde aldığımız skorlarla öne çıkıyor, insanı ve doğayı odağımıza alan yaklaşımımızla dikkat çekiyoruz. Dünden bugüne tüm bu başarılarımızın ışığında, 2025 yılına ‘Rekabet edilemez bir Yorglass’ mottosu oluşturarak giriş yaptık.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
Cam sektöründe geride bıraktığımız yıl öne çıkan trendler arasında yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı bir dönüşüm göze çarptı. Özellikle enerji verimliliği, dijitalleşme ve çevre dostu üretim süreçleri, sektörümüzün ana gündem maddelerini oluşturdu. Her yıl olduğu gibi 2024 yılı boyunca da sürdürülebilir çözümlerle çevreye olan katkılarımızı artırmaya ve çalışan odaklı büyüme hedefimize yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ettik. Özetle, 2024 yılında imza attığımız her bir projenin sonucunda verimini, üretkenliğini ve odağını bir üst basamağa taşıyan bir Yorglass yarattık.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve firmanızdaki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
İçinde bulunduğumuz 2025 yılının özellikle ilk yarısının ekonomik anlamda kolay geçmeyeceğine dair bir öngörümüz var. Bu kapsamda yılın ilk 6 ayını daha rahat geçirebilmek adına hazırladığımız farklı senaryolarımız bulunuyor. Yorglass olarak bu dönemde özellikle yenilikçi ürünlerimizle hem yerel hem de global pazarlarda güçlenmeye devam ederek rekabet avantajımızı bir adım ileriye taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca sürdürülebilirliğe, dijitalleşme yatırımlarına, Ar-Ge’ye, ihracata ve sektörün ihtiyaçlarının ötesinde ürünler geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Diğer yandan, bu yıl yeşil mutabakat hedefleri doğrultusunda daha çevreci teknolojilerin benimsenmesi, dijitalleşmenin hız kazanması ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımların artması bekleniyor. Biz de bu doğrultuda sektörün geleceğini şekillendiren çözümler sunmaya kararlıyız.
- 2025 yılı ihracat stratejileriniz kapsamında hangi pazarlara odaklanıyorsunuz? Amerika kıtası ve özellikle ABD pazarındaki büyüme hedefleriniz doğrultusunda hangi adımları atıyorsunuz? Ayrıca, Ar-Ge çalışmalarınızın ihracat potansiyelinize katkısını nasıl değerlendirdiğinizi öğrenebilir miyiz?
Üretimi her şeyin üstünde tutan global bir tedarikçi olarak hem iç hem de dış pazarda aktif bir şekilde var olmak için çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz. Her pazarın kendine özgü dinamiklerini hızlı bir şekilde okuyor, ham madde seçiminden üretime, tedarikten satış sonrası hizmetlere kadar yarattığımız güçlü ağ ile global ve güvenilir tedarikçi konumumuzu güçlü tutuyoruz. Ürünlerini 6 kıtaya ulaştıran bir şirket olarak 2025’te yüksek tüketim kapasitesine sahip Amerika kıtası ve ABD başta olmak üzere pazarlarındaki hacmimizi geliştirmeye odaklandık. Bu yönelim, potansiyel büyüme fırsatlarını değerlendirme ve global ekonomik dalgalanmalardan etkilenmemek adına kritik önem taşıyor. Ayrıca T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akreditasyon alan Ar-Ge merkezimizde katma değeri yüksek yeni çözümler geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracat potansiyelimizi daha da artırmak için Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandıracak ve başarılarımızı kararlılıkla ileriye taşıyacağız.
- 2024 yılında sürdürülebilirlik alanında hangi somut adımları attınız? Ayrıca 2025 yılında gerçekleştirmeyi planladığınız GES yatırımı başta olmak üzere sürdürülebilirlik vizyonunuz ve sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yorglass olarak sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile hayata geçirdiğimiz ‘Cam Gibi Denizler’ projesiyle üç yıl boyunca mavi sularda iz bırakan başarılara imza attık. Sürdürülebilir yaşam döngüsüyle örtüşen bu proje ile üç yılın sonunda mavi sularda 763 bin litre atığın toplanmasına destek vererek gelecek nesillere cam gibi denizler emanet edilmesine öncülük ettik. Diğer yandan sürdürülebilirlik stratejimizin temel unsurlarından biri olan geri dönüşüm ilkemiz, kaynakların verimli kullanılmasına ve ekosistemin korunmasına yönelik somut katkılar sağlıyor. Bu çerçevede son 3 yılda geri dönüştürdüğümüz 550 ton kâğıt ve karton atığı sayesinde 9 bin 364 ağacın kesilmesini önledik. Sürdürülebilir bir dünya için attığımız adımlar karşılığını buluyor. CDP (Carbon Disclosure Project) skorlarımızda önemli bir yükseliş kaydederek iklim değişikliği alanında B’den A-’ye, su güvenliği kategorisinde ise D’den B’ye çıktık. Çevresel etkilerimizi daha iyi yöneterek şeffaf ve sorumlu bir şirket olma yolunda ilerliyoruz.
