RÖPORTAJ
Flokser Kimya ile Geleceği Şekillendiren Sürdürülebilir Adımlar

Yayınlandı
4 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
1982’den bugüne yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken Flokser Kimya, sürdürülebilirlik vizyonuyla hem çevreye hem de topluma fayda sağlamayı hedefliyor. AR-GE liderliği, sosyal sorumluluk projeleri ve inovatif ürünleriyle geleceği şekillendiriyor.
- Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz? Hem global ölçekte hem de bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Markanızın sektörünüzdeki konumu hakkında neler söylemek istersiniz?
Flokser, 1982 yılında Tükek ailesi tarafından İstanbul’da kurulan bir aile şirketidir. İlk üretimimize 450 metrekarelik bir atölyede, duvar kâğıdı üreticiliği ile başladık. Daha sonra Flokser Tekstil olarak floklu kumaş ve suni deri üretimi ile yatırımlarımıza devam ettik. Flokser Kimya ise Türkiye ve komşu ülkelerin ihtiyaç duyduğu poliüretan ham madde talebini karşılamayı amaç edinerek 2006’da üretime başladı ve 2021’den beri ayrı bir tüzel kişilikle yoluna devam etmekte. Bugün, üretmekte olduğumuz çeşitli ürün grupları ile birçok alanda faaliyet göstermeye devam ediyoruz. İnşaat, terlik ve taban, mobilya, otomotiv, yapıştırıcı, beyaz eşya, izolasyon sektörlerinde poliüretan, poliüre, polyester ürünleri sunuyoruz. Hedef kitlemizi, ayakkabı terlik imalatçıları, buzdolabı imalatçıları, otomotiv ve ofis mobilyası üreticileri, panel üreticileri, araç hava filtresi üreticileri, yapı ve inşaat sektöründe ısı, ses ve su yalıtımı amaçlı uygulama yapan firmalar ve savunma sanayii olarak tanımlayabiliriz. Poliüretan sektörünün ilk devlet destekli ARGE Merkezini kurarak kendi alanımızda her zaman öncü olduk. ARGE 250 listesinde de her sene en çok ARGE bütçesi olan firmalar listesinde bulunuyoruz.
- Sürdürülebilir bir geleceğin sağlanmasında, üretim süreçlerinin ve ilgili hammadde/tedarik zinciri operasyonlarının tüm dünya ile koordineli bir şekilde yönetilmesi günümüzde çok daha önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, Sürdürülebilirlik konusunda firmanızın Evrensel Yaklaşımını ve Kurumsal Stratejilerini bizimle paylaşabilir misiniz? Sürdürülebilir Dünya kapsamında özellikle odaklandığınız/hayata geçirdiğiniz Sosyal Sorumluluk Projeniz var mıdır, detaylarını öğrenebilir miyiz?
Flokser Kimya olarak kurum kültürümüzün temelini sürdürülebilirlik oluşturuyor. Temel amacımız; gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaların merkezine insanı koyarak, bu bağlamda çevreye duyarlı ürünler üretirken aynı zamanda gelecek nesiller için inovatif ve sürdürülebilir bir dünya tasarlamayı hedefliyoruz. Bunları yaparken içinde bulunduğumuz topluma da sosyal sorumluluk projelerimizle fayda sağlamaya özen gösteriyoruz. Flokser’in kuruluşundan beri devam eden burs programını Toplum Gönüllüleri Vakfı ile Flokser Kimya Eğitim Fonuna dönüştürdük. Her yıl çalışma arkadaşlarımızın çocuklarına ve belirli bölümlerde okuyan lise ve üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Çıkardığımız sürdürülebilirlik temalı çocuk kitaplarını dezavantajlı bölgelerdeki köy okullarına göndererek küçük yaşlarda çocuklarımızda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.
Şirketimizde sürdürülebilirliğin önemini daha iyi göstermek ve hedeflerimize daha fazla odaklanabilmek için sürdürebilirlik departmanını kurduk. Burada Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Hedefleri doğrultusunda şirket hedeflerimizi ve yol haritalarımızı belirledik. Şirket mottomuz olan “Birlikte Geleceğe”de aslında geleceğimizi düşünerek hareket etmek ve misyonumuz doğrultusunda varlığımızı sürdürmek bulunuyor.
- Üretimde Sürdürülebilir Stratejiye sahip bir firma olarak, markanıza sağladığı katma değerler neler oldu? Sürdürülebilir marka olarak ürünleriniz müşteri tercihlerinde farkındalık oluşturdu mu? Müşteri tercihlerindeki değişimleri bizlerle paylaşır mısınız?
