RÖPORTAJ
“Daikin Olarak 2050 Yılına Kadar Karbon Nötr Şirket Olma Hedefiyle Hareket Ediyoruz “

Yayınlandı
9 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Olcay AVCI: “Sürdürülebilirliği odağına almış bir şirket olarak, iklim krizi ve çevre konusundaki farkındalıkları artıracak projeler hayata geçirmeyi de önemsiyoruz.“
- Markanız/Firmanız tarafında son bir yılda ne tür gelişmeler oldu, kısaca bahsedebilir misiniz?
Daikin Türkiye olarak geçtiğimiz yıl içerisinde pazara hem verimliliği yüksek yenilikçi ürünler sunduk hem de AR-GE merkezimiz ile birlikte çeşitli ürün geliştirmeleri gerçekleştirdik. Bildiğiniz üzere iklimlendirme sektöründe 100 yıllık geçmişe sahip köklü bir şirket olarak Daikin Industries Ltd.’nin bir parçasıyız. Sektöre birçok yeniliği sunmuş bir şirketin parçası olarak, biz de AR-GE ve inovasyona çok önem veriyoruz. 2023 mali yılımız içerisinde; otel, rezidans, ofis ve hastane gibi geniş alanların iklimlendirmesinde tercih edilen fancoil cihazını çok daha efektif özelliklerle donatarak FWE-F cihazını tasarladık. Türkiye ve CIS pazarında en çok satılan model olan FWA-A ürününün geliştirilerek FWE-F model ürünün oluşturulmasında Daikin Türkiye AR-GE mühendislerinin önemli bir rolü olduğunu belirtmek isterim.
Bununla birlikte; Daikin Europe N.V. tarafından yürütülen “Loop By Daikin” soğutucu akışkan programını Şubat 2023 itibariyle hayata geçirdik. Loop by Daikin projesiyle; Avrupa’ya ihraç edilmek üzere Hendek fabrikamızdada üretilen R410A soğutucu akışkanına sahip VRV dış üniteler için yeni soğutucu akışkan kullanmak yerine dönüşümden kazanılmış soğutucu akışkanları kullanıyoruz.
2023 yılı içerisinde pazara sunduğumuz öne çıkan ürünlerden biri ise Stylish klimamız. Yeni nesil soğutucu akışkan R32 ile çalışan Daikin Stylish, düşük GWP (Küresel Isınma Potansiyeli) değeri ve daha yüksek enerji verimliliği potansiyeli sayesinde daha düşük bir çevresel etkiye sahip bir ürün olarak dikkat çekiyor. Havayı temizleyen, alerjenleri filtreleyen yüksek verimli bir klima olmasının yanı sıra az enerji tüketerek tasarruf da sağlıyor. Stylish klimanın hem ısıtmada hem soğutmada A+++’a varan verimlilik değerleri ile sektörün en yüksek verimlilik sunan ürünleri arasında yer aldığını belirtmek isterim.
Daikin olarak 2050 yılına kadar karbon nötr şirket olma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz ürünlerden her türlü faaliyete kadar bu hedef doğrultusunda hareket ediyoruz. Sürdürülebilirliği odağına almış bir şirket olarak, iklim krizi ve çevre konusundaki farkındalıkları artıracak projeler hayata geçirmeyi de önemsiyoruz. Şimdiye kadar bu amaca hizmet eden, 5-12 yaş arası çocuklara çevre konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlayan Temiz Hava Elçileri projemiz kapsamında 1840 Temiz Hava Elçisi’ne ulaştık. Bunun yanı sıra; İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker’in iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği MaratHOME projesinin sponsorluğunu üstlendik. Şimdi olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de çevre ve iklim farkındalığı adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Daikin Türkiye olarak 2023 yılında hem ihracat başarılarımız ödüllendirildi hem de jürisinin halk olduğu tüketici ödüllerine de layık görüldük. Öne çıkanlarından bahsetmem gerekirse; İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından verilen, “2023 İhracatın Liderleri” ödüllerinde “En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma” kategorisinde bu yıl da birinci olarak 9’uncu kez şampiyon olduk. Aynı zamanda “En Çok İhracat Yapan Firma” kategorisinde de 6. kez ödül alarak sektördeki başarımızı bir kez daha gösterdik. Müşteri deneyimini en iyi yaşatan markaların ödüllendirildiği “Şikayetvar A.C.E. Awards” kombi kategorisinde bu yılın birincisi olduk. Yılın İtibarlıları’nın seçildiği The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri’nde soğutma kategorisinde birincilik ödülünü aldık. Marketing Türkiye’nin düzenlediği ALFA Awards 2023’te de Soğutma Kategorisi’nde üç yıl üst üste birincilik ödülünün sahibi olduk.
- Enerji kaynakları kısıtlı olan bir ülke olarak Türkiye’de Enerji Verimliliği kapsamında VRF Sistemleri ve Isı Pompaları kullanımı için neler söylemek istersiniz?
