Bizimle iletişime geçin

GENEL

Sika: Yapı Kimyasalları Sektöründe 113 Yıllık Küresel Liderlik

Yayınlandı

-

103 ülkede faaliyet gösteren ve 400’den fazla üretim tesisiyle hizmet sunan Sika, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla sektöre yön veriyor.
Turgay Özkun Genel Müdür


 Global ölçekte ve bölgesel olarak markanızın/firmanızın genel değerlendirmenizi alabilir miyiz? Sektördeki konumunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sika, 113 yıllık geçmişiyle yapı kimyasalları sektörünün global liderlerinden biridir. 103 ülkede faaliyet gösteriyor ve 400’den fazla üretim tesisiyle geniş bir coğrafyada hizmet sunuyoruz. MBCC birleşimiyle güçlenen portföyümüz, müşterilerimize daha kapsamlı ve sürdürülebilir çözümler sunmamızı sağladı.

Türkiye’de, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Çanakkale Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi mega projelerdeki katkılarımızla sektöre değer katmaya devam ediyoruz. Yenilikçi ürünlerimiz ve teknik çözümlerimizle hem globalde hem de yerelde liderliğimizi sürdürüyoruz.

Müşteri odaklı yaklaşımımız, inovasyon ve sürdürülebilirlik vizyonumuzla sektöre yön vermeye ve güvenilir bir çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.

 2024 yılı için, sektörümüzdeki en belirgin trendler ve firmanız özelinde en belirgin değişimler neler oldu? 2024 yılı nasıl geçti, kısa bir bilgilendirme alabilir miyiz?
2024 yılı, yapı kimyasalları sektöründe çevresel sürdürülebilirlik, dijitalleşme, inovatif ürün geliştirme ve enerji verimliliği gibi trendlerin ön planda olduğu bir yıl olarak dikkat çekti. Bu trendler, hem sektörel beklentileri şekillendirdi hem de müşteri taleplerine yanıt verme noktasında yeni yaklaşımlar gerektirdi. Özellikle karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik ürün ve uygulamalar, sektördeki en belirgin değişim alanlarından biri oldu.

Sika Türkiye olarak, 2024 yılında bu trendleri yakından takip ederek stratejik bir dönüşüm süreci gerçekleştirdik. Şirketimizin büyüme hedefleri doğrultusunda hem ürün portföyümüzü genişlettik hem de sürdürülebilir çözümler geliştirmeye odaklandık. 

 2025 yılı sektörel ön görünüz doğrultusunda, başlıklarınız ve belirlediğiniz hedefleriniz neler olacaktır? 2025 yılında sektörümüzdeki gelişmeler ve markanızdaki/ürünlerinizdeki yenilikler neler olacak?
2025’te yapı kimyasalları sektöründe sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve deprem güvenliği ön planda olacak diye düşünüyorum. Bu doğrultuda, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak yeni ürün ve çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz.

Belirlediğimiz Başlıklar ve Yeniliklerimiz;

Sürdürülebilirlik: Çevre dostu, düşük VOC içeren ürünlerimizle projelere katkı sağlamaya devam edeceğiz.

İnovasyon: Sikafloor®-1590 ve Sikafloor®-2650 gibi hızlı kürlenen ve düşük kokulu zemin kaplamalarıyla hem zaman hem de maliyet avantajı sunacağız.

Deprem Güvenliği: Yüksek performanslı Sika MonoTop®-4012 gibi ürünlerle yapı güvenliğini destekleyeceğiz.

Beton Katkıları: SikaPaver® 4412 N, Sika® Sigunit® L-5650 AF ve SikaRapid® 131 R gibi yeni nesil beton katkılarımızla dayanıklılık, verimlilik ve sürdürülebilirliği bir araya getireceğiz.

Sika olarak, sektöre yön veren inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı çözümlerle büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz.

Kısaca, 2025 nasıl geçecek, beklentinizi öğrenebilir miyiz?

Sika olarak, çevre dostu ürünler, hızlı kürlenen zemin çözümleri ve yeni nesil beton katkılarıyla sektöre yön vermeyi ve müşterilerimize değer katmayı sürdüreceğiz.

 Sürdürülebilir Çevre Politikaları ve Yaşanabilir Çevre Stratejileri doğrultusunda, 2024 yılında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız ve diğer Sosyal Sorumluluk Projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?
2024 yılında sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar attık. Çevre dostu ürünler geliştirerek, karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik çalışmalarımıza devam ettik. Özellikle düşük VOC içeren ve geri dönüştürülebilir malzemelerle üretilen ürünlerimizle sektöre katkı sağladık. Ayrıca, enerji verimliliği yüksek üretim süreçlerini benimseyerek çevre üzerindeki etkimizi minimize ettik.

2024 yılı, Sika Türkiye olarak sosyal sorumluluk alanında önemli adımlar attığımız bir yıl oldu. Çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal duyarlılığımızı ön planda tutarak bir dizi projeyi başarıyla gerçekleştirdik.

Çevresel Sürdürülebilirlik Projeleri
Dünya Çevre Günü kapsamında, Beykoz, Riva Gelara Kumsalı’nda gerçekleştirdiğimiz kıyı temizleme projesi, çevreye olan sorumluluğumuzu bir kez daha ortaya koydu. Bu proje ile 75 kilo atık toplandı ve plastik, cam, kağıt, metal gibi geri dönüştürülebilir malzemeler ayrıldı. Bu tür projeler, hem çevreyi koruma hem de sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratma amacımıza hizmet etti.

Toplumsal Sorumluluk Projeleri
2024 Deprem Haftası’nda, Sika Türkiye olarak, deprem güvenliği ve yapısal güçlendirme konularında farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir proje başlattık. Uzmanlar ve akademisyenlerle iş birliği içerisinde yürütülen bu projede, Türkiye’nin deprem riskleri ve yapı güvenliği üzerine kapsamlı bilgilendirme videoları hazırlandı. Dijital mecralar üzerinden yürütülen stratejik iletişim çalışmaları sonucunda, 60 farklı dijital mecrada 300.000’e yakın kişiye ulaşarak önemli bir etki sağladık.

Bu proje, toplumsal farkındalık yaratmanın yanı sıra, deprem güvenliği ve yapı güçlendirme konusunda doğru bilgiye ulaşma noktasında büyük bir katkı sundu. Sika Türkiye olarak, bu tür girişimlerle toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeye ve sektöre yön vermeye devam ediyoruz.

Bu zamana kadar yerine getirdiğimiz toplumsal sorumluluklarımızda olduğu gibi, gelecekte bu vizyonu daha da ileriye taşıyacağız. Daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için adımlar atmaya devam edeceğiz.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

Üsküdar Amerikan Lisesi Otis Made to Move Communities™ Yarışmasında EMEA Birincisi Oldu

Yayınlandı

-

 

Öğrenci grubu Üsküdar Amerikan Akademisi için 20.000 $ STEM bursu kazandı; kentsel hareketliliği iyileştirmek için yapay zeka kullanan fikirler sunmak üzere küresel yarışmaya ilerliyor

Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinden oluşan bir ekip, öğrencilerin gerçek dünyadaki kentsel hareketlilik sorunlarına çözümler önermek için STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) ilkelerini uyguladıkları bir yarışma olan Otis Made to Move Communities öğrenci yarışmasında EMEA bölgesinde birinci oldu. Otis (NYSE: OTIS) dünyanın lider asansör ve yürüyen merdiven üretim, montaj ve servis şirketidir.

Son birkaç ay boyunca öğrenciler, Otis gönüllü mentorlarının rehberliğinde, kendi toplumlarında daha kapsayıcı hareketlilik sağlamak için yapay zeka teknolojisinden yararlanan konseptler tasarladılar ve fikirlerini EMEA bölgesinden Otis jürisine sundular. 

Fikirleri, işitme engellilere yardımcı olmak ve yapay zeka kullanarak durumsal farkındalığı artırmak için tasarlanan SoundAid uygulaması, EMEA bölgesinde birinci oldu ve Üsküdar Amerikan Akademisi’ne STEM programını geliştirmek için 20.000 $ hibe kazandırdı.

Şimdi, küresel bir şampiyon belirlemek için final turunda diğer üç Otis bölgesinden kazanan okul ekipleriyle yarışacaklar. Bu, Otis’in küresel bir kazananı taçlandıracağı yarışmadaki ilk yıl. Öğrenci ekipleri, yerel zorluklara yönelik çözümlerinin küresel olarak nasıl ölçeklendirilebileceğini paylaşacak ve Otis üst düzey yöneticilerinden oluşan bir jüri heyetine sunum yapacak. Küresel şampiyon olma onuruna ek olarak, kazanan takımın okulu, okulları için ek 15.000 $ STEM hibesi alacak. Küresel şampiyon Mayıs ayı başında açıklanacak.

Otis EMEA Başkanı Enrique Minarro Viseras, “Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki öğrencilerin çözümlerini geliştirirken ve sunarken gösterdikleri yaratıcılık ve beceriden ilham aldık” dedi. “Bu öğrencilerin olağanüstü fikirlerini geliştirmelerini ve genişletmelerini dört gözle bekliyor ve onlara küresel şampiyonada başarılar diliyoruz. En önemlisi, bu deneyimin onlara ve programa katılan diğer öğrencilere STEM alanlarını keşfetmeye devam etmeleri ve belki de gelecek nesil liderlere ve yenilikçilere katılmaları için ilham vermesini umuyoruz.”

Made to Move Communities yarışması hakkında

2020 yılında başlatılan Made to Move Communities yarışması, genç beyinleri gerçek dünyadaki kentleşme zorluklarını keşfetmeye ve herkes için hareketliliği iyileştirme potansiyeline sahip yenilikçi çözümler geliştirmeye teşvik ediyor. Bu girişim, yeni nesil yeteneklerin oluşturulmasına yardımcı olmak, gelecekteki işgücünün hazır olmasını sağlamak ve yeniliği sürdürmek için STEM ve liderlik becerilerini geliştirmek amacıyla öğrencileri, eğitimcileri ve Otis meslektaşlarını mentor olarak bir araya getiriyor.

Program her yıl sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, kentleşme veya gelişen teknoloji gibi küresel önceliklerle uyumlu farklı bir temaya odaklanıyor. Bu yılın teması, yapay zekayı kapsayıcı mobilite çözümlerine dahil etmekti. Öğrenciler, hareketlilikle ilgili sorunları ele almak için STEM ilkelerini uygulayarak eleştirel ve yaratıcı düşünmeye teşvik ediliyor. Atölye çalışmaları, mentorluk ve işbirliği yoluyla katılımcılar, toplum üzerinde olumlu bir etki yaratırken kendilerini gelecekteki kariyerlerine hazırlayan değerli içgörüler ve beceriler kazanıyor. Katılımcı her okul, programın sonunda devam eden STEM eğitimini desteklemek için bir hibe almaktadır.

Bu yıl onlarca okuldan 250’den fazla öğrenci yarışmaya katıldı. Made to Move Communities programı bugüne kadar dünya çapında 1.000’den fazla öğrenciye, 950’den fazla Otis gönüllü mentoruna ulaştı ve katılımcı okullarda devam eden STEM eğitimini desteklemek için toplamda 1 milyon doların üzerinde yaklaşık 100 hibe sağladı.  

Okumaya Devam Et

GENEL

QUA’dan 10,2 Milyon Dolarlık GES Yatırımı

Yayınlandı

-

 

QUA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan proje ile QUA’nın, yapılacak ilk yatırım tutarı 10.2 milyon dolar olan Aydın Söke’deki fabrikasında kuracağı Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yılda 20,4 MWp’lik elektrik üretimi hedefliyor.

QUA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına devam ediyor. T2D Yenilenebilir Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğinde hayata geçireceği GES projesi ile karbon ayak izini azaltmak ve sürdürülebilir çevrenin korunmasına katkıda bulunmak hedefiyle enerji ihtiyaçlarının bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi, ekonomik – sosyal kalkınmayı ve çevresel sürdürülebilirliği temel sorumluluğu olarak kabul eden QUA, Aydın Söke’deki fabrikasının 150.000 metrekarelik çatısında hayata geçireceği 20,4 MWp kapasiteye sahip Güneş Enerji Santrali (GES) projesiyle sürdürülebilir enerji çözümlerinde yatırımlarına devam ediyor. 10.2 milyon dolarlık bir yatırım ile başlayan ve 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan GES projesi, QUA’nın sürdürülebilir enerji vizyonunun somut bir göstergesi olarak öne çıkacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan QUA Genel Müdürü Ali Küçük, “QUA olarak çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sadece bir strateji değil, temel bir değer olarak kabul ediyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını odağımıza alarak üretim, istihdam, insan kaynakları gibi birçok farklı alandaki uygulamalarımızla sadece iş süreçlerimizi değil, aynı zamanda geleceğe olan sorumluluğumuzu da şekillendiriyoruz. Bu anlamda, karbon ayak izini azaltma, enerji verimliliğini artırma ve atık yönetimi konularında belirlediğimiz somut hedeflerle, sürdürülebilirlik yolculuğumuzda kararlılıkla ilerliyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız da bu sürecin önemli bir parçası. Aydın Söke’deki fabrikamızda hayata geçireceğimiz 20,4 MWp kapasiteli GES projesi, yalnızca enerji ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel etkilerimizi azaltarak daha yeşil bir geleceğe katkı sağlama amacımıza hizmet edecek. QUA olarak, sürdürülebilir üretim süreçleri ve çevresel etkileri minimize eden stratejilerimizle, sektörümüze öncülük etmeye devam edeceğiz” dedi.

QUA’nın yeni GES projesi ile 35.478 adet yeni nesil Topcon – Ntype güneş paneliyle yılda 20,4 MWp’lik elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bu sayede 365.200 ağacın kesilmesi önlenirken, karbon salınımı yaklaşık 140.000 ton azaltılacak.

Okumaya Devam Et

GENEL

İnşaat sektörü temsilcilerinin TÜİK Mart ayı konut satış değerlendirmeleri

Yayınlandı

-

Erdal Albayrak / Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı:

“Faiz düşüşü olursa ipotekli satışlar artar”

TÜİK Mart ayı konut satış rakamları yine yukarı yönlü geldi. Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,1 oranında artış göstermiş durumda. Ancak geçtiğimiz ay, sektör olarak istenilen artış oranlarını yakalayamamışız. Hepimizin bildiği gibi inşaat sektörü son yıllarda; finansmana erişimde zorluklar, konut satışlarının düşük seviyede olması, arsa, yapı malzemeleri ve işçilik maliyetlerindeki yüksek artış, konut kredi faizlerinin yüksek seyri ve nitelikli işgücü bulamama sorunu sebebiyle olumsuz bir süreç yaşıyor. Bu yıl içinde faizlerde hatırı sayılır bir düşüş olmasını bekliyoruz ve diliyoruz. TÜİK verilerinde ipotekli konut satışlarının mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,5 oranında arttığını görüyoruz. Eğer konut kredi faizleri ulaşılabilir oranlara düşerse ipotekli konut satışlarında ciddi bir hareket bekleyebiliriz. 

 

Cihat Algün / Algün Yönetim Kurulu Başkanı:

“Gayrimenkul sektörü yeniden yükseliş dönemine girecek”

Konut satış rakamlarındaki artış trendi devam ediyor, bundan sonra bu tablonun yukarı yönlü rakamlarla destekleneceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu yıla ait beklentilerimiz son derece olumlu diyebilirim. Özellikle ikinci çeyrek itibarıyla sektördeki hareketliliğin daha da dikkat çekici hale geleceğini öngörüyoruz. Yılın dördüncü çeyreğinde ise konut satışlarında ciddi bir ivmelenme bekliyoruz. Burada, konut kredi faiz oranlarındaki beklenen düşüşün etkileri önemli rol oynayacaktır. Konut satın almayı bekleyen ama talebini piyasa şartları nedeniyle erteleyen kesim, daha makul seviyelerde konut sahibi olma imkanı ortaya çıkınca harekete geçecektir. Özetle yenilenen ekonomik politikalar ve piyasalardaki toparlanma süreciyle birlikte, gayrimenkul sektörü yeniden bir yükseliş dönemine girecek diyebiliriz.

Okumaya Devam Et

Trendler