2025 yılında ise 240 milyon TL’lik GES yatırımımızla fabrikalarımızın çatılarına toplamda 28 bin 885 adet güneş paneli monte ederek yılda 17,1 milyon kWh elektrik üretmeye başlayacağız. Üreteceğimiz enerjinin büyüklüğü 3 bin 425 hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya denk geliyor. Bu adımımızla yıllık bazda 7 bin 507 ton karbondioksit salımının önüne geçeceğiz. Böylece sadece karbon ayak izimizi küçültmekle kalmıyor aynı zamanda çevresel etkilerimizi de en aza indirmenin fırsatını yaratıyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm bu çalışmalarımız ışığında, her daim kendi başarılarımızla yarışarak gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. UN Global Compact’ın sektördeki ilk imzacısı olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımızı insan, refah, toplum ve çevre olmak üzere geniş bir perspektiften ele almaya devam edeceğiz.
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI

Yayınlandı
16 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, madencilik ve tünelcilik alanında
iş makineleri üreten Almanya menşeli PAUS firmasıyla sözleşme imzaladı. Borusan Cat, Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında PAUS’un bayiliğini yapacak.
“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile operasyonlarını Türkiye’nin yanı sıra Kafkasya ve Orta Asya’da sürdüren Borusan Cat, Alman iş makinesi markası PAUS ile Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarını kapsayan bir bayilik anlaşması imzaladı.
Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bauma 2025 Fuarı’nda duyurulan iş birliğiyle
Borusan Cat, müşterilerine madencilik ve tünelcilik sektörlerinde iş makinesi ve özel ekipmanların yanı sıra yedek parça ve servis hizmetleri sunacak.
Müşterileriyle sürekli ve yakın temas halinde çalışarak ihtiyaçlarını anlamayı ve en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan PAUS, “Önemsiyoruz” mottosuyla çalışıyor. 1968 yılında kurulan şirket, 50 yılı aşkın süredir inşaat makineleri, endüstriyel araçlar, kaldırma teknolojisi araçları ile yer altı madenciliği makineleri geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor. Bu iş birliğiyle Borusan Cat, yer altı madenciliği ve tünelcilik alanlarında faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunarak, bölgedeki güçlü konumunu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.
GENEL
DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor

Yayınlandı
16 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
DYO, Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne, raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla değer katıyor. Yenilikçi boya çözümleriyle projeye katkı sağlayan DYO, ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik toplumsal yatırımını sürdürüyor.
DYO Boya, Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne destek oluyor. Raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla, toplumsal yatırımını sürdürüyor. Safkar Firması’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle DYO, GAZİRAY Projesi’ne zorlu koşullara karşı dayanıklığı yüksek DYO boyalarıyla uzun ömürlü koruma sağlıyor.
Güvenli ve modern bir yolculuk deneyimi
İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü en büyük banliyö hattı olarak hayata geçirilen ve ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen GAZİRAY Projesi, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında toplamda 32 araçtan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretilecek. Her bir tren seti, saatte 90 kilometre işletme hızıyla yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşan bu setlerin her biri, 206’sı oturan toplamda bin yolcu kapasitesine sahip olacak.
DYO’nun raylı sistemler için geliştirdiği ürünler, dayanıklılığının yanı sıra yolcu güvenliğini de ön planda tutuyor. GAZİRAY Projesi’nde kullanılan EN 45545-2 sertifikalı boyalar, yangına karşı yüksek direnç göstererek güvenli bir yolculuk deneyimi sunuyor.
GENEL
Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor

Yayınlandı
16 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 4. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları yaklaşık 530 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı.
KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 58,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıkladı. Kısıtlayıcı unsurlara bakıldığında finansman sorunları ortalama yüzde 31,6 seviyesindeki payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör olurken gelen talep yetersizliği de 2024 yılı 4. çeyrekte yüzde 18,0’lık ortalamaya sahip olarak önceki dönemlerde olduğu gibi faaliyetleri kısıtlayan faktörlerdeki sırasını korudu.
Türkiye’de inşaat maliyet endeksi alt kırılımları ele alındığında ise 2024 Aralık ayında işçilik ve malzeme endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 arttı. Çeyreklik ortalamalara bakıldığında, inşaat maliyet endeksindeki değişim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,9 azalarak 4. çeyrekte yüzde 36 olarak gerçekleşti.