Günümüzde çevreci enerji kaynaklarına yönelinmesi ve artan enerji maliyetleri, ısı pompalarını her geçen gün daha da tercih edilir kılıyor. Bu cihazlar tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde ediyor ve sadece yüzde 20 elektrik kullanıyor, bu nedenle fosil yakıt kullanan sistemlerin yerini alabilecek, çevre dostu bir alternatif olarak görülüyor. Ayrıca bu çalışma sistemi sayesinde enerji faturalarına yansıyacak uzun vadeli tasarruf, tüketici açısından da ısı pompasının öncelikli avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa’da 2025 yılına kadar her yıl en az 3,5 milyon ısı pompasının kurulması ve yıllık yüzde 30’dan fazla bir büyüme oranına ulaşılması bekleniyor. Bugün birçok projede iklimlendirme çözümü olarak tercih edilen ısı pompaları; müstakil bir evin veya bir villanın iklimlendirilmesi için de kullanılabilecek en verimli ve en temiz teknoloji olarak kullanılıyor.
- VRF Sistemleri ve Isı Pompaları hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Çevre Dostu teknolojiler olarak ürünlerinizin çalışma sistemleri ve sistemin prensipleri hakkında neler söylemek istersiniz?
Isı pompaları tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde eden ve sadece yüzde 20 elektrik kullanan bir teknoloji. Bu nedenle fosil yakıt kullanılan sistemlerin yerini alabilecek çevreci bir çözüm olarak da dünyada kabul görüyor ve hatta birçok ülkede kullanıcıların ısı pompası ile iklimlendirme yapmaları verilen nakdi teşviklerle destekleniyor. 2050 yılına kadar tüm faaliyetlerinde, sattığı ürün ve çözümlerinde sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirme hedefi ile ilerliyoruz, bu alanda konutlardan ticari yapılara kadar pek çok bina için geniş yelpazede çözümler sunuyoruz. Örnek olarak bahsetmek gerekirse; ısı pompası sistemi ile bir villanın hem ısıtma hem soğutma hem de kullanım sıcak su ihtiyacı tek bir sistemle karşılanabiliyor. Özellikle doğalgazın olmadığı bölgelerdeki müstakil evlerin veya villaların iklimlendirme sorununa en efektif çözüm olarak ısı pompaları öne çıkıyor.
VRV ya da bir diğer adıyla VRF klima sistemleri, ısıtma ve soğutmayı tek bir sistemden sağlayan merkezi iklimlendirme sistemleridir. Montaj, kullanım kolaylığı ve enerji verimliliği sayesinde VRV sistemleri; oteller, restoranlar gibi alanların yanı sıra farklı büyüklüklerdeki birçok projede de tercih edilmektedir. Daikin olarak daha düşük karbon emisyonuna sahip R32 soğutucu akışkana sahip çözümlerimizle bugün birçok çapta projede çözüm ortağı olarak yer alabiliyoruz.
- VRF Sistemlerinde ve Isı Pompalarında hangi ürünlere/markalara sahipsiniz? Projelerde tercih edilen ürün ve hizmetlerinizin ilgili müşterilerinize sağladığı avantajlar/katma değerler hakkında neler söylemek istersiniz?
İklimlendirme sektörünün öncü markası olarak, mucidi olduğumuz havadan suya ısı pompası sistemleri ve R-32 soğutucu akışkanını birleştirerek, kullanıcılarımıza bu alanda çevreci ve avantajlı ürün seçeneği sunuyoruz. Isı pompaları ile hem ısıtma hem soğutma hem de kullanım sıcak su ihtiyacı tek bir sistemle karşılanabiliyor.
Altherma ürünümüz hava kaynaklı ısı pompaları; segmentinin en verimli ürünü. Daikin Altherma, elektrikli ısıtıcılara göre 4,7 kata, LPG ve mazota göre 4,3 kata kadar, ithal kömüre göre 2 kata kadar daha ekonomik bir işletim sunuyor. Daikin Altherma yüzde 20 elektrikle çalıştığı için, ortama atık gaz yaymayan bu sistem, bacaya da gereksinim duymuyor. Ek olarak yakıt depolama gibi bir ihtiyacı ve bunun maliyetlerini de ortadan kaldırıyor. Son derece güvenli olan ısı pompaları, sürdürülebilirlik açısından da tercih sebebi oluyor. Yüksek teknolojiyle donatılan ısı pompaları; uzaktan online kontrol, saatlik planlama, dış hava sıcaklığına göre ev sıcaklığı değişimi gibi birçok detaylı kontrol ekipmanlarına sahip olduğu için akıllı ev sistemlerine ek bir ekipman kullanmadan bağlanabiliyor. Özellikle Türkiye’nin ılıman iklim koşulları göz önüne alındığında; ısıtmadaki sezonluk verimlilik kat sayısı (SCOP) çok yüksek değerlere çıktığından verimlilik kat sayısı da yükseliyor. Bu da hem elektrik faturalarının düşük olmasını hem de elektrik tüketiminin azalmasına bağlı olarak karbon salımının azalmasına, dolayısıyla daha çevreci hale gelmesini sağlıyor.
Buna ek olarak hibrit ısı pompası çözümlerimiz ile de pazarda fark yaratıyoruz. Daikin Altherma hibrit ısı pompası, diğer hibrit sistemlerin tamamıyla kombi moduna geçtiği durumların aksine, özgün ‘Hibrit Kontrol Mantığı’ ile ısı pompası ve gaz kazanını aynı anda etkin bir şekilde kullanarak maliyet verimliliğini maksimize ediyor. Bu özel kontrol mekanizması sayesinde, enerji kullanımını optimize ederek her iki sistemden de en uygun koşullarda faydalanılmasını sağlıyor.
