Bizimle iletişime geçin

GENEL

ALARKO HOLDİNG BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 25 ENDEKSİ LİSTESİNDE YERİNİ ALDI

Yayınlandı

-

Alarko Holding, 2050 net sıfır emisyon taahhüdü doğrultusunda çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında attığı kararlı adımların sonucu olarak, Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildi. Holding aynı zamanda endekste en yüksek performansa sahip ilk 25 şirket arasında yer alma başarısını da gösterdi.

 

Alarko Şirketler Topluluğu, sürdürülebilir dönüşüm ve sorumlu yatırım yolculuğunda stratejik bir eşiği daha başarıyla aştı. 2050 net sıfır emisyon hedefi doğrultusundaki öncü adımları ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) odaklı bütüncül çalışmalarıyla Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil olan Alarko Holding, aynı zamanda endeksteki ilk 25 şirket arasında yer alma başarısını gösterdi.

Holding’in son sürdürülebilirlik raporu baz alınarak gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda 82 puanla, küresel ve yerel 72 şirket arasında 4. sırada yer almayı başardı. Şirketin ESG notu yapılan güçlü yatırımlar ve sürdürülebilirlik stratejileri sayesinde A (82/100) seviyesine yükseldi. Kaydedilen yukarı yönlü bu ivmede, etkin kaynak yönetimi, sürdürülebilir inovasyon yatırımları, çalışan odaklı insan kaynakları politikaları ve toplumsal fayda yaratan sosyal sorumluluk projeleri etkili oldu.

Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören şirketler, London Stock Exchange Group tarafından sürdürülebilirlik performanslarına göre kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu analizler sonucunda, ESG kriterlerinde üstün performans gösteren şirketler, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeye hak kazanıyor.

Alarko, Topluluk şirketleriyle birlikte ortak pozitif etkisini sürekli büyütüyor

Alarko Holding, 2023 yılında adım attığı sürdürülebilir tarım sektöründe 360 derece yer alma hedefiyle seracılık, tohum, gübre ve gıda alanlarında yatırımlarına devam ediyor. Yenilikçi teknolojiler ve sürdürülebilir üretim modelleriyle öne çıkan Alarko Tarım Grubu, 2028 yılına kadar modern seracılıkta dünyanın sayılı şirketlerinden biri olmayı hedefliyor. Seralarda hayata geçen teknolojik yatırımlarla geleneksel tarıma kıyasla %72 su tasarrufu sağlayan Alarko, ısıtma amaçlı kullanılan jeotermal suyu re-enjeksiyon yöntemiyle doğal döngüye kazandırarak çevre dostu bir üretim modeline imza atıyor. Akıllı tarım uygulamalarıyla üretilen pestisitsiz ürünler hem iç pazarda satılıyor hem de dış pazarlara ihraç ediliyor.

Alarko’nun Çankırı’da bulunan Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük hibrit mikro granül gübre fabrikası ise şirketin sürdürülebilirlik alanındaki iddiasını gözler önüne seriyor. %65 daha az enerji ve %70 daha az su kullanımıyla sektörde yeni bir standart oluşturan fabrikanın enerji ihtiyacının %35’i ise 1.200 kWp kapasiteli güneş enerji sisteminden karşılanıyor.

Alarko Enerji Grubu, düşük karbonlu ekonomiye geçiş yönünde tüm yeni yatırımlarını temiz enerji alanında gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesini yaklaşık 3,5 kat artırarak, mevcut 140 MW seviyesindeki kurulu gücünü 640 MW’a çıkarmayı hedefliyor.

Alarko Carrier, Eskişehir Fabrikası’nın çatısında yer alan güneş enerjisi sistemi ile yıllık 500.000 kWh’ye varan elektrik üretmeyi hedefliyor. Sürdürülebilirlik odaklı ürün geliştirme stratejisini de aktif biçimde sürdüren Alarko Carrier, 2023 yılının son çeyreğinde Alarko markalı fotovoltaik panelleri ürün gamına dahil ederek yenilenebilir enerji çözümleri alanındaki iddiasını daha da güçlendiriyor.

Doğayla uyumlu yaşam anlayışını merkezine alan Hillside Beach Club, konuklarına eşsiz bir tatil deneyimi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir turizm alanında örnek teşkil eden uygulamalarıyla sektörün dönüşümüne de katkı sağlıyor. İleri düzeyde sürdürülebilirlik uygulamaları ile Haute Grandeur “Best Eco-Friendly Resort” kategorisinde Avrupa’nın en iyisi ödülüne sahip olan tesis, su kaynaklarının verimli kullanımıyla hak kazandığı “Travelife Gold” sertifikasıyla bu alandaki hassasiyetini tescilliyor. Sıfır atık prensibiyle çalışan Hillside, yerel tedarikçileri desteklemeye ve içinde bulunduğu doğal ekosistemi korumaya yönelik uzun soluklu projeler yürütüyor.

Alarko 70. yılını sürdürülebilirlik projeleriyle kutladı

Alarko Holding 70. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2024 yılında sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma alanında bir dizi yenilikçi projeye imza attı.

Geçtiğimiz yıl SKD Türkiye (İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) yönetim kurulunda yerini alan Alarko Holding, insana, ekonomiye, gezegene ve geleceğe değer katan çok boyutlu sürdürülebilirlik yaklaşımını iletişim stratejisine de taşıdı. Sorumlu İletişim Politikası’nı Türkiye’de yayımlayan ilk holding olan ve bu girişimiyle çok şirketli kurumların dönüştürücü gücüne dikkat çeken Alarko, “yeşil boyama” (greenwashing) riskine karşı net bir duruş sergiledi.

İstanbul’un simge yapılarından biri olan Ortaköy’deki merkez yerleşkesinin doğrudan ve dolaylı karbon emisyonlarını dengelemek üzere harekete geçen Holding, Uluslararası Yeşil Enerji (I-REC) Sertifikası ve rüzgâr enerjisine dayalı Gold Karbon Kredisi satın alarak yerleşkesini karbon nötr hale getirdi.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imzacısı olan ve bu vizyonu somut politikalarla da destekleyen Alarko, üçüncü yılına giren “Girişim Öncüleri” projesi kapsamında 1.700 kadın girişimci adayına zengin bir eğitim içeriği sunarken istihdam yaratma potansiyeli yüksek 12 kadın girişimciye hibe desteği sağladı.

Make-A-Wish Türkiye iş birliğiyle riskli hastalıklarla mücadele eden çocuklara umut olmayı amaçlayan Holding, 70. yılına özel olarak 70 çocuğun dileğini gerçeğe dönüştürmek üzere yola çıktı.

 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI

Yayınlandı

-

Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, madencilik ve tünelcilik alanında
 iş makineleri üreten Almanya menşeli PAUS firmasıyla sözleşme imzaladı. Borusan Cat, Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında PAUS’un bayiliğini yapacak.

“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile operasyonlarını Türkiye’nin yanı sıra Kafkasya ve Orta Asya’da sürdüren Borusan Cat, Alman iş makinesi markası PAUS ile Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarını kapsayan bir bayilik anlaşması imzaladı.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bauma 2025 Fuarı’nda duyurulan iş birliğiyle
Borusan Cat, müşterilerine madencilik ve tünelcilik sektörlerinde iş makinesi ve özel ekipmanların yanı sıra yedek parça ve servis hizmetleri sunacak.

Müşterileriyle sürekli ve yakın temas halinde çalışarak ihtiyaçlarını anlamayı ve en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan PAUS, “Önemsiyoruz” mottosuyla çalışıyor. 1968 yılında kurulan şirket, 50 yılı aşkın süredir inşaat makineleri, endüstriyel araçlar, kaldırma teknolojisi araçları ile yer altı madenciliği makineleri geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor. Bu iş birliğiyle Borusan Cat, yer altı madenciliği ve tünelcilik alanlarında faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunarak, bölgedeki güçlü konumunu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.

 

Okumaya Devam Et

GENEL

DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor  

Yayınlandı

-

DYO, Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne, raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla değer katıyor. Yenilikçi boya çözümleriyle projeye katkı sağlayan DYO, ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik toplumsal yatırımını sürdürüyor.

DYO Boya, Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne destek oluyor. Raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla, toplumsal yatırımını sürdürüyor. Safkar Firması’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle DYO, GAZİRAY Projesi’ne zorlu koşullara karşı dayanıklığı yüksek DYO boyalarıyla uzun ömürlü koruma sağlıyor.

Güvenli ve modern bir yolculuk deneyimi 

İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü en büyük banliyö hattı olarak hayata geçirilen ve ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen GAZİRAY Projesi, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında toplamda 32 araçtan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretilecek. Her bir tren seti, saatte 90 kilometre işletme hızıyla yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşan bu setlerin her biri, 206’sı oturan toplamda bin yolcu kapasitesine sahip olacak.

DYO’nun raylı sistemler için geliştirdiği ürünler, dayanıklılığının yanı sıra yolcu güvenliğini de ön planda tutuyor. GAZİRAY Projesi’nde kullanılan EN 45545-2 sertifikalı boyalar, yangına karşı yüksek direnç göstererek güvenli bir yolculuk deneyimi sunuyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor

Yayınlandı

-

KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 4. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları yaklaşık 530 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı.  

KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 58,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıkladı. Kısıtlayıcı unsurlara bakıldığında finansman sorunları ortalama yüzde 31,6 seviyesindeki payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör olurken gelen talep yetersizliği de 2024 yılı 4. çeyrekte yüzde 18,0’lık ortalamaya sahip olarak önceki dönemlerde olduğu gibi faaliyetleri kısıtlayan faktörlerdeki sırasını korudu.

Türkiye’de inşaat maliyet endeksi alt kırılımları ele alındığında ise 2024 Aralık ayında işçilik ve malzeme endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 arttı. Çeyreklik ortalamalara bakıldığında, inşaat maliyet endeksindeki değişim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,9 azalarak 4. çeyrekte yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2024 yılının son çeyreği, inşaat ve gayrimenkul sektöründe dinamiklerin hızla değiştiği bir döneme işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış, özellikle ipotekli satışlardaki dikkat çekici yükseliş ve konut kredisi kullanımındaki genişleme, talebin canlılığını ortaya koyarken, reel bazda düşen konut fiyat endeksi sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları da açıkça gözler önüne seriyor. Öte yandan, AVM metrekare ciro verimliliğinde süregelen artış, perakende tarafında olumlu bir eğilime işaret ederken, inşaat maliyet endeksindeki gerileme de sektöre bir nebze nefes alma imkânı tanıyor. Ancak finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve talep yetersizliği gibi yapısal sorunlar, sektörde kalıcı iyileşme için bütüncül politikalara ve stratejik desteklere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.

Konut satışlarında artış devam etti
2024 yılı 4. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 530,8 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı. 2024 yılında, Türkiye genelinde konut satışları toplamda 1,5 milyon seviyesinde kaydedildi. Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024’ün 4. çeyreğinde de İstanbul 86,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu, İstanbul’daki satışları yaklaşık 49 bin adet ile Ankara ve yaklaşık 29 bin adet ile İzmir takip etti.

Türkiye’de Aralık 2024 sonu itibarıyla 158,46 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi 2023 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 29,4 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2024 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4’lük düşüş gösterdi.

AVM’lerde metrekare ciro verimliliği artıyor
Türkiye genelinde 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m²’ye ulaştı. Hâlihazırda toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38,5’i ise İstanbul’da bulunuyor. İnşaatı tamamlanması planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 456’ya erişmesi beklenirken perakende yoğunluğu ülke genelinde 1.000 kişi başına 166 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri kapsamında, bu dönemde de endeksin artış trendi içerisinde olduğu gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,6’lık nominal artış kaydetti.

Otel doluluk oranları geriledi
Rapora göre İstanbul‘da bulunan konaklama tesisleri doluluk oranları, 4. çeyrekte ortalama 56 seviyesindeki oranla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış göstermiş olup, Antalya Bölgesi’nde ise bu dönemdeki doluluk oranı, dönemsel iklim şartları neticesinde yaklaşık yüzde 49 seviyelerinde kaydedildi. Türkiye genelinde otel doluluk oranları, bir önceki çeyreğe oranla azalarak 4. çeyrekte ortalama yüzde 43,3 seviyesinde gerçekleşti. Yılın tamamına bakıldığında Türkiye genelinde İstanbul’da, Antalya Bölgesi’nde ve Ankara’daki işletme ve basit belgeli konaklama tesisleri doluluk oranları sırasıyla yüzde 49,3, yüzde 54,8, yüzde 61,2 ve yüzde 41,3 oldu. Bu çeyrekte toplam turizm geliri 13,8 milyar dolar ve ziyaretçi kişi başı ortalama harcama ise 981 dolar olarak kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Trendler