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2024 yılının son çeyreği, inşaat ve gayrimenkul sektöründe dinamiklerin hızla değiştiği bir döneme işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış, özellikle ipotekli satışlardaki dikkat çekici yükseliş ve konut kredisi kullanımındaki genişleme, talebin canlılığını ortaya koyarken, reel bazda düşen konut fiyat endeksi sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları da açıkça gözler önüne seriyor. Öte yandan, AVM metrekare ciro verimliliğinde süregelen artış, perakende tarafında olumlu bir eğilime işaret ederken, inşaat maliyet endeksindeki gerileme de sektöre bir nebze nefes alma imkânı tanıyor. Ancak finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve talep yetersizliği gibi yapısal sorunlar, sektörde kalıcı iyileşme için bütüncül politikalara ve stratejik desteklere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.
Konut satışlarında artış devam etti
2024 yılı 4. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 530,8 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı. 2024 yılında, Türkiye genelinde konut satışları toplamda 1,5 milyon seviyesinde kaydedildi. Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024’ün 4. çeyreğinde de İstanbul 86,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu, İstanbul’daki satışları yaklaşık 49 bin adet ile Ankara ve yaklaşık 29 bin adet ile İzmir takip etti.
Türkiye’de Aralık 2024 sonu itibarıyla 158,46 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi 2023 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 29,4 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2024 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4’lük düşüş gösterdi.
AVM’lerde metrekare ciro verimliliği artıyor
Türkiye genelinde 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m²’ye ulaştı. Hâlihazırda toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38,5’i ise İstanbul’da bulunuyor. İnşaatı tamamlanması planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 456’ya erişmesi beklenirken perakende yoğunluğu ülke genelinde 1.000 kişi başına 166 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri kapsamında, bu dönemde de endeksin artış trendi içerisinde olduğu gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,6’lık nominal artış kaydetti.
Otel doluluk oranları geriledi
Rapora göre İstanbul‘da bulunan konaklama tesisleri doluluk oranları, 4. çeyrekte ortalama 56 seviyesindeki oranla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış göstermiş olup, Antalya Bölgesi’nde ise bu dönemdeki doluluk oranı, dönemsel iklim şartları neticesinde yaklaşık yüzde 49 seviyelerinde kaydedildi. Türkiye genelinde otel doluluk oranları, bir önceki çeyreğe oranla azalarak 4. çeyrekte ortalama yüzde 43,3 seviyesinde gerçekleşti. Yılın tamamına bakıldığında Türkiye genelinde İstanbul’da, Antalya Bölgesi’nde ve Ankara’daki işletme ve basit belgeli konaklama tesisleri doluluk oranları sırasıyla yüzde 49,3, yüzde 54,8, yüzde 61,2 ve yüzde 41,3 oldu. Bu çeyrekte toplam turizm geliri 13,8 milyar dolar ve ziyaretçi kişi başı ortalama harcama ise 981 dolar olarak kaydedildi.
Son Yazılar
- BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI Nisan 18, 2025
- DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor Nisan 18, 2025
- Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor Nisan 18, 2025
- Vaillant ISH Fuarında Yeni Isı Pompası Portföyünü Tanıttı Nisan 18, 2025
- ALARKO HOLDİNG BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 25 ENDEKSİ LİSTESİNDE YERİNİ ALDI Nisan 18, 2025
- KONUTDER ‘İstanbul’da Gelecek 10 Yıllık Konut Stratejisi Raporu’nun Yenisini Açıkladı: “İstanbul’un Her Yıl Ortalama 122 Bin Yeni Konuta İhtiyacı Var” Nisan 18, 2025
- REHAU’dan Yüzey Isıtma ve Soğutma Sistemleri İçin Yenilikçi Çözüm Nisan 18, 2025
- BORUSAN CAT TÜRKİYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNE UĞUR TARIK GÜL ATANDI Nisan 18, 2025
- Yalıtım, iç ortamda oluşan nem ve rutubet risklerini minimuma indiriyor Nisan 17, 2025
- Creavit Türkiye, Responsible® Programına Kabul Edildi! Nisan 17, 2025
- Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri, “Değişimin Yüzü Sensin” mottosuyla iş ortaklarıyla buluştu Nisan 17, 2025
- Bien’de Üst Düzey Atama: Tuna Tümer Bien Banyo Grup Genel Müdür Yardımcısı Olarak Göreve Başladı Nisan 17, 2025
- Baharın enerjisi Günsan Elektrik ile yaşam alanlarında Nisan 17, 2025
- Akçansa, 2024 Entegre Faaliyet Raporu’nu Yayınladı Nisan 17, 2025
- Üsküdar Amerikan Lisesi Otis Made to Move Communities™ Yarışmasında EMEA Birincisi Oldu Nisan 16, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ10 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL11 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL12 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL12 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL12 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL9 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL9 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!
- GENEL9 ay önce
Bosch, Johnson Controls ve Hitachi’den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor