GENEL
Sanayi Tesislerinde Yangın Yalıtımı, Hayati Önem Taşır

Yayınlandı
7 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Yangın yalıtımı, sanayi tesislerinde hem İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından hem de maddi kayıpların önlenmesi için en çok dikkat edilmesi, iyi uygulanması gereken yalıtım konusu olarak ön plana çıkıyor. Yanıcı malzemelerin ve kimyasalların, yanıcı gazların kullanıldığı; yüksek miktarda enerji akışı gerçekleşen sanayi tesislerinde ve depo alanlarında asla ihmale gelmeyecek bir konu olan yangın yalıtımı, yangının büyümesini sınırlıyor, çalışanların güvenli tahliyesi ve yangına müdahale için zaman kazandırıyor. Sanayi tesislerinde aktif yangın koruma sistemlerinin, yangın yalıtımı ile desteklenmesi büyük önem taşıyor. Eryap Grup bünyesinde yer alan, sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım, çekme dayanımının yanı sıra yüksek basma dayanımı da sunan, A1 sınıfı yangına dayanıklılığa sahip Bonus Taş Yünü ürün ailesiyle sanayi tesislerinde yangın güvenliğinin yanı sıra enerji verimliliğine de katkı yapıyor.
İhracatta yüzde 90’ın, gayri safi milli hasılada yüzde 22’nin, toplam istihdamda yüzde 17’nin üzerinde paya sahip sanayi üretimi, ulusal ekonominin en büyük güçlerinden birini oluşturuyor. Türkiye’nin toplam iş gücünün önemli bir kısmını oluşturan sanayi çalışanlarının, milli gelirin ürettiği sanayi tesislerinde yangın yalıtımı, hem İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından hem de maddi kayıpların önlenmesi için büyük önem taşıyor.
Yangının etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik yapısal önlemleri tanımlayan yangın yalıtımının, sanayi tesisleri ve depolarda en önemli konular arasında ön sırada yer aldığını; can ve mal güvenliğini doğrudan etkileyen, asla ihmale gelmeyecek bir konu olduğunu vurgulayan ERYAP Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan, “Sanayi tesislerinde yüksek miktarda yanıcı malzemeler ve kimyasallar, yanıcı gazlar kullanılır; yüksek miktarda enerji akışı vardır. Yangın, sanayi tesislerinde can kaybı ve İSG riskleri oluşturmanın yanı sıra, büyük maddi zararlara da yol açabilir. Üretim hattının zarar görmesi, makinelerin tahrip olması veya bina yapısının hasar alması, üretimin kesintiye uğramasına neden olabilir. Bu, kısa vadede üretim kaybına, uzun vadede ise tedarik zincirinin bozulmasına neden olur. Sanayi tesislerinde yangın güvenliği zafiyetleri ayrıca, sigorta maliyetlerini artırır ve işletmelere yüksek primler olarak geri döner. Öte yandan sanayi tesisleri, genellikle organize sanayi bölgelerinde, birbirine yakın konumda yer aldığından, hızla yayılan yangınlar komşu tesisler için de ciddi risk oluşturabilir. Fabrika, depo gibi endüstriyel yapılarda aktif yangın koruma sistemlerinin, mutlaka çatı ve cephelerde taş yünü kullanımı gibi doğru yangın yalıtımı çözümleri ile desteklenmesi gereklidir. Doğru uygulanmış yangın yalıtımı, yangının büyümesini sınırlar, çalışanların güvenli tahliyesi ve yangına müdahale için zaman kazandırır” şeklinde konuştu.
Bonus Taş Yünü A1 Sınıfı Yangına Dayanıklılığa Sahip
Eryap Grup bünyesinde yer alan, sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım’ın, A1 sınıfı yangına dayanıklılığa sahip ürünü Bonus Taş Yünü ürünleri ile sanayi tesislerinde yüksek verimli yangın yalıtımı sağladığını söyleyen Tolga Ceylan, “Sanayi tesislerinde yangın yalıtımının yanı sıra, enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyan ısı yalıtımı ve ses yalıtımı ihtiyaçlarına en uygun yalıtım malzemesi, taş yünüdür. Bonus Taş Yünü ürün ailemiz, gelişmiş teknolojisi ve üstün performansıyla yangın, ısı ve ses yalıtımı gibi üç temel ihtiyacı tek bir ürünle karşılayabilme özelliği sunuyor. Bonus Taş Yünü ürünlerimiz, Türkiye’nin dört bir yanında gübreden kartona, otomotivden çimentoya farklı endüstrilerde, farklı boyutlarda üretim tesislerinin yanı sıra, kargo ve lojistik merkezlerinde, termik ve jeotermal santrallerde de kullanılıyor” dedi.
ERYAP Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalıtımda taş yünü özelinde genellikle mantolama uygulamaları ön plana çıkmakta ve bu uygulamalarda da yüzeyde çekme dayanımı aranmaktadır. Ancak öte yandan, sanayi üretim tesislerinde, taş yünü ile yalıtım uygulamalarında; özellikle de teras ve çatı uygulamalarında basma dayanımına da gerek duyulmaktadır. Sanayi tesislerinde çatı ve teras alanlarının verimli kullanımı, yalıtımın enerji verimliliği ve güvenlik açısından giderek artan bir öneme sahip olmasına neden olmaktadır. Buna en güzel örnek ise; günümüzde birçok üretim tesisi, çatı alanlarını Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımları için kullanmakta ve bu alanlarda tercih edilen yalıtım malzemelerinin yüksek basma dayanımı ve yangına karşı direnci ön planda tutulmaktadır. Bonus Taş Yünü ürünlerimizle çekme dayanımı ile beraber yüksek basma dayanımı da sunuyor olmamız bizi sektörde ayrıştırmaktadır.”
Taş yünü ürün ailemiz içerisinde yer alan yüksek yoğunluğa ve basma dayanımına sahip Bonus Premium R Taş Yünü ürünümüz, sanayi üretim tesislerinde eğimli, gezilebilen veya gezilemeyen çatılarda kullanıma son derece uygundur. Özellikle sanayi tipi yapıların yalıtımında sağladığı avantajlarla öne çıkan bir diğer ürünümüz Bonus Taş Yünü Panel, kolay ve hızlı uygulanabilir bir ürün olmasıyla, inşaat süreçlerini büyük ölçüde hızlandırır ve projenin tamamlanma süresini kısaltır. Ayrıca, boya gibi ilave uygulamalara ihtiyaç duymadan estetik bir görünüm sunarak hem maliyet avantajı hem de zaman tasarrufu sağlar. Yüksek performanslı ısı, ses ve yangın yalıtımı özellikleri ile sanayi yapılarında çatı, cephe ve kenet kaplama sistemleri yalıtımında ideal bir çözüm olarak tercih edilmektedir” dedi.
Termik ve Jeotermal Santrallerde de Kullanılıyor
Tolga Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bonus Taş Yünü ürün ailemizin bir diğer üyesi Bonus Taş Yünü INDUSTRIAL MW, özellikle sanayi tesislerinde yalıtım uygulamalarında kullanılmak üzere üretilmiş bir taş yünü şiltedir. Tüm sanayi tesislerinde ve kazan, tesisat, egzoz boruları, elektrofiltre, kanal, çelik konstrüksiyon yapılar, çift cidarlı kaplar, etüvler gibi üretim elemanlarında ısı, ses ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılan bu ürünümüz, yangının yayılmasını engellemekte ve ekipmanların alevden zarar görmesinin önüne geçmektedir. Bonus Taş Yünü INDUSTRIAL MW, termik ve jeotermal santrallerde kazanlarda, aktarma boru hatlarında ve bacalarda ısı yalıtımı sağlamak ve kaybı azaltmak için kullanılır. Bu ürünümüzün bir diğer önemli özelliği de sanayi tesislerinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan titreşimleri absorbe edebilen, yüksek esnekliğe sahip yapısıdır.”
Sanayide Enerji Verimliliğine de Katkı Sağlıyor
Bonus Taş Yünü ürünlerinin, sanayide enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyan ısı yalıtımı için de en uygun ürünler olduğunu ifade eden Tolga Ceylan, “Enerji, sanayinin en önemli maliyet kalemleri arasında yer alıyor. İyi ısı yalıtımı uygulamaları hem sürdürülebilir karlılık hem de sanayi kuruluşlarında raporlamasına giderek daha fazla önem verilen sürdürülebilirlik parametrelerinde iyileşme için enerjinin verimli kullanımına doğrudan olumlu etki yapar. Isı yalıtımı, hem üretim proseslerinde ısı kayıplarının engellenmesine katkı sağlar hem de ortam ısıtması ve soğutması için harcanan enerjide tasarruf sağlar. Elyaflı bir yapıya sahip Bonus Taş Yünü, endüstri tesislerinde çalışan verimini düşürebilen, dikkat dağınıklığına ve iş kazalarına da neden olabilen gürültü kirliliğinin engellenmesi için ses yalıtımında da çok etkili bir üründür” şeklinde konuştu.
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI

Yayınlandı
20 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, madencilik ve tünelcilik alanında
iş makineleri üreten Almanya menşeli PAUS firmasıyla sözleşme imzaladı. Borusan Cat, Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında PAUS’un bayiliğini yapacak.
“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile operasyonlarını Türkiye’nin yanı sıra Kafkasya ve Orta Asya’da sürdüren Borusan Cat, Alman iş makinesi markası PAUS ile Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarını kapsayan bir bayilik anlaşması imzaladı.
Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bauma 2025 Fuarı’nda duyurulan iş birliğiyle
Borusan Cat, müşterilerine madencilik ve tünelcilik sektörlerinde iş makinesi ve özel ekipmanların yanı sıra yedek parça ve servis hizmetleri sunacak.
Müşterileriyle sürekli ve yakın temas halinde çalışarak ihtiyaçlarını anlamayı ve en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan PAUS, “Önemsiyoruz” mottosuyla çalışıyor. 1968 yılında kurulan şirket, 50 yılı aşkın süredir inşaat makineleri, endüstriyel araçlar, kaldırma teknolojisi araçları ile yer altı madenciliği makineleri geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor. Bu iş birliğiyle Borusan Cat, yer altı madenciliği ve tünelcilik alanlarında faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunarak, bölgedeki güçlü konumunu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.
GENEL
DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor

Yayınlandı
20 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
DYO, Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne, raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla değer katıyor. Yenilikçi boya çözümleriyle projeye katkı sağlayan DYO, ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik toplumsal yatırımını sürdürüyor.
DYO Boya, Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne destek oluyor. Raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla, toplumsal yatırımını sürdürüyor. Safkar Firması’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle DYO, GAZİRAY Projesi’ne zorlu koşullara karşı dayanıklığı yüksek DYO boyalarıyla uzun ömürlü koruma sağlıyor.
Güvenli ve modern bir yolculuk deneyimi
İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü en büyük banliyö hattı olarak hayata geçirilen ve ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen GAZİRAY Projesi, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında toplamda 32 araçtan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretilecek. Her bir tren seti, saatte 90 kilometre işletme hızıyla yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşan bu setlerin her biri, 206’sı oturan toplamda bin yolcu kapasitesine sahip olacak.
DYO’nun raylı sistemler için geliştirdiği ürünler, dayanıklılığının yanı sıra yolcu güvenliğini de ön planda tutuyor. GAZİRAY Projesi’nde kullanılan EN 45545-2 sertifikalı boyalar, yangına karşı yüksek direnç göstererek güvenli bir yolculuk deneyimi sunuyor.
GENEL
Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor

Yayınlandı
20 saat önce-
Nisan 18, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 4. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları yaklaşık 530 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı.
KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 58,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıkladı. Kısıtlayıcı unsurlara bakıldığında finansman sorunları ortalama yüzde 31,6 seviyesindeki payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör olurken gelen talep yetersizliği de 2024 yılı 4. çeyrekte yüzde 18,0’lık ortalamaya sahip olarak önceki dönemlerde olduğu gibi faaliyetleri kısıtlayan faktörlerdeki sırasını korudu.
Türkiye’de inşaat maliyet endeksi alt kırılımları ele alındığında ise 2024 Aralık ayında işçilik ve malzeme endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 arttı. Çeyreklik ortalamalara bakıldığında, inşaat maliyet endeksindeki değişim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,9 azalarak 4. çeyrekte yüzde 36 olarak gerçekleşti.
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2024 yılının son çeyreği, inşaat ve gayrimenkul sektöründe dinamiklerin hızla değiştiği bir döneme işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış, özellikle ipotekli satışlardaki dikkat çekici yükseliş ve konut kredisi kullanımındaki genişleme, talebin canlılığını ortaya koyarken, reel bazda düşen konut fiyat endeksi sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları da açıkça gözler önüne seriyor. Öte yandan, AVM metrekare ciro verimliliğinde süregelen artış, perakende tarafında olumlu bir eğilime işaret ederken, inşaat maliyet endeksindeki gerileme de sektöre bir nebze nefes alma imkânı tanıyor. Ancak finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve talep yetersizliği gibi yapısal sorunlar, sektörde kalıcı iyileşme için bütüncül politikalara ve stratejik desteklere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.
Konut satışlarında artış devam etti
2024 yılı 4. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 530,8 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı. 2024 yılında, Türkiye genelinde konut satışları toplamda 1,5 milyon seviyesinde kaydedildi. Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024’ün 4. çeyreğinde de İstanbul 86,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu, İstanbul’daki satışları yaklaşık 49 bin adet ile Ankara ve yaklaşık 29 bin adet ile İzmir takip etti.
Türkiye’de Aralık 2024 sonu itibarıyla 158,46 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi 2023 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 29,4 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2024 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4’lük düşüş gösterdi.
AVM’lerde metrekare ciro verimliliği artıyor
Türkiye genelinde 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m²’ye ulaştı. Hâlihazırda toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38,5’i ise İstanbul’da bulunuyor. İnşaatı tamamlanması planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 456’ya erişmesi beklenirken perakende yoğunluğu ülke genelinde 1.000 kişi başına 166 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri kapsamında, bu dönemde de endeksin artış trendi içerisinde olduğu gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,6’lık nominal artış kaydetti.
Otel doluluk oranları geriledi
Rapora göre İstanbul‘da bulunan konaklama tesisleri doluluk oranları, 4. çeyrekte ortalama 56 seviyesindeki oranla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış göstermiş olup, Antalya Bölgesi’nde ise bu dönemdeki doluluk oranı, dönemsel iklim şartları neticesinde yaklaşık yüzde 49 seviyelerinde kaydedildi. Türkiye genelinde otel doluluk oranları, bir önceki çeyreğe oranla azalarak 4. çeyrekte ortalama yüzde 43,3 seviyesinde gerçekleşti. Yılın tamamına bakıldığında Türkiye genelinde İstanbul’da, Antalya Bölgesi’nde ve Ankara’daki işletme ve basit belgeli konaklama tesisleri doluluk oranları sırasıyla yüzde 49,3, yüzde 54,8, yüzde 61,2 ve yüzde 41,3 oldu. Bu çeyrekte toplam turizm geliri 13,8 milyar dolar ve ziyaretçi kişi başı ortalama harcama ise 981 dolar olarak kaydedildi.
Son Yazılar
- BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI Nisan 18, 2025
- DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor Nisan 18, 2025
- Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor Nisan 18, 2025
- Vaillant ISH Fuarında Yeni Isı Pompası Portföyünü Tanıttı Nisan 18, 2025
- ALARKO HOLDİNG BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 25 ENDEKSİ LİSTESİNDE YERİNİ ALDI Nisan 18, 2025
- KONUTDER ‘İstanbul’da Gelecek 10 Yıllık Konut Stratejisi Raporu’nun Yenisini Açıkladı: “İstanbul’un Her Yıl Ortalama 122 Bin Yeni Konuta İhtiyacı Var” Nisan 18, 2025
- REHAU’dan Yüzey Isıtma ve Soğutma Sistemleri İçin Yenilikçi Çözüm Nisan 18, 2025
- BORUSAN CAT TÜRKİYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNE UĞUR TARIK GÜL ATANDI Nisan 18, 2025
- Yalıtım, iç ortamda oluşan nem ve rutubet risklerini minimuma indiriyor Nisan 17, 2025
- Creavit Türkiye, Responsible® Programına Kabul Edildi! Nisan 17, 2025
- Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri, “Değişimin Yüzü Sensin” mottosuyla iş ortaklarıyla buluştu Nisan 17, 2025
- Bien’de Üst Düzey Atama: Tuna Tümer Bien Banyo Grup Genel Müdür Yardımcısı Olarak Göreve Başladı Nisan 17, 2025
- Baharın enerjisi Günsan Elektrik ile yaşam alanlarında Nisan 17, 2025
- Akçansa, 2024 Entegre Faaliyet Raporu’nu Yayınladı Nisan 17, 2025
- Üsküdar Amerikan Lisesi Otis Made to Move Communities™ Yarışmasında EMEA Birincisi Oldu Nisan 16, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ10 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL11 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL12 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL12 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL12 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL9 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL9 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!
- GENEL9 ay önce
Bosch, Johnson Controls ve Hitachi’den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor