GENEL
IQ Alüminyum Sistemleri: Mimari Çözümlerde Kalitenin ve Yeniliğin Adı
Yayınlandı
3 saat önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisiEge Profil ve Deceuninck Grubu’nun gücünü arkasına alan IQ Alüminyum Sistemleri, sektörde yenilikçi çözümleri ve geniş ürün portföyüyle fark yaratıyor. Mimari danışmanlık hizmetlerinden global ihracat ağına kadar, müşteri odaklı yaklaşımıyla hem Türkiye’de hem de dünya pazarında liderliği hedefliyor.
Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?
IQ Alüminyum Sistemleri’nin sektördeki güçlü hikayesinin ardında PVC profil sektörünün 43 yıllık öncü firması Ege Profil ile küresel çapta bu alandaki en büyük üç üreticiden biri olan Belçikalı Deceuninck Grubu var. IQ Alüminyum Sistemleri, 2014 yılında Deceuninck Alüminyum Sistemleri ve Winsa Alüminyum Sistemleri olarak iki farklı marka ile sektöre adım attı. 2016 yılına kadar iki farklı marka ile sektöre değer katan IQ Alüminyum, bu tarihten sonra tek marka olarak yoluna devam etti. Geliştirdiği benzersiz seriler, sektörde yarattığı farklılıklar ve yine sektöründe bayilik sistemi ile çalışan tek marka olan IQ Alüminyum, alanında trendleri belirleyen ve takip edilen bir marka haline geldi.
Hem global ölçekte hem de bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Ege Profil ile Deceuninck’in dünyadaki liderlik misyonuyla paralel, IQ Alüminyum Sistemleri de sektöründe Türkiye pazarının öncülerinden. Diğer yandan dünya üzerinde birçok bölgeye ihracat gerçekleştiren Deceuninck, 2012 yılında Hindistan’da açtığı depoyla Uzakdoğu pazarına, 2013 yılında Şili’de, 2014 yılında da Brezilya’da aldığı şirket ile Güney Amerika pazarına güçlü bir giriş yaptı. Deceuninck’in bu yurt dışı açılımları, bizim de IQ Alüminyum Sistemleri olarak yabancı pazarlara ulaşmamız için fırsat yarattı. Hedefimiz, yurt içindeki güçlü bayilik yapımızı hedef pazarlarda da güçlü bir yapıya kavuşturmak.
Markanızın sektörünüzdeki konumu hakkında neler söylemek istersiniz?
IQ Alüminyum olarak mimari trendleri sürekli takip ediyoruz ve bu trendlere uygun, yüksek kaliteli, akredite kurumlar tarafından test edilmiş ürünler sunuyoruz. Kaliteli servis hizmetimiz, güçlü iş ortaklarımız ve proje odaklı yapımız ile öne çıkan bir alüminyum sistem eviyiz. Müşteri memnuniyetine büyük önem veriyoruz, bu yüzden proje ihtiyaçlarını analiz ederek müşterilerimizi doğru ürüne yönlendiren mimari danışmanlık hizmeti veriyoruz. 12 değişik açılır sistem, tüm kullanım kolaylıklarını içerisinde barındıran 11 değişik sürme sistem, hem katlanır cam hem katlanır kapıya izin veren iki katlanır sistem ile alanındaki konumunu güçlendiriyor. Bunların yanında; menfez sistemleri, güneş kırıcılar, sineklik sistemleri, skylight sistemleri, basit ofis bölmeler ile silikon cephe, kapaklı cephe ve entegre cephe sistemlerimizle geniş bir alüminyum sistemi portföyüne sahibiz.
Sürdürülebilir bir geleceğin sağlanmasında, üretim süreçlerinin ve ilgili hammadde/tedarik zinciri operasyonlarının tüm dünya ile koordineli bir şekilde yönetilmesi günümüzde çok daha önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, Sürdürülebilirlik konusunda firmanızın Evrensel Yaklaşımını ve Kurumsal Stratejilerini bizimle paylaşabilir misiniz?
Ege Profil, faaliyetlerini gerçekleştirirken mevcut yasal şartlara ve standartlara uyacağını, uygulamakta olduğu Kalite, Çevre, İş Sağlığı Güvenliği, Enerji ve Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerini sürekli geliştirip iyileştireceğini taahhüt eder. Dolayısıyla biz de Ege Profil’in çatısı altında olmanın verdiği avantajla güçlü kurumsal yapımızda şirketimizin sürdürülebilirlik anlayışını önemsiyor ve ilkelerimiz doğrultusunda, ‘yaşam döngüsü’ boyunca doğal kaynak tüketimi ve atık üretimini azaltıcı ve çevre kirliliğini önleyici çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca enerji verimli ürün ve servis hizmetleri satın alarak, yenilenebilir enerji kaynaklarımızı etkin kullanmayı, enerji performansımızı iyileştirecek tasarım faaliyetlerini destekliyoruz.
Sürdürülebilir Dünya kapsamında özellikle odaklandığınız/hayata geçirdiğiniz Sosyal Sorumluluk Projeniz var mıdır, detaylarını öğrenebilir miyiz?
Yaşanan depremler sonrasında başta riskli binaların yarattığı tehlikenin farkında olan IQ Alüminyum, halen devam eden ve 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek kampanyamız çerçevesinde kentsel dönüşüm projelerine destek veriyoruz. Bu kampanyamız kapsamında alüminyum sektöründeki bilgi birikimimizi, kaliteli ve nitelikli alüminyum kapı ve pencere ürünlerimizi tüketiciyle buluşturmayı, nitelikli ve güvenli yaşam alanlarına katkı sunmayı hedefliyoruz. Bunun için de tüketicilere hem mimari danışmanlık hizmeti veriyoruz hem de uygun fiyat sunarak kentsel dönüşümünün ivmelenmesinin önünü açmak istiyoruz. Bu projemizin yanı sıra önümüzdeki dönemlerde de kurumsal sosyal sorumluluk alanında çalışmalar yürütmek için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz.
Sektörünüzün gelişimi için büyük bütçeler ayırdığınızı takip ediyoruz. Emek yoğun AR-GE çalışmalarınızda sürdürebilirlik odaklı neler yaptığınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu doğrultuda, yeni yatırımlarınız ve sürdürülebilir yeni ürünleriniz/yeni markalarınız olacak mıdır?
Alanında uzman, tecrübeli teknik ekiplerimizle AR-GE çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknolojiyi ve sürdürülebilirlik yaklaşımlarını yakından takip edip, kaliteli ve yenilikçi ürünler üreterek hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. IQ Alüminyum olarak tüketicinin ihtiyacına uygun çözümler geliştiriyoruz. Bunu yaparken de Deceuninck Grubu’nun 87 yıllık teknolojik bilgi birikiminden yararlanıyoruz. Her projeyi ayrı bir süreç olarak ele alıp sadece ‘ürün’ üretmektense çözüm yaratma motivasyonuyla hareket ediyoruz. Tüm bu iş süreçlerimizin arkasında da sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ön plana çıkarıyoruz.
Ege Profil AR-GE Merkezi’nin de desteğiyle ürün geliştirme-inovasyon, kalıp teknolojisi ve proses geliştirme faaliyetleri üzerine, yurt içi ve yurt dışı pazarlarına yönelik yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimize sunuyoruz. AR-GE faaliyetlerimiz ile yapının önemli bir parçası olan ürünlerimizde enerji tasarrufu özelliği ön plana çıkıyor ve teknik olarak yenilikçi ürünler tasarlayarak, uygulayıcılarla paylaşıyoruz. Projelerde, rüzgar yükü hesapları ve ısıl iletkenlik hesaplarını esas alan uygulamaları öne çıkararak, sürdürülebilirlik anlamında tüketicilere çevreye duyarlı ürünler sağlamaya çalışıyoruz.
Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri adına uygulanan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Birliği İklim Hedefleri bir takım değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda, 2030 yılına kadar Sera Gazı Emisyon Oranlarının çok ciddi oranda azaltılması ve 2050 yılında da net sıfırlanması hedeflemektedir. Geliştirdiğiniz ürünlerinizin üretim ve dağıtım süreçleri doğrultusunda çevresel etkileri de düşünüldüğünde, ‘Kurumsal Karbon Ayak İzi’ konularında neler söylemek istersiniz?
Öncelikle alüminyumun ham maddesinin topraktan boksit olarak çıktığını ve yarı mamul halinde alınıp işlenerek son halini aldığını hatırlatmak isterim. Yani alüminyumun kendisi doğadan olduğu için sürdürülebilir bir ürün ve bu ürünün ömrü 200 yıla kadar uzayabiliyor. Bu açıdan yaklaştığımızda ürünlerimizin sürdürülebilirlik yaklaşımlarına uygun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, tabii ki çevreye karşı sorumluluklarımızın farkındayız ve bunun için hep daha iyisini yapmaya çalışıyoruz.
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
Panasonic yangın algılama çözümleriyle yüksek güvenlik sağlıyor
Yayınlandı
26 dakika önce-
Aralık 18, 2024Yazar:
yapiinsaatdergisiPanasonic’in titizlikle geliştirdiği Aspect Hava Örneklemeli Duman Dedektörü, her türlü ortamda üstün algılama kapasitesiyle yangın risklerine karşı maksimum güvenlik sağlıyor. Dedektör, kullanıcı dostu Aspect Tool uygulaması sayesinde akıllı telefondan kolayca kuruluyor, anlık durum takibi ve tek dokunuşla kalibre edilebilme avantajlarını sunuyor.
Panasonic’in ileri teknolojisiyle geliştirdiği Aspect Toll ile olası yangınları tespit etmede yüksek başarı oranına sahip olmasının yanı sıra büyük sıcaklık değişimleri, yoğun toz, nem ve aşındırıcı gazlar gibi zorlu çevre koşullarına karşı birinci sınıf koruma sunuyor.
Farklı sektörlerin özel ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiren Panasonic, veri merkezlerinden lojistik sektörüne, ağır sanayiden dondurucu odalara kadar geniş bir yelpazede kullanım imkânı tanıyor.
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunan ve 3,56 milyon metreküp hacimli alana sahip PTDC Lojistik Merkezi, Panasonic’in yenilikçi teknolojisinden faydalanıyor. Bu merkezde, -26 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda dahi yangın güvenliği, Panasonic’in yangın algılama çözümleriyle sağlanıyor.
25 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılan Vds onaylı Aspect, aynı zamanda A, B ve C algılama sınıfları için uygun modellerle tasarım esnekliği sağlıyor.
Özellikleri
• Entegre Güç Kaynağı: Harici güç kaynağına gerek duymadan entegre güç kaynağı ile kesintisiz çalışıyor.
• IP44 Koruma Derecesi: Toza ve aşındırıcı gazlara karşı dayanıklı; entegre yoğuşmalı filtre ile nemli ortamlara tam uyum sağlıyor.
• Çift Sensör: Alarmın kaynağını hızlı ve hassas şekilde tespit ediyor.
• EBL512 G3 Sistemi ile Uyum: Ek I/O üniteleri, güç kaynağı veya filtre ihtiyacı olmadan kolayca kuruluyor.
Panasonic’in Geniş Aksesuar ve Ekipman Yelpazesi
• Borular, Soket ve Dirsekler: Pürüzsüz tasarımıyla toz oluşumunu önleyen borular, güvenliği artıran soketler ve dirsekler, az sayıda klipsle kolay montaj sağlıyor.
• Vulcan Siklon Filtre: Aşırı tozlu ortamlarda, büyük parçacıkları dedektöre ulaşmadan önce ayrıştırıp yoğunlaştırıyor.
• Eloclean: Otomatik boru temizleme sistemi ile aspirasyon kullanımını kolaylaştırırken uzun ömürlü kullanım sunuyor.
• Thub: Kolay kurulum ve boruların ön montajı için kullanılan montaj konsolu, dört adede kadar dahili yoğuşma imkânı tanıyor.
• Pipedraw: Program karmaşık aspirasyon sistemlerinin tasarımını kolaylaştırırken, PC üzerinden yönetilebiliyor.
GENEL
Günsan Elektrik: 35 Ülkeye Uzanan Yenilikçi ve Güvenilir Çözümler
Yayınlandı
50 dakika önce-
Aralık 18, 2024Yazar:
yapiinsaatdergisi
1982’de başlayan yolculuğunda Günsan Elektrik, hem yurtiçi hem de yurtdışında sektörün öncüsü olmayı başardı. 17 bin parçalık ürün yelpazesi ve 35’ten fazla ülkeye ihracatıyla global pazarda büyürken, yenilikçi Ar-Ge yatırımları ve kullanıcı dostu çözümleriyle sektörde fark yaratmaya devam ediyor.
- Markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?
Hem global ölçekte hem de bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Günsan Elektrik olarak, 1982 yılında elektrik aksesuarları ve anahtar prizleri üretmek üzere çıktığımız yolculukta, her geçen yıl daha da güçlenen bir yapı oluşturduk. 1995 yılında Samandıra’da kurduğumuz modern tesislerle üretim kapasitemizi artırarak, Türkiye’nin elektrik sektöründe öncü bir marka olma hedefimizi daha da ileriye taşıdık. Kuruluşumuzdan bu yana, günlük yaşamları daha konforlu hale getiren çözümler sunarak, herkesin erişebileceği kaliteli ürünler geliştirmeye ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa etme vizyonumuzu sürdürmeye odaklandık.
Bugün geldiğimiz noktada, dünya genelinde 35’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor ve inşaat sektörüne yönelik 17 bin parçalık geniş ürün yelpazemizle ihtiyaçlara yanıt veriyoruz. Elektrik anahtarları, prizler, grup prizler, şalt malzemeleri, kompakt şalterler, kaçak akım röleleri ve sigorta kutuları gibi çeşitli ürünlerimizle, hem yurtiçinde hem de yurtdışında distribütörlerimiz ve bayilerimiz aracılığıyla müşterilerimize ulaşıyoruz. Türkiye’deki konut projeleri ve modern yaşam alanlarına sunduğumuz birincil elektrik tesisatı çözümleriyle de sektörde fark yaratıyoruz. İhracat performansımız bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan gibi ülkelerdeki pazar hakimiyetimizle Özbekistan, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya gibi geniş bir coğrafyada Günsan imzasını taşıyoruz. Gelecekte Avusturya, Kazakistan ve Hollanda gibi yeni pazarlarda da varlık göstermeyi hedefliyoruz. Bu sağlam adımlarımızla hem global hem de bölgesel ölçekte elektrik sektöründe daha fazla güçlenerek büyümeye devam edeceğiz.
- Markanızın sektörünüzdeki konumu hakkında neler söylemek istersiniz?
Günsan Elektrik olarak, sektördeki köklü geçmişimiz ve deneyimimizle her zaman güvenilir bir marka olarak konumlanıyoruz. Yenilikçi ve kullanıcı dostu çözümlerimizle sektörde fark yaratırken, kaliteden asla ödün vermiyoruz. Müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmek için Ar-Ge faaliyetlerimize sürekli yatırım yapıyor, teknolojiyi yakından takip ediyor ve ürün gamımızı bu doğrultuda genişletiyoruz.
- Sürdürülebilir bir geleceğin sağlanmasında, üretim süreçlerinin ve ilgili hammadde/tedarik zinciri operasyonlarının tüm dünya ile koordineli bir şekilde yönetilmesi günümüzde çok daha önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, Sürdürülebilirlik konusunda firmanızın Evrensel Yaklaşımını ve Kurumsal Stratejilerini bizimle paylaşabilir misiniz? Sürdürülebilir Dünya kapsamında özellikle odaklandığınız/hayata geçirdiğiniz Sosyal Sorumluluk Projeniz var mıdır, detaylarını öğrenebilir miyiz?
Sürdürülebilirlik konusunda evrensel bir bakış açısıyla hareket ediyor ve çevre dostu üretim süreçlerimizi sürekli geliştiriyoruz. ‘Sıfır atık’ hedefi doğrultusunda, üretimin her aşamasında geri dönüşümü teşvik ediyor, böylece plastik ve metal atık salınımını minimuma indiriyoruz. Özellikle plastik enjeksiyon sürecinde enerji verimliliğini sağlamak amacıyla üretim izleme yazılımları kullanarak enerji tüketimimizi yüzde 10 oranında azaltıyoruz. Geri dönüştürülebilir çevre dostu malzemeler kullanmak, atık yönetimi, su geri dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak da stratejimizin temel taşları arasında yer alıyor. Yeni üretim tesisimizde, Green Factory prensiplerine bağlı kalarak, enerjimizi güneş panellerinden sağlayacak bir altyapı kurmayı ve frekans kontrol sistemleri gibi teknolojilerle makinelerimizin enerji tüketimini optimize etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yağmur suyunun geri dönüştürülmesi ve kompresörlerdeki ısıyı fabrika ısıtmasında kullanarak, doğal kaynakları daha etkin bir şekilde değerlendiriyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerimize de büyük önem veriyoruz. Kaynakların verimli kullanımı konusunda toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik projeler geliştiriyor, sürdürülebilir ürün çözümlerimizle bireylerin enerji tasarrufu yapmasına destek oluyoruz. 2025 itibarıyla hayata geçecek yeni fabrikamızda, enerji yönetimi ve verimlilik odaklı smart ürünlerimizle herkesin ulaşabileceği çözümler sunmayı planlıyoruz. Bu sayede, kullanıcılarımızın enerji tasarrufu sağlamalarını, maliyetlerini düşürmelerini ve yaşam konforlarını artırmalarını hedefliyoruz.
- Üretimde Sürdürülebilir Stratejiye sahip bir firma olarak, markanıza sağladığı katma değerler neler oldu? Sürdürülebilir marka olarak ürünleriniz müşteri tercihlerinde farkındalık oluşturdu mu? Müşteri tercihlerindeki değişimleri bizlerle paylaşır mısınız?
Son yıllarda, sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığın artmasıyla birlikte, müşterilerimizin tercihleri de bu yönde değişim göstermeye başladı. Müşterilerimiz artık yalnızca ürün kalitesine değil, ürünlerin çevreye olan etkisine de önem veriyor. Özellikle enerji tasarrufu sağlayan ve uzun ömürlü ürünlerimiz, hem bireysel kullanıcılar hem de projelerde yer alan iş ortaklarımız tarafından daha fazla tercih ediliyor. Smart ürün çözümlerimiz, enerji verimliliği sağlayarak kullanıcılarımızın maliyetlerini düşürmelerine destek olurken, yaşam alanlarında konforu artırıyor. Günsan olarak sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlarımızın ve ürün geliştirme çalışmalarımızın, müşterilerimiz nezdinde pozitif bir fark yarattığını görmek bizler için son derece değerli. Çevreye duyarlı marka algımız, günümüzün bilinçli tüketicilerinin beklentilerini karşılayarak marka sadakatini güçlendirmemizi sağlıyor. Bu stratejiyi benimseyerek, geleceğe yönelik sorumlu ve sürdürülebilir bir adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
- Sektörünüzün gelişimi için büyük bütçeler ayırdığınızı takip ediyoruz. Emek yoğun AR-GE çalışmalarınızda sürdürebilirlik odaklı neler yaptığınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu doğrultuda, yeni yatırımlarınız ve sürdürülebilir yeni ürünleriniz/yeni markalarınız olacak mıdır?
İleriye, yeniliğe ve sürdürülebilir çözümlere dayalı yaklaşımımız doğrultusunda, dijital dönüşüm ve akıllı ev sistemlerine yönelik projelerimizi hızla geliştiriyoruz. Son iki yılda, akıllı ev sistemleri, yeni jenerasyon şalt ürünleri ve LED ampul serisi gibi yenilikçi ürünleri piyasaya sunduk. Bu ürünler, müşterilerimizin dijitalleşen yaşam alanları için enerji verimliliği sağlayarak çevreye duyarlı bir çözüm sunma hedefimize de katkı sağlıyor. 2025 yılında faaliyete geçirmeyi planladığımız yeni üretim merkezimizde, sürdürülebilir üretim için teknolojik dönüşüm adımlarımızı daha da ileri taşımayı amaçlıyoruz. Manuel süreçlerde otomasyona geçiş yaparak verimliliğimizi artırmayı hedefliyor, bu kapsamda grup üyemiz Schneider Electric’in ileri kontrol sistemlerinden faydalanarak süreçlerimizi optimize ediyoruz. Otomasyon sistemleri sayesinde, üretim hızımızı ve kaliteyi yükseltirken operasyonel maliyetlerimizi düşürerek sürdürülebilir bir üretim modeline ulaşmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı yeni ürünlerimiz ve yatırımlarımızla, hem sektöre hem de kullanıcılarımıza katma değer sağlamayı sürdürüyoruz. Bu anlayışla gelecekte de, çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek ürünler geliştirerek, sektörde sürdürülebilir çözümler sunmaya devam edeceğiz.
- Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri adına uygulanan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Birliği İklim Hedefleri bir takım değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda, 2030 yılına kadar Sera Gazı Emisyon Oranlarının çok ciddi oranda azaltılması ve 2050 yılında da net sıfırlanması hedeflemektedir. Geliştirdiğiniz ürünlerinizin üretim ve dağıtım süreçleri doğrultusunda çevresel etkileri de düşünüldüğünde, “Kurumsal Karbon Ayak İzi” konularında neler söylemek istersiniz?
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve iklim hedefleri doğrultusunda, Günsan Elektrik olarak çevresel etkilerimizi azaltmaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını ciddi oranda azaltma ve 2050’de net sıfır hedefine ulaşma taahhütlerini kendi stratejilerimize entegre ediyoruz.
Bu çerçevede, yeni üretim tesisimizde yeşil teknolojilere büyük bir yatırım yaparak, enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaracak teknolojiler kullanıyoruz. Üretim süreçlerimizde enerji tüketimini optimize eden ve karbon salınımını en aza indiren çözümler uygulamaktayız. Ayrıca, çevre dostu malzemelerin kullanımı ve geri dönüşüm odaklı üretim politikalarımız sayesinde, doğaya olan olumsuz etkilerimizi minimuma indirmeyi amaçlıyoruz.
Kurumsal karbon ayak izimizi azaltma hedefimize yönelik olarak, dağıtım süreçlerimizde de çevreye duyarlı uygulamalar geliştirmekteyiz. Sürdürülebilir lojistik yöntemlerini benimseyerek, karbon emisyonlarını azaltan nakliye çözümlerine yatırım yapıyoruz. Böylece, hem üretim hem de dağıtım süreçlerimizde çevresel etkilerimizi minimize ederek sürdürülebilir bir dünya için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Çevreye duyarlı bu yaklaşımımız, gelecekte de daha yaşanabilir bir çevre ve sağlıklı bir gelecek yaratma misyonumuza katkı sağlamaya devam edecektir.
- Sürdürülebilir Gelecek odaklı bir firma olarak geleceğe yönelik sürdürülebilirlik hedefleriniz, hedefleriniz doğrultusunda oluşturduğunuz yol haritanız hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için uzun vadeli hedefler belirledik. Üretimden, kullanım sürecinin sonuna kadar ürünlerimizin tüm yaşam döngüsünde sürdürülebilirlik bilinciyle hareket ediyoruz. Bu doğrultuda, çevreye duyarlı üretim süreçleri ve düşük karbon emisyonu politikalarımızı güçlendiriyoruz. Plastik enjeksiyon sürecinde enerji tüketimini minimize etmek için yenilikçi teknolojiler kullanıyoruz. Böylece, çevresel ayak izimizi azaltırken operasyonel verimliliğimizi de artırıyoruz. Ayrıca, anlaşmalı tedarikçilerimizle iş birliği içinde doğaya ve insana zarar vermeyen hammadde kullanımına özen gösteriyor, çevresel sorumluluğumuzu tedarik zincirimizin her aşamasında sürdürüyoruz. Geleceğe yönelik yol haritamızda, minimum atık prensibini merkeze alarak atık yönetimimizi optimize etmek, geri dönüştürülebilir malzeme oranını artırmak ve enerji verimliliğini maksimize edecek yeni yatırımlar yapmak bulunuyor. Bu hedefler doğrultusunda, çevresel etkimizi en aza indirmeye ve her adımda sürdürülebilirliği güçlendirmeye devam edeceğiz.
GENEL
İstanbul Teknik: Yenilikçi Çözümler ve Global Hedefler
Yayınlandı
5 saat önce-
Aralık 18, 2024Yazar:
yapiinsaatdergisi1998 yılında Macit Tanyol’un liderliğinde kurulan İstanbul Teknik, geosentetik ürün ve çözümler alanında başladığı yolculuğunu bugün Türkiye’nin ve dünyanın saygın bir markası olarak sürdürüyor. Başlangıçta geotekstil, geomembran ve bitümlü membran ürünlerinin satış ve uygulamasına odaklanan şirket, üretim hattını genişleterek Çorlu’da geogrid üretimine, Bolu’da ise 30.000 metrekarelik fabrikasında kapsamlı bir üretime başladı.
- Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz? Hem global ölçekte hem de bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Markanızın sektörünüzdeki konumu hakkında neler söylemek istersiniz?
İstanbul Teknik, Genel Müdürümüz Macit Tanyol’un geosentetik ürün ve çözümler alanındaki birikimiyle, 1998 yılında kuruldu. Başlangıçta geotekstil, geomembran ve bitümlü membran ürünlerinin satış ve uygulama planıyla yola çıkıldı; sonrasında Çorlu’da kurduğumuz üretim tesisiyle geogrid üretimine başladık. Yoğun çalışma ve emek sonucunda bugün, Bolu’da 30.000 metrekare alan üzerine kurulu fabrikamızda üretimini gerçekleştirdiğimiz geniş ürün yelpazemizle birçok alanda çözüm geliştiren bir yapıya ulaştık.
Sektörümüze özgün, katma değeri yüksek, ülke sınırlarını aşan yeni ürün gruplarını kazandırmak ve ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak misyonumuzla kurduğumuz Ar-Ge merkezi ise faaliyet gösterdiğimiz geosentetik, yalıtım ve asfalt alanlarında T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan, Türkiye’nin ilk Ar-Ge Merkezi olmayı başardı.
Ülkemizde sektörün öncü firmalarından biri olarak geosentetik, yalıtım ürünleri ve asfalt katkıları alanlarındaki liderliğimizle yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunuyoruz. Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek ve Romanya’da açtığımız şirketlerle küresel şirket olma hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. İstanbul Teknik olarak seksenden fazla ülkede ürünlerimiz güvenle kullanılıyor. Dünya çapında altyapı, üstyapı ve çevre projelerinde güvenilir bir tedarikçi ve çözüm ortağı olarak tanınmaktayız.
2. Sürdürülebilir bir geleceğin sağlanmasında, üretim süreçlerinin ve ilgili hammadde/tedarik zinciri operasyonlarının tüm dünya ile koordineli bir şekilde yönetilmesi günümüzde çok daha önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, Sürdürülebilirlik konusunda firmanızın Evrensel Yaklaşımını ve Kurumsal Stratejilerini bizimle paylaşabilir misiniz? Sürdürülebilir Dünya kapsamında özellikle odaklandığınız/hayata geçirdiğiniz Sosyal Sorumluluk Projeniz var mıdır, detaylarını öğrenebilir miyiz?
Açıkca söylemek gerekirse bu konuda iddialı cümleler kurmak istemiyorum. Sürdürülebilirlik konusu popülerleştikçe, bazen içinin de biraz boşaltıldığını görüyorum. Sürdürülebilirlik her zaman önemliydi ama biz önemini yeni yeni fark ediyoruz. Tabii ki ilginin artması değerli, ancak altını da doldurmamız lazım. Bu konuda ülke olarak, toplum olarak ve pek tabii şirket olarak almamız gereken çok mesafe var. Ama başarılı olmak istiyorsak, farkındalık oluşturmak ve topyekûn gayret göstermemiz gerekli. Bu manada geçen hafta COP29 toplantısında sunulan ülkemizin Uzun Vadeli İklim Strateji Belgesi ve yol haritasının sektörümüz için getireceklerini önemsiyoruz.
Kurumsal sürdürülebilirlik stratejimizin odağında inşaat sektöründe çevre dostu malzemelerin kullanımını artırmayı ve doğru ürünün doğru projede kullanılmasını sağlamak yer alıyor. Aslında biz ürettiğimiz malzemeler itibariyle kendimizi şanslı kabul ediyoruz. Her ne kadar ürünlerimizin plastik ve kimyasal hammaddelerden mamül olması sebebiyle dışarıdan bakınca çevreye zararlı ön yargısı oluşsa da; aksine kullanıldıkları projelerde alternatif çözümlere göre çok daha çevreci ürünlerdir. Bir projenin yapılıp yapılmama gerekliliği ayrı bir değerlendirme konusu. Bir projenin yapılması gerçekten gerekli ise o noktada ürünlerimiz, projelerin imalat aşamasında veya yaşam döngüsünde karbon ayak izini alternatif çözümlere göre düşüren ürünlerdir. Örneğin geosentetik ürünlerimiz çevre hassasiyetleri arttıkça dünyada kullanımı günden güne artan ürünlerdir. Geosentetikler, altyapıların hizmet ömrünü uzatmakta, projelerde taş ocaklarından çıkarılan aggrega ihtiyacını azaltmakta, erozyon kontrolünde, su kaynaklarını korumada ve benzeri birçok kullanım alanıyla alternatiflerine göre daha çevreci çözümler sunuyor. Bu çözümler doğaya daha saygılı bir inşaat sektörüne olan inancımızı pekiştiriyor.
Bizim şirket sloganımız olan doğru ürün, doğru çözüm de aslında önemli bir sürdürülebilirlik hedefidir. Ben buna bir de uygulamayı ekliyorum, doğru ürün, doğru çözüm ve doğru uygulama inşaat sektörü için çok önemli. Bir ürün tekil olarak çevreci olabilir, ancak doğru ürün, doğru çözüm, doğru uygulama olmazsa orada ya verim alınamaz ya tamir gerekir, bakım maliyetleri olması gerekenden yüksek olur, ya da daha kötüsü yıkılıp baştan yapılması gerekir. Bir ürün yapının hizmet ömrü süresince fonksiyonlarını yerine getirmelidir. Yapılan işin tekrar tekrar yapılması, tasarım ömrü dolmadan değiştirilen bir ürünün veya yeniden yapılan bir yapının çevreye ve ekonomiye olumsuz etkisi hepimizce malum ama bu konudaki çabamızı sektördeki bütün paydaşlar olarak arttırmamız gerektiğini düşünüyorum.
3. Üretimde Sürdürülebilir Stratejiye sahip bir firma olarak, markanıza sağladığı katma değerler neler oldu? Sürdürülebilir marka olarak ürünleriniz müşteri tercihlerinde farkındalık oluşturdu mu? Müşteri tercihlerindeki değişimleri bizlerle paylaşır mısınız?
Özellikle üretim ile ilişkili bölümlerde çalışanlarımızın çevre duyarlılığını artırmak için çeşitli eğitimler ve farkındalık çalışmaları yaparak, ekibimizin her bir üyesinin sürdürülebilirlik konusuna katkı sunmasını arzu ediyoruz. Sürdürülebilir üretim stratejilerimiz, tedarik zincirindeki verimlilik hedeflerimiz ile ürünlerimizin karbon ayak izlerini azaltmayı amaçlıyoruz.
Benzer işlevselliği alternatif veya rakip ürünlere göre karbon ayak izi daha düşük olan ürünler ile sağlayabilmek markamıza değer katarken, müşteri tercihlerini de olumlu yönde etkiliyor. Özellikle Avrupa pazarında hem ürünlerin karbon ayak izleri, hem de toplam proje yatırım maliyeti ile birlikte projelerin toplam karbon ayak izi önem kazanıyor. Projelerde tasarım hesaplarında alternatif projelerin maliyetleri hesaplanır gibi, alternatif projelerin toplam karbon ayak izi karşılaştırmaları yapılıyor. Daha düşük karbon ayak izi olan alternatif projeler yeri geliyor maliyeti yüksek olmasına rağmen tercih ediliyor. Bu da müşteri tercihlerinin sürdürülebilir ürünlere kaymasını sağladı.
Sürdürülebilirlik hedeflerinin birçok ülke için sadece çevre politikasının bir parçası değil, aynı zamanda ekonomik büyüme modellerini dönüştürmeyi amaçlayan ve biraz da gelişmiş ülkelerin pazarlarını korumayı amaçladıkları bir stratejinin parçası olduğunu düşünüyorum.
4. Sektörünüzün gelişimi için büyük bütçeler ayırdığınızı takip ediyoruz. Emek yoğun AR-GE çalışmalarınızda sürdürebilirlik odaklı neler yaptığınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu doğrultuda, yeni yatırımlarınız ve sürdürülebilir yeni ürünleriniz/yeni markalarınız olacak mıdır?
İnşaat sektöründe Ar-Ge çalışmaları, yazılım, bilişim-iletişim, ilaç sektörü, biyoteknoloji sektörleri kadar ne yazık ki ön planda değil. Ancak özellikle devletlerin ve kurumların sürdürülebilirlik hedeflerinin artması, inşaat malzemeleri sektöründe de yenilikçi ürünleri ve inovasyonu desteklemeye başladı. Çevreci malzemeler üzerine çalışmalar ve yatırımlar artıyor.
Biz de yenilikçi çözümler sunarak kaynak tüketimini azaltan, döngüsel ekonomiyi destekleyebilecek, karbon ayak izini düşürebilecek ve enerji verimliliğini artıran çevre dostu malzemelerin geliştirilmesine odaklanıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızın hepsini sayamam tabii ki ancak birkaç örnek vermem gerekirse binalarda enerji verimliliğini arttırmayı amaçlayan faz değiştiren malzemeler, geri dönüşüm hammaddelerin mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesi, kullanım alanı sınırlı olan atık malzemelerden yapı sektöründe kullanılabilecek ürünler, ömrünü tamamlamış asfaltın yeniden kullanılması gibi farklı konular üzerine çalışıyoruz.
Sonuç olarak dünyamızın ve ülkemizin kaynakları sınırlı. İnovatif ürünler daha az kaynakla ve çevresel etki ile ihtiyacımız olan projelerin yapılmasına olanak sağlayacaktır. Sürdürülebilir ürün yelpazemizi genişletmek için Ar-Ge çalışmalarımız ve yatırımlarımız sürekli devam ediyor.
5. Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri adına uygulanan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Birliği İklim Hedefleri bir takım değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda, 2030 yılına kadar Sera Gazı Emisyon Oranlarının çok ciddi oranda azaltılması ve 2050 yılında da net sıfırlanması hedeflemektedir. Geliştirdiğiniz ürünlerinizin üretim ve dağıtım süreçleri doğrultusunda çevresel etkileri de düşünüldüğünde, “Kurumsal Karbon Ayak İzi” konularında neler söylemek istersiniz?
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı aslında bizim için büyük bir fırsat. Ürünlerimizin büyük bir bölümü döngüsel ekonomiye katkı sunan, geri dönüşüm malzeme kullanımına destek olan, yapıların yaşam döngü süresini uzatan, yapıların yaşam döngü süresi boyunca çevresel etkilerini azaltan ürünler. Türkiye gibi AB ile ticaretin çok önemli olduğu bir ülkede bu düzenleme, karbon emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir üretim süreçlerine geçiş yapmak adına sektörümüz açısından da büyük bir fırsat.
Bu sene fabrikamızın güncel ve 2021 yılına kadar giden geçmiş faaliyetlerinden kaynaklı karbon ayak izini belirleme çalışmalarını tamamladık. ISO 14064-1 standardına uygun olarak 2023 takvim yılı kurumsal karbon ayak izi doğrulamamızı TUV – Avusturya’nın denetiminde yaptık. Çevresel performansımızı arttırmak için nerelere odaklanmamız, neleri iyi yaptığımızı, neleri geliştirmemiz gerektiğini daha iyi anladık, stratejilerimizi güncelledik. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ve enerji verimliliği artırıcı uygulamalara geçiş yapıyoruz.
6. Sürdürülebilir Gelecek odaklı bir firma olarak geleceğe yönelik sürdürülebilirlik hedefleriniz, hedefleriniz doğrultusunda oluşturduğunuz yol haritanız hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Gelecek için öncelikli hedeflerimiz arasında döngüsel ekonomi prensiplerini şirket genelinde uygulayarak hem kurum karbon ayak izimizi hem de ürünlerimizin ürün karbon ayak izlerini azaltmak yer alıyor.
Üretim süreçlerimizde verimliliği arttırmayı, atıklarımızı azaltmayı, sürdürülebilir tedarik zinciri uygulamalarını ve karbon ayak izimizi azaltma hedeflerimizi destekleyen tedarikçi iş birliklerini önemsiyoruz. Özellikle fabrika yakınımızda iş birliği yaptığımız geri dönüşüm plastik hammadde tedarikçileri ile hem bölgemizde döngüsel ekonomiyi desteklemeyi hem de ihtiyacımız olan hammaddeleri daha yakın bölgelerden tedarik edebilmeyi amaçlıyoruz. Bu gibi ortaklıklar, karbon ayak izimizi azaltma hedeflerimize daha hızlı ulaşmamıza olanak tanıyor.
Enerji kaynaklı karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik olarak şu anda güneş enerjisi santrali yatırımımıza başladık. İlk aşamada 2025 yılı ikinci yarı yılı itibari ile elektrik ihtiyacımızın yaklaşık yüzde otuzunu güneş enerjisi ile sağlayacağız. 2027 yılına kadar elektrik ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca enerji verimliliğini arttırıcı projeler geliştiriyoruz.
Kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerimizi kurum içi ve dışı olarak da ayırıyoruz. Kurumsal sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında çevre dostu malzemelerin kullanımını artırmayı da hedefliyoruz. Ürünlerimizim sunduğu çevresel faydaları daha iyi ve kapsamlı anlatarak çevresel farkındalığı arttırmamızın da ürün tedarik ettiğimiz veya edemediğimiz projelerin karbon ayak izleri açısından önem arz ettiğinizi düşünüyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün uzun vadeli iklim stratejisine elimizden geldiğince katkı sunmak ve destek olmak istiyoruz.
7. Röportajımızın sonuna eklemek istediğiniz mesajlar ve duyurular var mıdır?
Sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlama yolunda hepimizin birey, aile, şirket olarak sorumluluğu var. Sektörümüzde sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek için inşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla el birliğiyle hareket etmek bizim için büyük bir öneme sahip. Çevreye, topluma ve geleceğe değer katan her adımımızdan mutluluk ve gurur duyuyoruz.
Son Yazılar
- Panasonic yangın algılama çözümleriyle yüksek güvenlik sağlıyor Aralık 18, 2024
- Günsan Elektrik: 35 Ülkeye Uzanan Yenilikçi ve Güvenilir Çözümler Aralık 18, 2024
- IQ Alüminyum Sistemleri: Mimari Çözümlerde Kalitenin ve Yeniliğin Adı Aralık 18, 2024
- İstanbul Teknik: Yenilikçi Çözümler ve Global Hedefler Aralık 18, 2024
- “Knauf: Yapı Malzemelerinde Sıfır Karbon Hedefiyle Geleceği İnşa Ediyor” Aralık 18, 2024
- Koramic Yapı Kimyasalları: Sürdürülebilir Gelecek İçin Yenilikçi Adımlar ve Toplumsal Sorumluluk Aralık 18, 2024
- ODE Yalıtım: 40 Yılın Ardında Güçlü Bir Sektör Lideri Aralık 17, 2024
- Roca Group Türkiye: 100 Yıllık Mirasla Sürdürülebilir Geleceğe Yolculuk” Aralık 17, 2024
- Sürdürülebilir Gelecek İçin Güçlü Adımlar: Systemair’ın Çevreye ve Topluma Katkıları Aralık 17, 2024
- “Yerli Gücün Global Yolculuğu: Warmhaus’un Sürdürülebilirlik ve Teknoloji Vizyonu” Aralık 17, 2024
- “Cam Gibi Gelecek: Sektör Liderinden Sürdürülebilirlik ve Eşitlik Odaklı Çığır Açan Projeler” Aralık 17, 2024
- Daikin Türkiye: İklimlendirme Sektöründe Sürdürülebilirlikte Yeni Bir Dönem Aralık 17, 2024
- SİF İş Makinaları JCB ile 50. Yılını Kutladı Aralık 13, 2024
- İSRA HOLDİNG’DEN BAŞAKŞEHİR’DE FIRSATLARLA DOLU YENİ PROJE; HILLPORT FAMILY SUITES Aralık 13, 2024
- RAMS TÜRKİYE’DEN ULAŞILABİLİR EV SAHİPLİĞİ HAMLESİ Aralık 13, 2024
Trendler
- RÖPORTAJ6 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL7 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL8 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL8 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL8 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL8 ay önce
TÜRKÇİMENTO: YEŞİL ÇİMENTO, ÜLKEMİZİN KARBON EMİSYONUNU DÜŞÜRECEK
- GENEL7 ay önce
Yeşil Holding’den inşaatta ezber bozan teknoloji RENCO Kompozit Yapı Sistemi
- RÖPORTAJ6 ay önce
Viessmann Olarak Her Ürünümüzle Paydaşlarımıza Üstün Konfor Sunmak Konusunda Tutkuluyuz