Gelecek dönemde; satın alım aşamasında daha maliyetli olmasına rağmen bunu kısa sürede kompanse/amorti ettiği ve orta vadede daha kazançlı ve verimli olduğu anlaşıldığında; ısı pompalarına daha fazla rağbet olacağını düşünüyorum. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan hibrit ısı pompası ile çalışmalarımız bir adım öteye taşınmış oluyor. Bu sistemde; yaşadığımız alanda bir kombi, aynı zamanda split ısı pompası iç ünitesi ve dış ünitesi bulunuyor. Kombinin iç ünitesiyle split ısı pompasının iç ünitesi ayrı bir şekilde evde dururken; yekpare ve eş zamanlı şekilde çalışabiliyor. Belli bir sıcaklık aralığında ısı pompasıyla kombiyi eşzamanlı çalışacak şekilde ayarlayabiliyoruz. Belirli bir sıcaklığın üstünde de ısı pompası COP değerleri (performans katsayısı) çok verimliyse tüketim az olacağı için sadece ısı pompasının çalışması yönünde sistemi optimize edebiliyoruz. Hibrit ısı pompasının farkı ve avantajını özet olarak bu şekilde aktarabilirim.
Daikin VRV sistemleri bir binanın hassas sıcaklık kontrolü, havalandırma, sıcak su gibi tüm ihtiyaçlarını tek bir merkezden karşılar. Bizim bu alanda VRV IV+ Serisi, sahada hızlı ayar yapılması, hataların kolayca okunması ve temel işlevlerin kontrol edilmesini sağlayan dış ünite ekranına sahip olmasıyla öne çıkıyor diyebilirim. Isı pompası teknolojisine sahip VRV IV S serisi ürünümüz mini VRV model dış ünitesi ile esnek montaj için yerden tasarruf sağlayan gövde tasarımı ile öne çıkıyor. Yüksek güç talebinin olduğu dönemlerde pik enerji tüketimini yüzde 30 ila 80 arasında sınırlama imkanını da beraberinde sunuyor. Ticari binalarda açık alana montajın mümkün olmadığı durumlar için invisible VRV IV i serisi dış üniteyi de geliştirerek pazara sunduk. Burada dış ünite iki parçaya ayrılabiliyor, dışarıdan sadece menfezinin görünmesi nedeniyle her türlü alana sorunsuz uyum sağlıyor, çatıya veya arka avluya montaj gerektirmiyor. Bu özellikleriyle tarihi binalar ve restorasyon alanının kısıtlı olduğu projeler için özel çözüm sunan bir ürünümüz olarak öne çıkıyor.
İlk kez 42 yıl önce Daikin’in geliştirdiği VRV teknolojisine, üstün özelliklere ve daha düşük GWP (küresel ısınma potansiyeli)’ne sahip olan R32 soğutucu akışkanlı VRV 5 Isı Geri Kazanımlı Dış Ünite’yi de ekledik. 2022 yılının Aralık ayında pazarda yerini alan ve yeni bir çözüm olarak öne çıkan VRV 5 Isı Geri Kazanımlı Dış Ünite, önceki nesil cihazlara göre sezonsal verimlilikte yüzde 13’lük bir artış gösteriyor. Sistem, bu oranla pazarda sezonsal verimliliğin lideri konumuna ulaşıyor. Aynı zamanda farklı binalar ve farklı kurulum alanları için gerekli esnekliği gösterecek biçimde tasarlanmış olması sistemin en önemli avantajları arasında yer alıyor.
- Markanızın/Firmanızın Türkiye İklimlendirme Pazarındaki konumu ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Bu kapsamda öngördüğünüz hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
İSKİD 2023 sektör istatistik verilerine göre; ısı pompası sistemlerinde son 5 yılda ithalat %570, yurtiçi
satış ise %265 seviyelerinde arttı. 2023 yılında ise havadan suya ısı pompalarının ithalatında ve iç
pazar satışlarında geçen yıla oranla %45’in üzerinde bir artış gerçekleştiği; artan bakır boru
maliyetleri nedeniyle monoblok tip ısı pompasına yönelim olduğu ve satış oranının 2023 yılında
önceki yıla göre %50 seviyelerine ulaştığı da kaydediliyor.
Günümüzde çevreci enerji kaynaklarına yönelinmesi ve artan enerji maliyetleri ısı pompalarını her
geçen gün daha da tercih edilir kılıyor. Özellikle doğalgazın olmadığı mahallerin iklimlendirme
sorununa en efektif çözüm olarak ısı pompaları öne çıkıyor. Biz de Daikin olarak Altherma
ürünümüzün yanı sıra, hibrit çözümlerimizle de bu alanda her türlü çözümü sağlıyoruz.
Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda daha düşük karbon
emisyonlu ürünlerimizle hizmet vermeye devam edeceğiz.
- İklimlendirme sektörünün gelişimi için büyük bütçeler ayırdığınızı da takip ediyoruz, emek yoğun AR-GE çalışmalarınız ile ilgili neler söylemek istersiniz? Önümüzdeki dönemde özellikle konuşacağımız yeni ürünlerinizle ya da yeni hizmet modellerinizle ilgili de kısaca bilgi alabilir miyiz?
Daikin olarak, 2050 Çevre Vizyonumuz doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Isı pompası ürün gamında R290 soğutucu akışkanı ile belirli ürün modellerini piyasaya sunmayı planlıyoruz. Böylece daha düşük karbon ayak izine sahip çözümlerimizi pazara sunmuş olacağız.
Aynı zamanda üniversite işbirliklerine de önem veriyoruz. Bu bağlamda Sakarya Üniversitesi ile yüzde 100 hidrojen destekli kombi geliştirmek adına çalışma yapıyoruz. NDJ, CSU ve NDJ Smart model kombilerimiz; doğalgazda yüzde 20 oranında kullanılması gündemde olan ‘yeşil hidrojen’e uyumlu modellerimiz. Bunu bir adım ileriye götürerek; yüzde 100 hidrojene uyumlu kombiler için de Sakarya Üniversitesi ile çalışıyoruz. Devam eden “Yüzde 100 Hidrojen Yakıtlı Kombi Tasarımı ve Prototip İmalatı” projemizin, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunduğunu da belirtmek isterim.
- Ürünlerinizin tercihinde satış sonrası servis ve müşteri hizmetleri niçin önemlidir? Markanız için satış sonrası hizmetler tarafında ne gibi destekler sunuyorsunuz?
Daikin müşteri hizmetleri 7/24 hizmet sunuyor. Hem müşteri hizmetlerimiz hem de teknisyenlerimiz düzenli eğitimlerden geçerek, zamanlama, teknik destek ve danışmanlık konularında tam yetkiyle hizmet veriyorlar. Daikin Akademi eğitimleriyle sürekli güncel bilgilerle serviste olan teknisyenlerimiz hızlı çözümleriyle de fark yaratıyor. Bildiğiniz üzere Daikin olarak üniversiteden hastahaneye, konut projelerinden AVM projelerine kadar her türlü projede iklimlendirme çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. Ticari ürün gamımızda, verimliliği yüksek çevreci ürünler sunmamızın yanı sıra, geniş servis ağına sahip olmamızın da projelerde tercih sebebi olduğunu belirtmek isterim.
- Ürünlerinizin üretim süreçleri ve müşterilerinizin ürünlerinizi kullanımları dolayısıyla çevresel etkileri düşünüldüğünde, Sürdürülebilir/Yenilenebilir Odaklı olması ve Kurumsal Karbon Ayak İzi konularında da görüşlerinizi alabilir miyiz?
2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefimiz var ve daha sağlıklı iç hava ve minimum çevresel etkiye sahip bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ürünlerimizde üretim aşamasından itibaren sürdürülebilirliği göz önüne alarak ilerliyoruz. İklimlendirme sektörünün öncü bir kuruluşu olarak doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanma ve çevresel etkimizi azaltma konusunda büyük bir sorumluluğumuz var. Bu doğrultuda, sürdürülebilirliği işimizin temel taşlarından biri olarak benimsiyoruz. Tedarik zincirinden lojistiğe, Ar-Ge merkezimizden su ve atık yönetimine kadar bütün iş süreçlerimizde bu vizyon doğrultusunda hareket ediyoruz.
Bunları da Beğenebilirsin
RÖPORTAJ
Sistem Alüminyum’dan 30. Yılında Rekor Büyüme

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Sistem Alüminyum, 30 yıllık serüveninde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat yaparak sektöründe önemli bir yer edindi. 2024 yılı ise hem yeni yatırımlar hem de dijitalleşme hamleleriyle büyümenin hız kazandığı bir yıl oldu.
Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Sistem Alüminyum olarak kurulduğumuz günden bugüne de her yıl ortalama yüzde 30 oranında reel büyüme sağladık. Uluslararası pazarlarda sürekli bir genişleme göstererek, 30 yıl içinde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve son 6 yılda ihracat rakamlarımızı 3 kat arttırdık. 2023 yılında, toplam üretimimizin yüzde 64’ünü ihraç ettik. Çalışmalarımız sayesinde çeşitli ödüllere layık görüldük. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerinde, “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında birincilik, 2021 ve 2023 yıllarında ise ikincilik ödüllerini kazandık. Sürdürülebilir büyümeye olan inancımız doğrultusunda, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Şirketi Listesi’nde 10 yıldır istikrarlı olarak yer aldık ve bu yıl 247’inci sırada bulunuyoruz. Ayrıca, yaklaşık 20 yıldır yer aldığımız TİM İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde bu yıl 219. sıradayız.
Şu anda Türkiye alüminyum endüstrisinin önde gelen firmalarından biriyiz, aynı zamanda küresel ölçekte de konumumuzu sürekli güçlendiriyoruz.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 yılı yeni yatırımlar yaptığımız ve geçmiş yatırımlarımızın sonuçlarını aldığımız bir yıl oldu. Aynı zamanda 2024 yılında şirketimizin 30. yılımızı kutlayarak önemli bir kilometre taşını geride bıraktık. Üretim alanında, dövme, dikey boyahane ve kompozit panel yatırımlarımızın büyük bir kısmını tamamladık. Dijitalleşme alanında da önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yılın başında, iş süreçlerimizi daha verimli, hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir hale getirmek amacıyla ERP sistemine geçiş yaptık. Bu geçişimizle birlikte, üretimden sevkiyata kadar tüm süreçlerimizi teknoloji odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla güçlendirdik. Ayrıca, 2024 yılında yaklaşık 7 milyar 32 milyon TL ciroya ulaştık ve 20 milyon dolar seviyesinde de yatırım gerçekleştirdik.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiye alüminyum sektörü, önümüzdeki 5 yıl içinde hem artan iç talep hem de güçlü ihracat potansiyeliyle önemli bir büyüme fırsatı barındırıyor. İnşaat ve altyapı projelerinde alüminyum, hafifliği ve dayanıklılığıyla öne çıkarak köprülerden havaalanlarına, konutlardan ticari yapılara kadar geniş bir kullanım alanı bulmaya başlıyor. Otomotiv sektöründe ise yerli elektrikli otomobil üretimi (TOGG) ve yan sanayi ihracatı, enerji verimliliği ve hafiflik gereksinimleriyle alüminyum talebini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca, savunma sanayiindeki yatırımlar, zırh ve diğer hafif yapı elemanlarında alüminyuma olan ihtiyacı desteklerken, havacılık sektöründeki büyümenin de sektöre yeni fırsatlar sunacağını öngörüyoruz.
Sistem Alüminyum olarak, bu güçlü talepleri en iyi şekilde karşılamak için önemli yatırımlar hayata geçiriyoruz. Geçen yıl kompozit panel üretim kapasitemizi 6 milyon metrekareden 9 milyon metrekareye çıkardık. Bu yıl da Dikey Boyahane ve Yüksek Stoklama Tesisi açılışlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu sayede üretim değerlerimizi çok daha üst seviyeye taşıyacağız. Öte yandan, 2023 yılından itibaren dijital dönüşüm projeleri de yürütüyoruz. 2024 yılının başında ise ERP sistemine geçiş yaptık. Dijitalleşme vizyonumuz kapsamında, tüm iş süreçlerimizi daha verimli, etkili ve yenilikçi bir şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlara ek olarak, yeni yapılanmamızla, mimari alanda sunduğumuz çözümlerimizi daha da geliştirmeye odaklanacağız.
Yeni yatırımlarımızla birlikte üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi geliştirmemiz sonucunda, ihracat pazarlarında çok daha büyük başarılara imza atacağımıza ve Türkiye’yi alüminyum alanında öncelikli rotalardan biri haline getireceğimize inanıyoruz.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
Stratejik yatırımlarımızın en başında dövme tesisimiz geliyor. Bu sebeple de 2024 yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 30’unu dövme alanına ayırdık. Tüm dövme makineleri ve süreçlerimizi, 2000 m²’lik özel bir tesiste topladık ve üretim kapasitemizi yüzde 65 oranında artırdık. Yeni pres makinemizle birlikte 6.500 tonluk pres gücüne ulaştık. Ayrıca, 4.000 tonluk alüminyum dövme presi Türkiye’de yalnızca bizim tesisimizde bulunuyor. Bu sayede, daha ağır malzemelerin dövmeden üretilebilmesini sağlıyor, müşterilerimizin çelikten alüminyuma geçişini de kolaylaştırıyoruz.
Yeni tesisimiz sayesinde, özellikle otomotiv, enerji, savunma ve havacılık sektörlerinin alt gruplarında ve firmalara özel oluşturacağımız yeni alaşımlarla alüminyumun daha fazla tercih edilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu sektörlerde ihracat performansımızı da artırmayı planlıyoruz. Almanya bu noktada hedef pazarlarımız başında geliyor. İsviçre, Amerika, Avusturya ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tesisimizin kapasitesini önümüzdeki 2 yıl içinde ise yüzde 100 arttırmayı ve 2028 yılına kadar dövme ciromuzu 10 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yakın dönemdeki diğer yatırımlarımız arasında, dövme tesisimizdeki kapasite artırımı ve teknolojik yenilikler yer alıyor. 2024 sonu ve 2025 için planladığımız yeni yatırımların ise, verimlilik, kalite ve kapasite arttırıcı makinalara yönelik olmasını planlıyoruz.
- 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
Sürdürülebilirlik adımlarımızı hızlandırmak öncelikli konularımızdan biri. 2022 yılından bu yana sürdürülebilirlik raporlarımızı yayınlamaktayız. Sistem Alüminyum olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği sorumlu üretim ve tüketim bilinci ile de müşteri memnuniyetini artıracak daha yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
- Röportajımızın sonuna eklemek istediğiniz mesajlar ve duyurular var mıdır?
2024 yılında Türk markalarının küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Turquality Marka Destek Programı’na dahil olduk. Turquality Marka Destek Programı’yla, güçlü üretim kapasitemiz ve ihracat potansiyelimizi küresel pazarlarda çok daha etkin bir şekilde hissettireceğiz. Markamız uluslararası pazarda rekabet gücünü artırırken, ülkemiz de alüminyum çözümleri alanında önemli merkez haline gelecek. Sorumluluklarımızın farkında olarak programdan en üst düzeyde istifade etmek için tüm bileşenlerimizle hazırız.
RÖPORTAJ
Koramic Yapı Kimyasalları: 2025’te Büyüme ve Sürdürülebilirlik Hedefleriyle Yola Devam

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Koramic Yapı Kimyasalları, sektördeki güçlü konumunu koruyarak 2024’ü zorlu koşullara rağmen hedeflerine yakın tamamladı. 2025’te ise yeni ürün grupları, ihracat pazarlarında genişleme ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla büyümeye devam etmeyi hedefliyor.
KORAMIC YAPI KİMYASALLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI CENGİZ ATALAY
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Koramic Yapı Kimyasalları olarak, 1998’den beri Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Yapıştırma harçları, derz dolgular, su yalıtım malzemeleri, tamir harçları, astarlar, harç katkıları, tesviye şapları, epoksi-poliüretan zemin kaplamaları, ısı yalıtım harçları, yardımcı malzemeler ve deprem güçlendirme sistemlerini içeren çok geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Sürekli gelişim vizyonumuzla, son 5 yıl içinde 50’ye yakın ürünü portföyümüze kattık. Bozüyük ve Mersin’de toplam 250 bin ton kapasiteye sahip 2 üretim tesisimiz bulunmaktadır. Koramic Türkiye olarak, seramik yapıştırma harcı ve derz dolgu pazarında ilk 5 firma içindeyiz. Ciromuzun yaklaşık % 20’sini ihracat oluşturuyor. Doğrudan yurt dışı satışlarımızda 20’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle yakın coğrafyadaki pazarlarda daha etkiliyiz. En büyük hedeflerimiz; teknik yapı kimyasallarında akla gelen ilk markalardan biri olmak ve ihracat pazarlarındaki etkinliğimizi artırmak.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 hedeflerimizi, geçtiğimiz zorlu dönemi göz önünde tutarak, bir önceki yıla paralel şekilde belirlemiştik. Özellikle 2024’ün ikinci yarısı sektörümüz açısından sıkıntılı geçti. Enflasyonist ortam, yüksek kredi faizleri ve sıkı ekonomi politikaları, satın alma gücünün düşmesi, döviz kurlarındaki baskılama ve ihracat pazarlarındaki daralma bunun başlıca sebepleriydi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2024 yılını, hem yurtiçi, hem ihracat hedeflerimize çok yakın şekilde başarıyla kapattık.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
Genel olarak beklentimiz, 2024’e benzer bir yıl geçireceğimiz yönünde. 2025’in son çeyreğinden itibaren yurtiçi ve ihracat pazarlarının olumlu trende girmesini bekliyoruz. Hedef ve planlamalarımızı buna göre oluşturduk.
İş ortaklarımızla beraber, marka bilinilirliği ve penetrasyon artırma çalışmalarımıza bu yıl da hız kesmeden devam edeceğiz.
2024’ün son çeyreğinde Bina Güçlendirme ve Proof membran ürünlerini, yeni teknik ürünler markamız Petrichor çatısı altında pazara sunduk. 2025 için, bu ürün gruplarındaki etkinliğimizi artırma adına özel aksiyonlar planladık. Yine Petrichor markamızın çatısı altında, Avrupa DIY pazarına yönelik tamir ve yapıştırma kitlerini portföyümüze ekleyeceğiz. Sürdürülebilirlik ve çevre kavramlarını esas alan, yeni hammadde, ambalaj ve ürün konuları da sürekli gündemimizde.
Son olarak, sürdürülebilirlik konusunda attığımız en büyük adımlardan birisi olan GES projemizi de 2024 yılı sonunda tamamlamış olarak, 2025 yılında tüm enerji ihtiyacımızı YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞINDAN elde etmenin haklı gururunu yaşıyor olacağız.
- 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?
İhracat rakamlarımız miktar ve döviz bazında 2024 yılında da artış göstermiştir. Sektörümüz, seramik kaplama malzemeleri ile birbirini tamamlayan ürünlerden oluştuğu için seramik ihracatı ile doğrudan ilişkilidir. Geçen yıl seramik sektöründe yaşanan daralma, az da olsa seramik yapıştırıcı ve derz dolgu ihracatımızı da olumsuz etkilemiştir. Buna karşın, Koramic olarak su yalıtımı ve zemin ürünleri gruplarında mevcut müşteri portföyümüz için daha fazla farkındalık yaratarak, katma değeri yüksek teknik ürün grubu satışlarımızı artırdık. Yurt dışı bayilerimizle uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde yürüttüğümüz iş birliğimizi geliştirdik. Orta Asya ve Afrika bölgelerinde yeni dağıtım noktaları oluşturduk. Böylece, pazar çeşitlendirmesiyle var olan riskleri minimize ederek şirketimizin nakit akışına katkıda bulunduk.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
Bölgesel iyileşme adımlarını da düşünerek özellikle yılın ikinci yarısında pazardaki büyüme hedefleri için sağlam adımlar atmak önceliğimiz. Katılmayı planladığımız sektörel yurt dışı fuarlar ve bayilerimiz için organize edeceğimiz ürün eğitim seminerleri ile hedeflerimiz doğrultusunda 2025 yılında ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz. Katma değeri yüksek teknik ürünlerin penetrasyonu konusunda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Temelden çatıya kadar geniş ürün portföyümüz, yüksek marka gücümüz ve deneyimli kadromuzla şirketimizin ihracatını farklı bölgelerde geliştireceğiz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve iklim hedefleri, yapı kimyasalları sektöründe yenilikçi çözümler geliştirmek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda çevre dostu ürünlere ve sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanırken, lojistikte karbon salınımını azaltmak amacıyla taşımacılığı optimize etmeyi planlıyoruz. 2030’a kadar karbon emisyon değerlerimizin önemli ölçüde düşürülmesi ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşılması uzun vadeli çevresel planlarımız arasında. Bu çerçevede, ürünlere ait etiket ve sertifikasyonların yapılması, kullanılan ambalajların ve hammaddelerin belirlenen kriterlere göre seçilmesi gibi kritik konu başlıkları var. Mutabakat hedefleri 2030-2050’ye yönelik olsa da, özellikle ihracat pazarlarında rekabet avantajı yakalamak adına üretim, tedarik zinciri alanlarında yatırımlarımızı şimdiden planlıyoruz
2024 sonunda tamamladığımız GES projemiz sayesinde Bozüyük üretim tesisimizdeki enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başlayacağız. Elektrikli forkliftlere geçiş, enerji verimliliği yüksek üretim düzenlemeleri ve çevresel etkisi düşük kraft ambalaj kullanımı bu hedef doğrultusundaki adımlarımız arasında yer alıyor.
Son olarak, sosyal sorumluluk duygumuzun bir sonucu, gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, 2020 yılı sonunda başlattığımız Koramic Ormanı projesi kapsamında 10.000 ağaç hedefimize ulaşmak için çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla birlikte keyifle devam ediyoruz.
RÖPORTAJ
2024’te Günsan Elektrik’ten İhracat ve Yenilikte Büyük Atılım

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
2024 yılı, Günsan Elektrik için önemli bir büyüme yılı oldu. Smart ve Geo serisi gibi yenilikçi ürünlerle portföyünü zenginleştiren marka, üretim kapasitesini ve ihracat hacmini artırarak sektördeki konumunu pekiştirdi. 2025 için hedefleri daha da büyük.
Günsan Elektrik Genel Müdürü Erhan Kaya
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmesini alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Günsan Elektrik olarak, 1982 yılında elektrik aksesuarları ve anahtar prizleri üretmek üzere çıktığımız yolculukta, her geçen yıl daha da güçlenen bir yapı oluşturduk. 1995 yılında Samandıra’da kurduğumuz modern tesislerle üretim kapasitemizi arttırarak, Türkiye’nin elektrik sektöründe öncü bir marka olma hedefimizi daha da ileriye taşıdık. Kuruluşumuzdan bu yana, günlük yaşamları daha konforlu hale getiren çözümler sunarak, herkesin erişebileceği kaliteli ürünler geliştirmeye ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa etme vizyonumuzu sürdürmeye odaklandık.
Bugün geldiğimiz noktada, dünya genelinde 35’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor ve inşaat sektörüne yönelik 17 bin parçalık geniş ürün yelpazemizle ihtiyaçlara yanıt veriyoruz. Orta Asya ve AB ülkelerindeki pazar hakimiyetimizin yanı sıra, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve Romanya gibi geniş bir coğrafyada Günsan imzamızla yer alıyoruz. Elektrik anahtarları, prizler, grup prizler, şalt malzemeleri, kompakt şalterler, kaçak akım röleleri ve sigorta kutuları gibi çeşitli ürünlerimiz, hem yurt içinde hem de yurt dışında distribütörlerimiz ve bayilerimiz aracılığıyla müşterilerimize ulaşıyor. Türkiye’deki konut projeleri ve modern yaşam alanlarına sunduğumuz birincil elektrik tesisatı çözümleriyle de sektörde fark yaratıyoruz.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 yılı, Günsan Elektrik için üretim, satış ve ihracat alanlarında önemli bir gelişim yılı oldu. Bu dönemde, sektörümüzdeki trendleri takip ederek ve yenilikçi ürünlerle portföyümüzü zenginleştirerek büyümemizi hızlandırdık. Özellikle, kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıran Smart ve Geo serisi gibi yeni ürünlerimizi ürün gamımıza dahil ettik. Aynı zamanda üretim kapasitemizi ve ihracat hacmimizi arttırarak önemli bir başarı elde ettiğimiz bir yıl oldu. Bu olumlu ivmeyi, 2025 yılına taşımayı hedefliyoruz.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
2025 yılı için hedeflerimiz, hem finansal büyüme hem de sektörel gelişim açısından oldukça güçlü bir strateji üzerine kurulu. Satış hedeflerimizde, yerli ve uluslararası pazarlarda güçlü bir büyüme sağlamayı amaçlıyoruz. Özellikle yapı marketlere yönelik ürünlerimizle pazar payımızı arttırarak, geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, çevre dostu ambalajlama gibi sürdürülebilir uygulamalara odaklanarak, çevre bilincine sahip tüketicilerin ilgisini daha da fazla çekmeyi planlıyoruz. Ürün geliştirme konusunda ise inovasyonu ve teknolojiyi merkezimize koyarak yeni ürün serilerimizi pazara sunmayı hedefliyoruz. Hem mevcut ürünlerimizde kalite iyileştirmeleri yaparak, hem de sektördeki yeni trendleri takip ederek, müşterilerimize daha geniş ve kaliteli bir ürün yelpazesi sunmayı amaçlıyoruz.
- 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?
2024 yılında ihracat gelirlerimize önemli bir katkı sağladık. Orta Asya ile AB ülkelerindeki pazar payımızı arttırmaya odaklandık. Bayilerimize yönelik proje satış desteği vererek, tecrübe ve bilgi akışlarını güçlendirdik. Bu sayede, büyümemizin sürdürülebilir olacağına olan inancımızı pekiştirdik.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
İhracat ciromuzdan aldığımız payı arttırmak amacıyla, başta Orta Asya ve Baltık ülkeleri olmak üzere, yeni pazarlarda aktif bir şekilde yer almayı ve ürün çeşitliliğimizi arttırmayı planlıyoruz. 2025 yılı için ihracat stratejimizi daha da güçlendirerek, küresel pazarda daha fazla yer edinmeyi hedefliyoruz. Bu pazarlarda, yapı marketlere yönelik ürünlerimizi tanıtarak yerel talepleri karşılamayı ve ihracat ciromuzu arttırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, çevre dostu ambalajlama ve sürdürülebilir ürünlerimize olan ilgiyi arttırarak, çevresel sorumluluk bilinciyle markamızı öne çıkaracağız. Bu sağlam adımlarla, 2025 yılı ihracatımızda önemli bir büyüme kaydedeceğimizi öngörüyoruz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
2024 yılı itibarıyla, sürdürülebilir çevre politikalarımızı ve yaşanabilir çevre stratejilerimizi daha da ileriye taşıdık. Artan çevre bilinciyle birlikte, hem ürünlerimizin çevresel etkilerini minimize etmek hem de toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek için yoğun çaba sarf ettik. Müşterilerimizin, ürünlerin yalnızca kalitesini değil, çevre üzerindeki etkilerini de dikkate almaları doğrultusunda geliştirdiğimiz enerji verimliliği sağlayan ürünlerimiz büyük ilgi gördü. Akıllı ürün çözümlerimiz maliyetleri düşürmenin yanı sıra yaşam konforunu arttırma noktasında kullanıcılara önemli faydalar sağladı.
Ayrıca, sürdürülebilir üretim süreçlerine olan bağlılığımızı pekiştirdik. ‘Sıfır atık’ hedefi doğrultusunda üretimin her aşamasında geri dönüşüm uygulamalarını arttırarak plastik ve metal atık salınımlarını minimize ettik. Plastik enjeksiyon süreçlerinde enerji verimliliğini sağlamak amacıyla üretim izleme yazılımları kullanarak enerji tüketimini %10 oranında azaltmayı başardık. Geri dönüştürülebilir malzemeler, su geri dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar da çevresel sürdürülebilirlik stratejilerimizin temel taşlarını oluşturdu. Yeni üretim tesisimizde, Green Factory prensiplerine uygun olarak ileri teknolojiler kullanmayı hedefliyoruz.
2025 yılı itibarıyla, sürdürülebilirlik vizyonumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Yeni fabrikamızda enerji yönetimi ve verimlilik odaklı akıllı ürün çözümleri sunarak, hem bireylerin hem de iş ortaklarımızın daha sürdürülebilir yaşamlar inşa etmelerine yardımcı olacağız. Bu yıl, sosyal sorumluluk projelerimize daha fazla odaklanarak, toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik projeler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Kaynakların verimli kullanımı, enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam biçimlerinin teşvik edilmesi üzerine çalışmalar yaparak, çevreye ve topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Son Yazılar
- Yangına Geçit Vermeyen Güçlü Koruma: Bostik FP402 FireSeal Silicone Nisan 3, 2025
- Polisan’ın doğa ve insandan ilham alan 4 yeni renk paletiyle mekânlar ruh kazanacak! Nisan 3, 2025
- IQ CamOda, cam balkonda Deceuninck güvencesini sunuyor Nisan 3, 2025
- Yalıtımda kaliteli malzeme seçimi tasarruflu ve uzun ömürlü yapıların anahtarı Nisan 3, 2025
- Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Zengin Programıyla Sektöre Yön Vermeye Hazırlanıyor Mart 28, 2025
- Avrupa’nın patent şampiyonu Siemens Mart 28, 2025
- GYODER Başkanlığına yeniden Neşecan Çekici seçildi Mart 28, 2025
- Sanat Akımlarının Ev Dekorasyonuna Etkisi: VarioClic ile Sanatın İzlerini Taşıyın Mart 28, 2025
- E.C.A., iklimlendirme bayileri ile iftar sofralarında buluştu Mart 27, 2025
- TS 825:2024 BİNALARDA ISI YALITIMI KURALLARI STANDARDI İLE İLGİLİ YENİLİKLER Mart 27, 2025
- Türkiye seramik sektöründe marka ülke haline geldi Mart 27, 2025
- ODE Yalıtım ile ısı ve su yalıtımında doğru bilinen yanlışlar Mart 27, 2025
- Başoğlu Kablo ve Türk Metal Sendikası Arasındaki Anlaşmada İmzalar Atıldı Mart 27, 2025
- COPA, Yenilikçi Ürünleriyle ISH Frankfurt Fuarı’nda Yerini Aldı Mart 27, 2025
- DAIKIN, ULUSLARARASI PROJELERDE BÜYÜMEYE DEVAM EDIYOR Mart 26, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ9 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL10 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL12 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL12 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL12 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL8 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL8 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!
- GENEL8 ay önce
Bosch, Johnson Controls ve Hitachi’den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor