Bizimle iletişime geçin

GENEL

Kalekim’in 2024 yılının ilk 6 ayındaki  net dönem karı %46 artışla 315,5 milyon TL oldu

Yayınlandı

-

Türkiye yapı kimyasalları sektörünün öncüsü markası Kalekim, 2024 yılının ilk dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde net satışlarını %36’lık artışla 1,4 milyar TL’ye ulaştıran Kalekim, bu başarısını ikinci çeyreğe de taşıyarak, yılın ilk 6 ayındaki net dönem karını %46 artışla 315,5 milyon TL’ye çıkardı. Yurt içi satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre %11, yurt dışı satışları da %32 artıran şirketin, 2024’ün ilk dönemindeki net satışları ise %17 artışla 3,1 milyar TL oldu.

Yapı kimyasalları sektörünün öncü markası Kalekim, 2024 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 5 Eylül 2024’te Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre Kalekim, 2024 yılının ilk çeyreğinde yakaladığı başarılı performansı yılın ikinci çeyreğinde de devam ettirdi.  

“Yatırımcılarımızla birlikte büyümeye devam ediyoruz” 

Kalekim’in 2024 yılının ilk çeyreğindeki başarılı performansını yılın ikinci çeyreğinde sürdürdüğünü vurgulayan Kale Holding CFO’su Haluk Alperat, şunları söyledi: 

“Türkiye yapı kimyasalları sektöründeki öncü markası olarak 50 yılda ulaştığımız güçlü konumumuzu, yeni başarılarla daha da güçlendirmeye devam ediyoruz. Pek çok açıdan sektör için zorlu geçen yılın ilk yarısını sahip olduğumuz güçlü üretim potansiyeli, ulusal ve uluslararası pazarda talep gören ürünlerimiz sayesinde başarıyla geride bıraktık. Yaptığımız yatırımların da katkısıyla 2024 yılının ilk çeyreğinde 126,4 milyon TL net kar açıklayan şirketimizin aynı dönemdeki net satışları da %36 artışla 1,4 milyar TL’ye ulaşmıştı. İlk çeyrekte yurt içi satışlarımız %33, yurt dışı satışlarımız da %43 artış göstermişti.

Başarılı bir ilk çeyreğin ardından yılın 2. çeyreğinde de bu performansımızı sürdürdük. 2024 yılının ilk yarısı itibariyle net dönem karımızı, bir önceki yılın aynı dönemine göre, %46 artırdık. 2023’ün ilk yarısında 216,8 milyon TL olan net dönem karımız, bu yılın aynı döneminde 315,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Yine yılın ilk yarısı itibariyle net satışlarımız da %17 artışla 3,1 milyar TL’ye çıktı. Bu dönemde yurt içi satışlarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %11, yurt dışı satışlarımız da %32 artış gösterdi. 2024 yılının ilk yarısında yakaladığımız bu başarılı performansı, yeni yatırımlarımızın da katkısıyla yıl sonuna da taşımayı hedefliyoruz.

“Yatırımcılarımıza 65 milyon TL tutarında temettü dağıttık” 

Böylece zorlu ekonomi ve pazar koşullarına rağmen yılın ilk çeyreğindeki başarılı performansımızı yılın ikinci çeyreğine de taşıyarak, güçlü konumumuzu daha da pekiştirdik. Bu başarımızı ve kazancımızı da yatırımcılarımızla paylaştık. Yatırımcılarımızla büyüme stratejimiz doğrultusunda Haziran ayı içerisinde temettü dağıtımı yaptık. Genel Kurulumuzda aldığımız karar çerçevesinde 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 0,1413 TL (net 0,1272 TL) nakit kar payına tekabül eden toplam 65 milyon TL’nin pay sahiplerine dağıtımını gerçekleştirdik. Attığımız adımlarla bundan sonra yatırımcılarımızla birlikte büyümeye devam edeceğiz.” 

“Irak yatırımı hızla ilerliyor, Muğla’daki fabrikamızda ise üretime başladık” 

Kalekim Genel Müdürü Murat Gönültaş ise attıkları adımlar sayesinde büyümeye devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

“Türkiye yapı kimyasalları sektöründe gerek yenilikçi ürün ve markaları gerekse de yatırımlarıyla öncülük eden bir markayız. Geride bıraktığımız yarım asrın da tecrübesiyle ulusal ve uluslararası pazarda ekonomik koşulların yarattığı zorluklara rağmen yolumuza başarıyla devam ediyoruz. Yatırım noktasında pazar lideri olduğumuz Kuzey Irak’taki güçlü konumumuzu daha da pekiştirecek yeni tesisimizde üretim için altyapı çalışmalarımız sürüyor. 10 milyon dolarlık bir bedelle kurduğumuz ve yılda 100 bin ton kuru harç ve 5 bin ton boya kapasitesine sahip olacak bu tesisimizde 2025 yılının ilk yarısında üretime başlamayı planlıyoruz. 

Bununla birlikte Muğla’da kiraladığımız Arvon Yapı’ya ait fabrikada 2024 Mart ayı itibariyle üretime başladık. Güney Ege bölgesinde kuru harç satışlarımızı olumlu etkilemesini beklediğimiz bu yatırımımız ile bu yıl 30 bin ton ek kuru harç satışı sağlamayı hedefliyoruz. 

“Güneş Enerji Santrallerimiz %100 kapasite ile çalışmaya başladı” 

Kalekim olarak üretimin yanında daha iyi bir gelecek yolunda da önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Özellikle grubumuzun daha iyi bir dünya hedefiyle başlattığı ‘İyi Bak Dünyana’ hareketi kapsamında kurduğumuz Güneş Enerjisi Santrallerimizde bir ilki hayata geçirdik. Enerji maliyetlerimizi azaltmak ve  karbon ayak izimizi daha da küçültmek amacıyla Yozgat Yerköy’deki 6,3 milyon dolarlık bir yatırımla başladığımız santrallerimiz çalışmaya başladı. GES projemiz kapsamında, daha önce devreye aldığımız ve toplam kapasitenin %77’sini karşılayan GES II ve GES III santrallerinin ardından, GES I için TEDAŞ ile kabul işlemlerini tamamladık. Bununla ilgili projemizin bağlı olduğu organize sanayi ile bağlantı anlaşması imzalayarak santralimizi devreye aldık. Böylelikle, Yerköy’de bulunan santrallerimiz %100 kapasite ile çalışmaya başladı. Sürdürülebilirlik hedeflerimize önemli katkıda bulunacak bu yatırımın, ayrıca enerji maliyetlerimizi iyileştirmesi ve yıllık bazda FAVÖK marjımıza 100 baz puan katkıda bulunmasını bekliyoruz. 

“Kurumsal yönetim başarımızı ulusal ve uluslararası ödüllerle taçlandırdık” 

Kalekim olarak yıllardır sürdürdüğümüz ‘Daima daha iyi’ mottomuz sayesinde bu yıl şirketimiz, kurumsal mükemmellik yolunda Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından verilen sürdürülebilir mükemmellik alanında verilen EFQM Küresel Ödüllerinde ‘6 Diamonds’ aldı. Kurumsal yönetim anlayışımızı dünya çapında taçlandırılan bu ödül yanı sıra yine sektördeki 50. yılımızı kutladığımız organizasyonumuz, 12. Ace of Mice Awards tarafından ‘En İyi Davet’ kategorisinde ödüle layık görüldü.  

Kalekim olarak bugüne kadar hep daha iyiye ulaşma hedefiyle çalıştık. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk 6 ayında yurt içi pazarlama faaliyetlerimiz kapsamında Kalekim Usta Kulübümüz aracılığıyla 45 noktada gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde toplamda 6.668 ustamızla bir araya geldik. Yine Bi’Boya markamız ile 2024 yılı ‘’Hayatın Rengini Yakala’’ iletişim kampanyamız doğrultusunda çeşitli şehirlerde açık hava reklam faaliyetleri ve dijital mecra aksiyonları gerçekleştirmenin yanında, Visuelle markamız ile de mimar buluşmalarımızı yaptık.

Bundan sonra da daha iyisi bayrağımızı daha ileriye taşımak amacıyla yatırımlarımız, yenilikçi sürdürülebilir ürünlerimiz ve Ar-Ge’den inovasyona dijitalleşmeden sürdürülebilirliğine kadar geniş bir yelpazedeki çalışmalarımızla sektörümüze öncülük etmeye devam edeceğiz.” 

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI

Yayınlandı

-

Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, madencilik ve tünelcilik alanında
 iş makineleri üreten Almanya menşeli PAUS firmasıyla sözleşme imzaladı. Borusan Cat, Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında PAUS’un bayiliğini yapacak.

“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile operasyonlarını Türkiye’nin yanı sıra Kafkasya ve Orta Asya’da sürdüren Borusan Cat, Alman iş makinesi markası PAUS ile Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarını kapsayan bir bayilik anlaşması imzaladı.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bauma 2025 Fuarı’nda duyurulan iş birliğiyle
Borusan Cat, müşterilerine madencilik ve tünelcilik sektörlerinde iş makinesi ve özel ekipmanların yanı sıra yedek parça ve servis hizmetleri sunacak.

Müşterileriyle sürekli ve yakın temas halinde çalışarak ihtiyaçlarını anlamayı ve en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan PAUS, “Önemsiyoruz” mottosuyla çalışıyor. 1968 yılında kurulan şirket, 50 yılı aşkın süredir inşaat makineleri, endüstriyel araçlar, kaldırma teknolojisi araçları ile yer altı madenciliği makineleri geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor. Bu iş birliğiyle Borusan Cat, yer altı madenciliği ve tünelcilik alanlarında faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunarak, bölgedeki güçlü konumunu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.

 

Okumaya Devam Et

GENEL

DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor  

Yayınlandı

-

DYO, Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne, raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla değer katıyor. Yenilikçi boya çözümleriyle projeye katkı sağlayan DYO, ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik toplumsal yatırımını sürdürüyor.

DYO Boya, Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne destek oluyor. Raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla, toplumsal yatırımını sürdürüyor. Safkar Firması’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle DYO, GAZİRAY Projesi’ne zorlu koşullara karşı dayanıklığı yüksek DYO boyalarıyla uzun ömürlü koruma sağlıyor.

Güvenli ve modern bir yolculuk deneyimi 

İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü en büyük banliyö hattı olarak hayata geçirilen ve ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen GAZİRAY Projesi, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında toplamda 32 araçtan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretilecek. Her bir tren seti, saatte 90 kilometre işletme hızıyla yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşan bu setlerin her biri, 206’sı oturan toplamda bin yolcu kapasitesine sahip olacak.

DYO’nun raylı sistemler için geliştirdiği ürünler, dayanıklılığının yanı sıra yolcu güvenliğini de ön planda tutuyor. GAZİRAY Projesi’nde kullanılan EN 45545-2 sertifikalı boyalar, yangına karşı yüksek direnç göstererek güvenli bir yolculuk deneyimi sunuyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor

Yayınlandı

-

KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 4. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları yaklaşık 530 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı.  

KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 58,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıkladı. Kısıtlayıcı unsurlara bakıldığında finansman sorunları ortalama yüzde 31,6 seviyesindeki payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör olurken gelen talep yetersizliği de 2024 yılı 4. çeyrekte yüzde 18,0’lık ortalamaya sahip olarak önceki dönemlerde olduğu gibi faaliyetleri kısıtlayan faktörlerdeki sırasını korudu.

Türkiye’de inşaat maliyet endeksi alt kırılımları ele alındığında ise 2024 Aralık ayında işçilik ve malzeme endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 arttı. Çeyreklik ortalamalara bakıldığında, inşaat maliyet endeksindeki değişim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,9 azalarak 4. çeyrekte yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2024 yılının son çeyreği, inşaat ve gayrimenkul sektöründe dinamiklerin hızla değiştiği bir döneme işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış, özellikle ipotekli satışlardaki dikkat çekici yükseliş ve konut kredisi kullanımındaki genişleme, talebin canlılığını ortaya koyarken, reel bazda düşen konut fiyat endeksi sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları da açıkça gözler önüne seriyor. Öte yandan, AVM metrekare ciro verimliliğinde süregelen artış, perakende tarafında olumlu bir eğilime işaret ederken, inşaat maliyet endeksindeki gerileme de sektöre bir nebze nefes alma imkânı tanıyor. Ancak finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve talep yetersizliği gibi yapısal sorunlar, sektörde kalıcı iyileşme için bütüncül politikalara ve stratejik desteklere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.

Konut satışlarında artış devam etti
2024 yılı 4. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 530,8 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı. 2024 yılında, Türkiye genelinde konut satışları toplamda 1,5 milyon seviyesinde kaydedildi. Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024’ün 4. çeyreğinde de İstanbul 86,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu, İstanbul’daki satışları yaklaşık 49 bin adet ile Ankara ve yaklaşık 29 bin adet ile İzmir takip etti.

Türkiye’de Aralık 2024 sonu itibarıyla 158,46 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi 2023 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 29,4 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2024 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4’lük düşüş gösterdi.

AVM’lerde metrekare ciro verimliliği artıyor
Türkiye genelinde 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m²’ye ulaştı. Hâlihazırda toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38,5’i ise İstanbul’da bulunuyor. İnşaatı tamamlanması planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 456’ya erişmesi beklenirken perakende yoğunluğu ülke genelinde 1.000 kişi başına 166 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri kapsamında, bu dönemde de endeksin artış trendi içerisinde olduğu gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,6’lık nominal artış kaydetti.

Otel doluluk oranları geriledi
Rapora göre İstanbul‘da bulunan konaklama tesisleri doluluk oranları, 4. çeyrekte ortalama 56 seviyesindeki oranla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış göstermiş olup, Antalya Bölgesi’nde ise bu dönemdeki doluluk oranı, dönemsel iklim şartları neticesinde yaklaşık yüzde 49 seviyelerinde kaydedildi. Türkiye genelinde otel doluluk oranları, bir önceki çeyreğe oranla azalarak 4. çeyrekte ortalama yüzde 43,3 seviyesinde gerçekleşti. Yılın tamamına bakıldığında Türkiye genelinde İstanbul’da, Antalya Bölgesi’nde ve Ankara’daki işletme ve basit belgeli konaklama tesisleri doluluk oranları sırasıyla yüzde 49,3, yüzde 54,8, yüzde 61,2 ve yüzde 41,3 oldu. Bu çeyrekte toplam turizm geliri 13,8 milyar dolar ve ziyaretçi kişi başı ortalama harcama ise 981 dolar olarak kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Trendler