Uzun bir zaman çoğu tüketici için sürdürülebilirlik, satın aldıkları markalarda “olması güzel” bir özellik olarak değerlendirildi. Öte yandan bu kavram tüketiciler için nadiren temel bir özellik olarak kabul edildi. Günümüzde ise bu durumun değişmek üzere olduğunu görüyoruz. Zira artık gündemimizi sürdürülebilirlik, küresel ısınma, karbon ayak izi gibi konular oluşturuyor. Hayatımıza giren bu kavramların da tüketicilerin beklentilerini etkilemesi de kaçınılmaz.
Son dönemlerde yapılan pek çok araştırma, tüketim kalıplarında büyük bir değişimin eşiğinde olduğumuzu ve gerçekten sürdürülebilir markaların zayıf iddialarda bulunan veya sürdürülebilirliğe yeterince yatırım yapmayan markalardan avantaj elde edeceğini gösteriyor.
Örneğin Deloitte’un sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir davranışlara yönelik tüketici tutumları üzerine gerçekleştirdiği bir ankete göre tüketicilerin en çok değer verdiği sürdürülebilir veya etik uygulamalar şunlar: Sürdürülebilir ambalaj ve ürünler üretmek, üretim süreçlerinde atıkların azaltılması, etik çalışma uygulamalarına bağlılık, insan haklarına saygı ve karbon ayak izinin azaltılması…
Görüldüğü üzere sürdürülebilirliğin satın alma için temel bir gereklilik olarak kabul edileceği bu dönüm noktasına hızla yaklaşıyoruz ve şirketlerin bu duruma şimdiden hazır olması gerekiyor. Biz de Flokser Kimya olarak tüm uygulamalarımızı bu değişen şartlar çerçevesinde hayata geçiriyoruz. Kendi paydaşlarımızla bu farkındalık üzerinden projeler geliştiriyoruz. ARGE Merkezimizin odaklandığı projeler de sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşıyor.
- Sektörünüzün gelişimi için büyük bütçeler ayırdığınızı takip ediyoruz. Emek yoğun AR-GE çalışmalarınızda sürdürebilirlik odaklı neler yaptığınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu doğrultuda, yeni yatırımlarınız ve sürdürülebilir yeni ürünleriniz/yeni markalarınız olacak mıdır?
Ürünlerimizi yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle geliştiriyoruz. AR-GE çalışmalarımız da bu doğrultuda şekilleniyor. Özellikle Türkiye’de buzdolabından izolasyona kadar bizim “sert köpük” diye tabir ettiğimiz ürünlerin üretimi sırasında ciddi bir atık ortaya çıkıyor. Hem geri dönüşümden kaynaklı hem üretimden kaynaklı. Bunların da bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu yan ürünlerin ürüne dönüştürülmesi noktasında başka firmalarla gerçekleştirdiğimiz projeler hali hazırda mevcut. Burada geri dönüşüm atıklarının bir dolgu maddesi veya katkı maddesi olarak yeniden üretilmesine odaklanmıyor aksine kimyasal bir yolla tekrar ham maddeye dönüştürüyoruz. Benzer projeleri ayakkabı sektörü için de yapıyoruz.
Bununla beraber AR-GE merkezimizde geliştirdiğimiz bio içerikli poliüretan sistemler ile karbon ayak izini iyileştiriyor ve çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli bir rol oynuyoruz. Dünyanın sınırlı fosil bazlı kaynaklarına olan bağımlılığı azaltarak, yenilenebilir hammadde kaynaklarını ürünlerimize taşıyoruz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri adına uygulanan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Birliği İklim Hedefleri bir takım değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda, 2030 yılına kadar Sera Gazı Emisyon Oranlarının çok ciddi oranda azaltılması ve 2050 yılında da net sıfırlanması hedeflemektedir. Geliştirdiğiniz ürünlerinizin üretim ve dağıtım süreçleri doğrultusunda çevresel etkileri de düşünüldüğünde, “Kurumsal Karbon Ayak İzi” konularında neler söylemek istersiniz?
Çağın en önemli problemi olan küresel ısınma gibi evrensel sorunları gündemimize alıyoruz. Bu yüzden öncelikli hedefimiz ve projelerimiz düşük karbon ayak izi değerine sahip ürünler üretmek ve 2050’de net karbon ayak izimizi sıfırlamak. Bu konuyla ilgili, emisyon değerlerimizi arıtacak sistemler, enerji tasarrufu sağlayacak ve yenilenebilir enerjiye döneceğimiz projelerimiz bulunuyor.
Aynı zamanda sürdürülebilirlik alanında dijital adımlar da atmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bordro süreçlerimizi dijitale taşıdık. Bordro süreçlerimizde artık kağıt kullanımı tamamen ortadan kalktı. Tüm çalışanlarımız, maaş bordrolarına hızlı ve güvenli bir şekilde dijital ortamdan erişebiliyor. Bu sayede kağıt kullanımını minimuma indirerek, doğaya olan karbon ayak izimizi küçültüyoruz. Raporlar ve onay süreçlerimizin de hepsini dijital ortamlarda takip ediyoruz. Sürdürülebilir ve çevre süreçlerimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Burada “Sıfır Atık Belgesi” aldık.
- Sürdürülebilir Gelecek odaklı bir firma olarak geleceğe yönelik sürdürülebilirlik hedefleriniz, hedefleriniz doğrultusunda oluşturduğunuz yol haritanız hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Flokser olarak kuruluşumuzdan bu yana ihracatta göstermiş olduğumuz finansal başarılar ile ülke ekonomisine sağladığımız kalkınmanın yanı sıra, toplumsal ve çevresel hayatın gelişiminde de öncü olduk. Kurumsal sosyal sorumluluk politikamız, bütünsel değerler çerçevesinde ve sürdürülebilirlik stratejisine dayalıdır.
Tüm insanlığın ortak paydası olan kaynakların etkin ve verimli kullanımında gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu nedenle enerji, su, ısı tasarrufu sağlayan ürünler ve bio bazlı ürünler üzerine özel projeler yapıyoruz. İnovatif ürünlerimizi hayata geçirirken trendleri belirliyor ve müşterilerimize özel ürünler üretiyoruz. Sürekli gelişim ve inovasyon ilkesi, yenilikçi bakış açısı ve sektöre öncülük etme misyonu doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bugün sektörde kolay temizlenebilen ve insan sağlığına zararsız bio bazlı kaplama poliüretanlarını Türkiye’de ilk üreten firmayız.
Flokser Kimya olarak toplumsal ilerlemeye katkıda bulunmak için, farklı sektörlere sunduğumuz çözümlerle yaşamları iyileştirmek, tüketicilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, kalitesi ve inovatif ürünleri ile bir dünya markası olmak kurumsal hedeflerimiz arasında yer alıyor. Toplumun yararı için kalıcı, sürdürülebilir, şeffaf bir işleyişle çalışıyoruz. Kurumsal vatandaş olarak da bulunduğumuz topluma ve çevreye fayda sağlamak için sosyal sorumluluk projeleri üretmeye devam ediyoruz.
Bunları da Beğenebilirsin
RÖPORTAJ
Sistem Alüminyum’dan 30. Yılında Rekor Büyüme

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Sistem Alüminyum, 30 yıllık serüveninde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat yaparak sektöründe önemli bir yer edindi. 2024 yılı ise hem yeni yatırımlar hem de dijitalleşme hamleleriyle büyümenin hız kazandığı bir yıl oldu.
Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Sistem Alüminyum olarak kurulduğumuz günden bugüne de her yıl ortalama yüzde 30 oranında reel büyüme sağladık. Uluslararası pazarlarda sürekli bir genişleme göstererek, 30 yıl içinde 4 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve son 6 yılda ihracat rakamlarımızı 3 kat arttırdık. 2023 yılında, toplam üretimimizin yüzde 64’ünü ihraç ettik. Çalışmalarımız sayesinde çeşitli ödüllere layık görüldük. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerinde, “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında birincilik, 2021 ve 2023 yıllarında ise ikincilik ödüllerini kazandık. Sürdürülebilir büyümeye olan inancımız doğrultusunda, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Şirketi Listesi’nde 10 yıldır istikrarlı olarak yer aldık ve bu yıl 247’inci sırada bulunuyoruz. Ayrıca, yaklaşık 20 yıldır yer aldığımız TİM İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde bu yıl 219. sıradayız.
Şu anda Türkiye alüminyum endüstrisinin önde gelen firmalarından biriyiz, aynı zamanda küresel ölçekte de konumumuzu sürekli güçlendiriyoruz.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 yılı yeni yatırımlar yaptığımız ve geçmiş yatırımlarımızın sonuçlarını aldığımız bir yıl oldu. Aynı zamanda 2024 yılında şirketimizin 30. yılımızı kutlayarak önemli bir kilometre taşını geride bıraktık. Üretim alanında, dövme, dikey boyahane ve kompozit panel yatırımlarımızın büyük bir kısmını tamamladık. Dijitalleşme alanında da önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yılın başında, iş süreçlerimizi daha verimli, hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir hale getirmek amacıyla ERP sistemine geçiş yaptık. Bu geçişimizle birlikte, üretimden sevkiyata kadar tüm süreçlerimizi teknoloji odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla güçlendirdik. Ayrıca, 2024 yılında yaklaşık 7 milyar 32 milyon TL ciroya ulaştık ve 20 milyon dolar seviyesinde de yatırım gerçekleştirdik.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiye alüminyum sektörü, önümüzdeki 5 yıl içinde hem artan iç talep hem de güçlü ihracat potansiyeliyle önemli bir büyüme fırsatı barındırıyor. İnşaat ve altyapı projelerinde alüminyum, hafifliği ve dayanıklılığıyla öne çıkarak köprülerden havaalanlarına, konutlardan ticari yapılara kadar geniş bir kullanım alanı bulmaya başlıyor. Otomotiv sektöründe ise yerli elektrikli otomobil üretimi (TOGG) ve yan sanayi ihracatı, enerji verimliliği ve hafiflik gereksinimleriyle alüminyum talebini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca, savunma sanayiindeki yatırımlar, zırh ve diğer hafif yapı elemanlarında alüminyuma olan ihtiyacı desteklerken, havacılık sektöründeki büyümenin de sektöre yeni fırsatlar sunacağını öngörüyoruz.
Sistem Alüminyum olarak, bu güçlü talepleri en iyi şekilde karşılamak için önemli yatırımlar hayata geçiriyoruz. Geçen yıl kompozit panel üretim kapasitemizi 6 milyon metrekareden 9 milyon metrekareye çıkardık. Bu yıl da Dikey Boyahane ve Yüksek Stoklama Tesisi açılışlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu sayede üretim değerlerimizi çok daha üst seviyeye taşıyacağız. Öte yandan, 2023 yılından itibaren dijital dönüşüm projeleri de yürütüyoruz. 2024 yılının başında ise ERP sistemine geçiş yaptık. Dijitalleşme vizyonumuz kapsamında, tüm iş süreçlerimizi daha verimli, etkili ve yenilikçi bir şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlara ek olarak, yeni yapılanmamızla, mimari alanda sunduğumuz çözümlerimizi daha da geliştirmeye odaklanacağız.
Yeni yatırımlarımızla birlikte üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi geliştirmemiz sonucunda, ihracat pazarlarında çok daha büyük başarılara imza atacağımıza ve Türkiye’yi alüminyum alanında öncelikli rotalardan biri haline getireceğimize inanıyoruz.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
Stratejik yatırımlarımızın en başında dövme tesisimiz geliyor. Bu sebeple de 2024 yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 30’unu dövme alanına ayırdık. Tüm dövme makineleri ve süreçlerimizi, 2000 m²’lik özel bir tesiste topladık ve üretim kapasitemizi yüzde 65 oranında artırdık. Yeni pres makinemizle birlikte 6.500 tonluk pres gücüne ulaştık. Ayrıca, 4.000 tonluk alüminyum dövme presi Türkiye’de yalnızca bizim tesisimizde bulunuyor. Bu sayede, daha ağır malzemelerin dövmeden üretilebilmesini sağlıyor, müşterilerimizin çelikten alüminyuma geçişini de kolaylaştırıyoruz.
Yeni tesisimiz sayesinde, özellikle otomotiv, enerji, savunma ve havacılık sektörlerinin alt gruplarında ve firmalara özel oluşturacağımız yeni alaşımlarla alüminyumun daha fazla tercih edilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu sektörlerde ihracat performansımızı da artırmayı planlıyoruz. Almanya bu noktada hedef pazarlarımız başında geliyor. İsviçre, Amerika, Avusturya ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tesisimizin kapasitesini önümüzdeki 2 yıl içinde ise yüzde 100 arttırmayı ve 2028 yılına kadar dövme ciromuzu 10 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yakın dönemdeki diğer yatırımlarımız arasında, dövme tesisimizdeki kapasite artırımı ve teknolojik yenilikler yer alıyor. 2024 sonu ve 2025 için planladığımız yeni yatırımların ise, verimlilik, kalite ve kapasite arttırıcı makinalara yönelik olmasını planlıyoruz.
- 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
Sürdürülebilirlik adımlarımızı hızlandırmak öncelikli konularımızdan biri. 2022 yılından bu yana sürdürülebilirlik raporlarımızı yayınlamaktayız. Sistem Alüminyum olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği sorumlu üretim ve tüketim bilinci ile de müşteri memnuniyetini artıracak daha yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
- Röportajımızın sonuna eklemek istediğiniz mesajlar ve duyurular var mıdır?
2024 yılında Türk markalarının küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Turquality Marka Destek Programı’na dahil olduk. Turquality Marka Destek Programı’yla, güçlü üretim kapasitemiz ve ihracat potansiyelimizi küresel pazarlarda çok daha etkin bir şekilde hissettireceğiz. Markamız uluslararası pazarda rekabet gücünü artırırken, ülkemiz de alüminyum çözümleri alanında önemli merkez haline gelecek. Sorumluluklarımızın farkında olarak programdan en üst düzeyde istifade etmek için tüm bileşenlerimizle hazırız.
RÖPORTAJ
Koramic Yapı Kimyasalları: 2025’te Büyüme ve Sürdürülebilirlik Hedefleriyle Yola Devam

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Koramic Yapı Kimyasalları, sektördeki güçlü konumunu koruyarak 2024’ü zorlu koşullara rağmen hedeflerine yakın tamamladı. 2025’te ise yeni ürün grupları, ihracat pazarlarında genişleme ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla büyümeye devam etmeyi hedefliyor.
KORAMIC YAPI KİMYASALLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI CENGİZ ATALAY
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Koramic Yapı Kimyasalları olarak, 1998’den beri Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz. Yapıştırma harçları, derz dolgular, su yalıtım malzemeleri, tamir harçları, astarlar, harç katkıları, tesviye şapları, epoksi-poliüretan zemin kaplamaları, ısı yalıtım harçları, yardımcı malzemeler ve deprem güçlendirme sistemlerini içeren çok geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Sürekli gelişim vizyonumuzla, son 5 yıl içinde 50’ye yakın ürünü portföyümüze kattık. Bozüyük ve Mersin’de toplam 250 bin ton kapasiteye sahip 2 üretim tesisimiz bulunmaktadır. Koramic Türkiye olarak, seramik yapıştırma harcı ve derz dolgu pazarında ilk 5 firma içindeyiz. Ciromuzun yaklaşık % 20’sini ihracat oluşturuyor. Doğrudan yurt dışı satışlarımızda 20’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle yakın coğrafyadaki pazarlarda daha etkiliyiz. En büyük hedeflerimiz; teknik yapı kimyasallarında akla gelen ilk markalardan biri olmak ve ihracat pazarlarındaki etkinliğimizi artırmak.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 hedeflerimizi, geçtiğimiz zorlu dönemi göz önünde tutarak, bir önceki yıla paralel şekilde belirlemiştik. Özellikle 2024’ün ikinci yarısı sektörümüz açısından sıkıntılı geçti. Enflasyonist ortam, yüksek kredi faizleri ve sıkı ekonomi politikaları, satın alma gücünün düşmesi, döviz kurlarındaki baskılama ve ihracat pazarlarındaki daralma bunun başlıca sebepleriydi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2024 yılını, hem yurtiçi, hem ihracat hedeflerimize çok yakın şekilde başarıyla kapattık.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
Genel olarak beklentimiz, 2024’e benzer bir yıl geçireceğimiz yönünde. 2025’in son çeyreğinden itibaren yurtiçi ve ihracat pazarlarının olumlu trende girmesini bekliyoruz. Hedef ve planlamalarımızı buna göre oluşturduk.
İş ortaklarımızla beraber, marka bilinilirliği ve penetrasyon artırma çalışmalarımıza bu yıl da hız kesmeden devam edeceğiz.
2024’ün son çeyreğinde Bina Güçlendirme ve Proof membran ürünlerini, yeni teknik ürünler markamız Petrichor çatısı altında pazara sunduk. 2025 için, bu ürün gruplarındaki etkinliğimizi artırma adına özel aksiyonlar planladık. Yine Petrichor markamızın çatısı altında, Avrupa DIY pazarına yönelik tamir ve yapıştırma kitlerini portföyümüze ekleyeceğiz. Sürdürülebilirlik ve çevre kavramlarını esas alan, yeni hammadde, ambalaj ve ürün konuları da sürekli gündemimizde.
Son olarak, sürdürülebilirlik konusunda attığımız en büyük adımlardan birisi olan GES projemizi de 2024 yılı sonunda tamamlamış olarak, 2025 yılında tüm enerji ihtiyacımızı YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞINDAN elde etmenin haklı gururunu yaşıyor olacağız.
- 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?
İhracat rakamlarımız miktar ve döviz bazında 2024 yılında da artış göstermiştir. Sektörümüz, seramik kaplama malzemeleri ile birbirini tamamlayan ürünlerden oluştuğu için seramik ihracatı ile doğrudan ilişkilidir. Geçen yıl seramik sektöründe yaşanan daralma, az da olsa seramik yapıştırıcı ve derz dolgu ihracatımızı da olumsuz etkilemiştir. Buna karşın, Koramic olarak su yalıtımı ve zemin ürünleri gruplarında mevcut müşteri portföyümüz için daha fazla farkındalık yaratarak, katma değeri yüksek teknik ürün grubu satışlarımızı artırdık. Yurt dışı bayilerimizle uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde yürüttüğümüz iş birliğimizi geliştirdik. Orta Asya ve Afrika bölgelerinde yeni dağıtım noktaları oluşturduk. Böylece, pazar çeşitlendirmesiyle var olan riskleri minimize ederek şirketimizin nakit akışına katkıda bulunduk.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
Bölgesel iyileşme adımlarını da düşünerek özellikle yılın ikinci yarısında pazardaki büyüme hedefleri için sağlam adımlar atmak önceliğimiz. Katılmayı planladığımız sektörel yurt dışı fuarlar ve bayilerimiz için organize edeceğimiz ürün eğitim seminerleri ile hedeflerimiz doğrultusunda 2025 yılında ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz. Katma değeri yüksek teknik ürünlerin penetrasyonu konusunda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Temelden çatıya kadar geniş ürün portföyümüz, yüksek marka gücümüz ve deneyimli kadromuzla şirketimizin ihracatını farklı bölgelerde geliştireceğiz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve iklim hedefleri, yapı kimyasalları sektöründe yenilikçi çözümler geliştirmek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda çevre dostu ürünlere ve sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanırken, lojistikte karbon salınımını azaltmak amacıyla taşımacılığı optimize etmeyi planlıyoruz. 2030’a kadar karbon emisyon değerlerimizin önemli ölçüde düşürülmesi ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşılması uzun vadeli çevresel planlarımız arasında. Bu çerçevede, ürünlere ait etiket ve sertifikasyonların yapılması, kullanılan ambalajların ve hammaddelerin belirlenen kriterlere göre seçilmesi gibi kritik konu başlıkları var. Mutabakat hedefleri 2030-2050’ye yönelik olsa da, özellikle ihracat pazarlarında rekabet avantajı yakalamak adına üretim, tedarik zinciri alanlarında yatırımlarımızı şimdiden planlıyoruz
2024 sonunda tamamladığımız GES projemiz sayesinde Bozüyük üretim tesisimizdeki enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başlayacağız. Elektrikli forkliftlere geçiş, enerji verimliliği yüksek üretim düzenlemeleri ve çevresel etkisi düşük kraft ambalaj kullanımı bu hedef doğrultusundaki adımlarımız arasında yer alıyor.
Son olarak, sosyal sorumluluk duygumuzun bir sonucu, gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, 2020 yılı sonunda başlattığımız Koramic Ormanı projesi kapsamında 10.000 ağaç hedefimize ulaşmak için çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla birlikte keyifle devam ediyoruz.
RÖPORTAJ
2024’te Günsan Elektrik’ten İhracat ve Yenilikte Büyük Atılım

Yayınlandı
1 ay önce-
Şubat 24, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
2024 yılı, Günsan Elektrik için önemli bir büyüme yılı oldu. Smart ve Geo serisi gibi yenilikçi ürünlerle portföyünü zenginleştiren marka, üretim kapasitesini ve ihracat hacmini artırarak sektördeki konumunu pekiştirdi. 2025 için hedefleri daha da büyük.
Günsan Elektrik Genel Müdürü Erhan Kaya
- Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmesini alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Günsan Elektrik olarak, 1982 yılında elektrik aksesuarları ve anahtar prizleri üretmek üzere çıktığımız yolculukta, her geçen yıl daha da güçlenen bir yapı oluşturduk. 1995 yılında Samandıra’da kurduğumuz modern tesislerle üretim kapasitemizi arttırarak, Türkiye’nin elektrik sektöründe öncü bir marka olma hedefimizi daha da ileriye taşıdık. Kuruluşumuzdan bu yana, günlük yaşamları daha konforlu hale getiren çözümler sunarak, herkesin erişebileceği kaliteli ürünler geliştirmeye ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa etme vizyonumuzu sürdürmeye odaklandık.
Bugün geldiğimiz noktada, dünya genelinde 35’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor ve inşaat sektörüne yönelik 17 bin parçalık geniş ürün yelpazemizle ihtiyaçlara yanıt veriyoruz. Orta Asya ve AB ülkelerindeki pazar hakimiyetimizin yanı sıra, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve Romanya gibi geniş bir coğrafyada Günsan imzamızla yer alıyoruz. Elektrik anahtarları, prizler, grup prizler, şalt malzemeleri, kompakt şalterler, kaçak akım röleleri ve sigorta kutuları gibi çeşitli ürünlerimiz, hem yurt içinde hem de yurt dışında distribütörlerimiz ve bayilerimiz aracılığıyla müşterilerimize ulaşıyor. Türkiye’deki konut projeleri ve modern yaşam alanlarına sunduğumuz birincil elektrik tesisatı çözümleriyle de sektörde fark yaratıyoruz.
- 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 yılı, Günsan Elektrik için üretim, satış ve ihracat alanlarında önemli bir gelişim yılı oldu. Bu dönemde, sektörümüzdeki trendleri takip ederek ve yenilikçi ürünlerle portföyümüzü zenginleştirerek büyümemizi hızlandırdık. Özellikle, kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıran Smart ve Geo serisi gibi yeni ürünlerimizi ürün gamımıza dahil ettik. Aynı zamanda üretim kapasitemizi ve ihracat hacmimizi arttırarak önemli bir başarı elde ettiğimiz bir yıl oldu. Bu olumlu ivmeyi, 2025 yılına taşımayı hedefliyoruz.
- 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak? Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?
2025 yılı için hedeflerimiz, hem finansal büyüme hem de sektörel gelişim açısından oldukça güçlü bir strateji üzerine kurulu. Satış hedeflerimizde, yerli ve uluslararası pazarlarda güçlü bir büyüme sağlamayı amaçlıyoruz. Özellikle yapı marketlere yönelik ürünlerimizle pazar payımızı arttırarak, geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, çevre dostu ambalajlama gibi sürdürülebilir uygulamalara odaklanarak, çevre bilincine sahip tüketicilerin ilgisini daha da fazla çekmeyi planlıyoruz. Ürün geliştirme konusunda ise inovasyonu ve teknolojiyi merkezimize koyarak yeni ürün serilerimizi pazara sunmayı hedefliyoruz. Hem mevcut ürünlerimizde kalite iyileştirmeleri yaparak, hem de sektördeki yeni trendleri takip ederek, müşterilerimize daha geniş ve kaliteli bir ürün yelpazesi sunmayı amaçlıyoruz.
- 2024 yılı ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Belirlenmiş olan yeni bölgelerdeki ilgili pazarlarda gerçekleştirdiğiniz yıllık ihracatınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?
2024 yılında ihracat gelirlerimize önemli bir katkı sağladık. Orta Asya ile AB ülkelerindeki pazar payımızı arttırmaya odaklandık. Bayilerimize yönelik proje satış desteği vererek, tecrübe ve bilgi akışlarını güçlendirdik. Bu sayede, büyümemizin sürdürülebilir olacağına olan inancımızı pekiştirdik.
- 2025 yılı için ihracat hedeflediğiniz yeni bölgelerdeki yeni ihracat stratejilerinizi öğrenebilir miyiz? Bu kapsamda ihracat odaklı yeni üretim / yeni ürün yatırımlarınız ile ilgili bilgi almak, kısaca 2025 yılı için ihracat beklentinizi de öğrenebilir miyiz?
İhracat ciromuzdan aldığımız payı arttırmak amacıyla, başta Orta Asya ve Baltık ülkeleri olmak üzere, yeni pazarlarda aktif bir şekilde yer almayı ve ürün çeşitliliğimizi arttırmayı planlıyoruz. 2025 yılı için ihracat stratejimizi daha da güçlendirerek, küresel pazarda daha fazla yer edinmeyi hedefliyoruz. Bu pazarlarda, yapı marketlere yönelik ürünlerimizi tanıtarak yerel talepleri karşılamayı ve ihracat ciromuzu arttırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, çevre dostu ambalajlama ve sürdürülebilir ürünlerimize olan ilgiyi arttırarak, çevresel sorumluluk bilinciyle markamızı öne çıkaracağız. Bu sağlam adımlarla, 2025 yılı ihracatımızda önemli bir büyüme kaydedeceğimizi öngörüyoruz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ile Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz? 2025 yılı Sürdürülebilir Vizyonunuz hakkında ve planladığınız Sosyal Sorumluluk Projeleriniz ile ilgili de bilgi almak isteriz.
2024 yılı itibarıyla, sürdürülebilir çevre politikalarımızı ve yaşanabilir çevre stratejilerimizi daha da ileriye taşıdık. Artan çevre bilinciyle birlikte, hem ürünlerimizin çevresel etkilerini minimize etmek hem de toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek için yoğun çaba sarf ettik. Müşterilerimizin, ürünlerin yalnızca kalitesini değil, çevre üzerindeki etkilerini de dikkate almaları doğrultusunda geliştirdiğimiz enerji verimliliği sağlayan ürünlerimiz büyük ilgi gördü. Akıllı ürün çözümlerimiz maliyetleri düşürmenin yanı sıra yaşam konforunu arttırma noktasında kullanıcılara önemli faydalar sağladı.
Ayrıca, sürdürülebilir üretim süreçlerine olan bağlılığımızı pekiştirdik. ‘Sıfır atık’ hedefi doğrultusunda üretimin her aşamasında geri dönüşüm uygulamalarını arttırarak plastik ve metal atık salınımlarını minimize ettik. Plastik enjeksiyon süreçlerinde enerji verimliliğini sağlamak amacıyla üretim izleme yazılımları kullanarak enerji tüketimini %10 oranında azaltmayı başardık. Geri dönüştürülebilir malzemeler, su geri dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar da çevresel sürdürülebilirlik stratejilerimizin temel taşlarını oluşturdu. Yeni üretim tesisimizde, Green Factory prensiplerine uygun olarak ileri teknolojiler kullanmayı hedefliyoruz.
2025 yılı itibarıyla, sürdürülebilirlik vizyonumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Yeni fabrikamızda enerji yönetimi ve verimlilik odaklı akıllı ürün çözümleri sunarak, hem bireylerin hem de iş ortaklarımızın daha sürdürülebilir yaşamlar inşa etmelerine yardımcı olacağız. Bu yıl, sosyal sorumluluk projelerimize daha fazla odaklanarak, toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik projeler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Kaynakların verimli kullanımı, enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam biçimlerinin teşvik edilmesi üzerine çalışmalar yaparak, çevreye ve topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Son Yazılar
- Isı Kaybını ve Terlemeyi Önleyen İç Cephe Boyası: Bi’Boya Comfort Isıtutan Nisan 7, 2025
- ZERAY GYO CEO’SU FURKAN BOZAN SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRDİ Nisan 7, 2025
- Doka Kalıp, Bauma 2025 Fuarı’nda sektöre yenilikçi çözümler sunacak Nisan 6, 2025
- Yangına Geçit Vermeyen Güçlü Koruma: Bostik FP402 FireSeal Silicone Nisan 3, 2025
- Polisan’ın doğa ve insandan ilham alan 4 yeni renk paletiyle mekânlar ruh kazanacak! Nisan 3, 2025
- IQ CamOda, cam balkonda Deceuninck güvencesini sunuyor Nisan 3, 2025
- Yalıtımda kaliteli malzeme seçimi tasarruflu ve uzun ömürlü yapıların anahtarı Nisan 3, 2025
- Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Zengin Programıyla Sektöre Yön Vermeye Hazırlanıyor Mart 28, 2025
- Avrupa’nın patent şampiyonu Siemens Mart 28, 2025
- GYODER Başkanlığına yeniden Neşecan Çekici seçildi Mart 28, 2025
- Sanat Akımlarının Ev Dekorasyonuna Etkisi: VarioClic ile Sanatın İzlerini Taşıyın Mart 28, 2025
- E.C.A., iklimlendirme bayileri ile iftar sofralarında buluştu Mart 27, 2025
- TS 825:2024 BİNALARDA ISI YALITIMI KURALLARI STANDARDI İLE İLGİLİ YENİLİKLER Mart 27, 2025
- Türkiye seramik sektöründe marka ülke haline geldi Mart 27, 2025
- ODE Yalıtım ile ısı ve su yalıtımında doğru bilinen yanlışlar Mart 27, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ10 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL11 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL12 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL12 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL12 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL8 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL8 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!
- GENEL8 ay önce
Bosch, Johnson Controls ve Hitachi’den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor