GENEL
TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI M. ERDAL EREN: “Türk müteahhitler ülkemizin tanıtım elçileri oldular”

Yayınlandı
5 ay önce-
Yazar:
yapiinsaatdergisi
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı açıklamada, “Bağımsızlık ve çağdaşlaşma yolunda atılan her adımda bizler de altyapılar inşa ederek sadece şehirlerimizi değil ülkemizin geleceğini de şekillendiriyoruz. Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı değerler doğrultusunda, uluslararası arenada elde ettiğimiz başarılar ve global iş birliklerimizle gurur duyuyoruz. Müteahhitlerimizin göstermiş olduğu çabalar sonucunda inşaat sektörümüz ülkemizde birçok sektörün temelini oluşturmuş, dünyada ise gerçekleştirdiği kaliteli işlerle ülkemizin tanıtım elçileri olmuştur.” dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamasında, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet tarihimizin tüm kahramanlarını saygı ve minnet ile andıklarını belirten Eren, şöyle devam etti: “Küllerinden doğuş mücadelesini tamamlayıp, hedefini çağdaş medeniyetler seviyesi olarak belirleyen Cumhuriyetimizin her bir ferdi, geride bırakmış olduğumuz 101 yılda milletimizi çağdaş medeniyetler seviyesine taşımak uğrunda her türlü çabayı vermiştir. Nitekim Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün “Ben, ekonomik yaşam denince tarım, ticaret, sanayi etkinliklerini ve bütün bayındırlık işlerini, birbirinden ayrı düşünülmesi doğru olmayan bir bütün sayarım” sözü de kollektif çalışmanın önemini hepimize net şekilde göstermektedir. Cumhuriyetimizin ilanının 101. yılını coşkuyla kutladığımız bu günde, Türk inşaat sektörü olarak bizler de üzerimize düşen bu büyük vazifeyi yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyor, ülkemizin her köşesinde yükselen projelerle Cumhuriyetimizin temellerini daha da sağlamlaştırmaya devam ediyoruz. Bağımsızlık ve çağdaşlaşma yolunda atılan her adımda bizler de altyapılar inşa ederek sadece şehirlerimizi değil ülkemizin geleceğini de şekillendiriyoruz. Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı değerler doğrultusunda, uluslararası arenada elde ettiğimiz başarılar ve global iş birliklerimizle gurur duyuyoruz.
Müteahhitlerimizin göstermiş olduğu çabalar sonucunda inşaat sektörümüz ülkemizde birçok sektörün temelini oluşturmuş, dünyada ise gerçekleştirdiği kaliteli işlerle ülkemizin tanıtım elçileri olmuştur. Nitekim 1972 yılında Libya’da üstlenmiş oldukları taahhüt işleri ile özel sektörümüzün ilk defa yurt dışına açılmasını sağlayan müteahhitlerimiz, göstermiş oldukları çabalar sonucunda bugün 137 ülkede 515,8 milyar dolar değerinde 12.297 proje üstlenmiştir. Dünyanın önde gelen sektörel dergisi ENR’ın (Engineering News Record) 2024 yılı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 43 firma ile yer alan müteahhitlerimiz, ülkemize bir kez daha dünya ikinciliğini getirerek bizlere büyük gurur yaşatmıştır. İnşaat sektörü olarak ilelebet yaşayacak Cumhuriyetimizin bugüne kadar olduğu gibi yarınlarına da her türlü katkıyı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Nice aydınlık yarınlarda, ülkemizi daha da ileriye taşımak dileğiyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”
Bunları da Beğenebilirsin
GENEL
Nitelikli Isı Yalıtımı Deprem Riskine Karşı Kalkan Görevi Görüyor

Yayınlandı
30 dakika önce-
Nisan 11, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 73’ü, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşıyor. Bu orana karşın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde 19 milyon civarında olan yapı stokunun ortalama 6-7 milyonluk kısmı riskli statüde yer alıyor.
Söz konusu veriler dikkate alındığında, Türkiye’deki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi hayati önem taşıyor. Bu kapsamda binaların inşasında uygun proje ve denetimlerin yanı sıra nitelikli ısı yalıtımı da kritik bir rol oynuyor. 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Baumit Türkiye Teknik Müdürü Meltem Bayraktar San, yalıtım malzemelerinin dış etmenlere karşı binanın direncini artırarak, deprem sırasında yapısal bütünlüğün korunmasına yardımcı olduğunu belirtti. San ayrıca, ısı yalıtımının binalarda oluşabilecek nem, yoğuşma, korozyon gibi sorunların önüne geçerek yapının sağlam kalmasına önemli katkıda bulunduğunu vurguladı.
Depreme dayanıklı binalar denildiğinde akla ilk gelen unsurlar sağlam temel ve güçlü taşıyıcı sistemler olsa da bina bütünlüğünü koruyan ısı yalıtımı da bu anlamda kritik bir role sahip. 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında dayanıklı binalar için yalıtımın önemine dikkat çeken Baumit Türkiye Teknik Müdürü Meltem Bayraktar San, nitelikli ısı yalıtımının binanın enerji verimliliğini artırmanın yanı sıra bina mukavemetini de artırarak deprem anında ve sonrasında yapı güvenliğine katkı sağladığını vurguladı.
“Türkiye’deki yapı stokunun yüzde 40’ının acilen yenilenmesi gerekiyor”
Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yapıların sağlam zemine oturtulması ve zemin etüdü çalışmalarının titizlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Meltem Bayraktar San; “İTÜ Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 43’ü birinci derece deprem bölgesinde, yüzde 30’u da ikinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Yani ülkemizdeki nüfusun yaklaşık yüzde 73’ü, deprem açısından riskli bölgelerde hayatını sürdürüyor. Diğer yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konut bulunuyor. Bunlardan 1999 depreminden sonra yapılan yaklaşık 5 milyon konutun iyi durumda olduğu değerlendirilirken, 14 milyon konutun afet riski yönünden incelenmesi gerekiyor. Deprem tasarımı ve malzeme dayanımı yetersiz olan yapılar ile mühendislik hizmeti almadan kaçak olarak inşa edilen yapılar gözetildiğinde, bakanlık verilerine göre ülkemizdeki toplam yapı stokunun yaklaşık yüzde 40‘ına denk gelen 6-7 milyon konutun yenilenmesinin veya güçlendirilmesinin gerektiği tahmin ediliyor. Bu verileri dikkate aldığımızda, depreme karşı dayanıklı binalar inşa etmenin önemi, su götürmez bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Bu kapsamda yapıların mühendislik kurallarına uygun şekilde projelendirilmesi ve inşaat sürecinin denetimli yürütülmesi, depreme karşı güvenliği artıran en önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Ayrıca bina bütünlüğünü sağlayan nitelikli ısı yalıtımı da bina mukavemetini artırarak yapı güvenliğine ciddi katkıda bulunuyor. Çünkü ısı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltarak yapılarda oluşabilecek nem, yoğuşma, korozyon gibi sorunların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı oluyor” dedi.
“Isı yalıtımı olmayan binalar zamanla dayanıksız hale geliyor”
Uzun vadede daha sağlıklı ve güvenli yaşam alanları için ısı yalıtımının gerekli olduğuna işaret eden San; “Yapı cephelerinde doğru ve kesintisiz uygulanmış nitelikli bir ısı yalıtım sisteminin olmaması, binanın zamanla dayanıklılığını kaybetmesine yol açabiliyor. Depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ısı yalıtımının standart hale getirilmesi, gelecekte yaşanabilecek felaketlerin etkisini en aza indirmeye yardımcı olur. Nitelikli ısı yalıtımının bir inşaatın proje aşamasına dahil edilmiş olması elbette önemli. Ülkemizde, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği 2017 yılından sonra inşa edilen binalarda ısı yalıtımı zorunlu olarak uygulandı. Ancak unutulmamalı ki bu tarihten önce inşa edilmiş, ısı yalıtımı olmayan ya da yeterli ve nitelikli bir ısı yalıtımı uygulaması bulunmayan binalarda bu uygulama sonradan da yapılabiliyor. Binaları yoğuşma ve korozyondan koruyabilmek için geç olmadan mantolama yaptırmak bina ömrünü uzatmaya yardımcı oluyor. Bu noktada, kamu ve özel sektörün iş birliği içinde hareket etmesi ve denetim mekanizmalarının etkin çalışması büyük önem taşıyor. Yapı yönetmeliklerine uyum sağlanması ve binalarda enerji verimliliği sağlayan çözümlerin teşvik edilmesi hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik açısından kritik bir adım. Sonuç olarak nitelikli ısı yalıtımı sayesinde yapıların ömrünün ve dayanıklılığının artması, deprem güvenliğini sağlamaya ciddi bir katkıda bulunuyor. Baumit olarak biz de sektörde oluşturduğumuz bilinçle sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulmasına destek olmayı hedefliyoruz. Depreme karşı dirençli şehirler oluşturmak için inovatif ve yapı güvenliğini ön planda tutan çözümler üretmeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
GENEL
AKYAPI EN BÜYÜK ‘TİCARETHANE’ PROJESİNİ DUDULLU’DA HAYATA GEÇİRİYOR

Yayınlandı
1 saat önce-
Nisan 11, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
27 yıldan bu yana ürettiği konut ve sanayi projeleri ile gayrimenkul sektörüne yön veren Akyapı, üç yıl önce başlattığı Ticarethane projelerinin en büyüğünü Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin merkezinde hayata geçiriyor.
310 bin metrekarelik inşaat alanında başlanan projede 555 adet bağımsız bölüm, bugün satışa çıkarıldı. Proje, yaklaşık 8 bin kişiye tek başına istihdam sağlayacak.
Gerçekleştirdiği pek çok konut, ofis, alışveriş, yaşam merkezi, üretim ve lojistik tesisi ile gayrimenkul sektörüne 27 yıldır yön veren Akyapı, 3 yıl önce sanayi konseptiyle geliştirdiği Ticarethane projelerinin en büyüğünü şimdi Dudullu’da satışa çıkarıyor. Ticarethane Metkap, Ticarethane Hadımköy ve Ticarethane Başakşehir projelerinin ardından alıcılarına sunulmaya hazırlanan Ticarethane Dudullu, Türkiye’nin en önemli üretim üslerinden biri olan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) merkezindeki tek parselde hayata geçirilecek.
Kooperatifleri, fabrika alanları ve bağımsız firmalarıyla yıllık 2 Milyar Doları aşan ihracata sahip Dudullu OSB’nin kalbinde yer alan 555 adet bağımsız bölümün yer alacağı Ticarethane Dudullu’nun lansmanı, 10 Nisan Perşembe günü projenin satış ofisinde gerçekleştirildi. Akyapı Yönetim Kurulu Başkanları Mahmut Asmalı ve Hüseyin Dinçel’in katılımlarıyla düzenlenen lansman ile birlikte projenin satışları da başladı.
GENEL
Betonarme Su Depoları, Yapıların Ömrünü Kısaltıyor

Yayınlandı
21 saat önce-
Nisan 10, 2025Yazar:
yapiinsaatdergisi
17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, hasarlı yapıların yüzde 64’ünde meydana gelen hasarın ana nedeni nemden kaynaklı korozyon olarak gösteriliyor.
1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, binalarda korozyona neden olan betonarme su depolarının yapılara verdiği zarara dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri paylaştı.
Aktif deprem kuşağında yer alan Türkiye’de depremlerde meydana gelen can kayıplarının hemen hemen tamamı deprem tasarımı ve malzeme dayanımı yetersiz olan yapılardan kaynaklanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de ki 19 milyon konutun 14 milyonunun afet riski yönünden incelenmesi gerekiyor.
1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, GRP su depolarının deprem anında ve sonrasında yapı güvenliğine sağladığı katkıya dikkat çekti:
Hasarlı yapıların yüzde 64’ünde hasarın ana nedeni nem
“17 Ağustos 1999 depreminden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, hasarlı yapıların yüzde 64’ünde meydana gelen hasarın ana nedeni nemden kaynaklı korozyon olarak gösteriliyor. Binalarda nemle mücadele edebilmek için binada kullanılacak ürün ve sistemlerin seçimini doğru yapmak gerekiyor.
Su deposu seçimine dikkat!
Binalardaki su depolama sistemleri de bu konuda kritik rol oynuyor. Çünkü geleneksel sistemler olarak adlandırılan betonarme su depoları, depremler ve sarsıntılar nedeniyle zamanla statik taşıyıcılığını kaybederek, sızdırma problemlerinin oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum ise korozyona sebebiyet vererek, binanın yük taşıma kapasitesini düşürüyor ve yapının ömrünü kısaltıyor. 6 Şubat depremleri sonrası sahada yaptığımız çalışmalarda da bina altlarındaki su depolarının ve yangın proses depoları gibi su depolama sistemlerinin yapıların mukavemetini ve korozyon dayanımını olumsuz yönde etkilediğine şahit olduk. Bu durumla mücadele edebilmek için binalarda ağır hasar oluşturabilecek betonarme depolama sistemleri yerine suyu güvenli bir şekilde depolayan ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ‘GRP su deposu sistemleri’nin tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü ‘GRP modüler su deposu’, yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile üretiliyor. Cam elyaf takviyeli kompozit malzeme, dış basınçlara ve etkenlere karşı yüksek mukavemet katsayısına sahip olduğu için sarsıntılardan kaynaklı olarak oluşabilecek sızıntı probleminin önüne geçiyor ve yapı güvenliğinde önemli rol oynuyor” dedi.
Son Yazılar
- Nitelikli Isı Yalıtımı Deprem Riskine Karşı Kalkan Görevi Görüyor Nisan 11, 2025
- AKYAPI EN BÜYÜK ‘TİCARETHANE’ PROJESİNİ DUDULLU’DA HAYATA GEÇİRİYOR Nisan 11, 2025
- Betonarme Su Depoları, Yapıların Ömrünü Kısaltıyor Nisan 10, 2025
- ODE Yalıtım ile Güvenli Yapılar, Dayanıklı Şehirler Nisan 10, 2025
- Viva İskele 1.159 daire ve 10 ticari alanıyla yatırımınızı geleceğe taşıyor Nisan 10, 2025
- İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: “Deprem güvenliğini pekiştirmek için, binalarınızda ısı yalıtımı yaptırmayı ertelemeyin” Nisan 10, 2025
- Eskişehir Ticaret Odası, Mitsubishi Heavy Klima ile kesintisiz iklimlendirme konforuna hazır Nisan 10, 2025
- Ravago Bina Çözümleri ile Güvenli Yapılar Nisan 10, 2025
- İdeal iç ortam sıcaklığını sağlayamayan fabrikaların işçilik maliyetleri yüzde 10 artıyor Nisan 10, 2025
- Flokser Kimya ile Depreme Dayanıklı ve Yaşanabilir Kentler: Yenilikçi Çözümlerle Güvenli Yapılar Nisan 10, 2025
- EBRULİ BAŞAKŞEHİR’DE KAÇIRILMAYACAK FIRSAT Nisan 9, 2025
- Aluform Pekintaş: 30 Yıllık Deneyimle Sürdürülebilir Geleceğe Yatırım Nisan 9, 2025
- Isı Kaybını ve Terlemeyi Önleyen İç Cephe Boyası: Bi’Boya Comfort Isıtutan Nisan 7, 2025
- ZERAY GYO CEO’SU FURKAN BOZAN SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRDİ Nisan 7, 2025
- Doka Kalıp, Bauma 2025 Fuarı’nda sektöre yenilikçi çözümler sunacak Nisan 6, 2025
Trendler
- RÖPORTAJ10 ay önce
“İklimlendirme Sektöründe Kullanıcıların Daha İyi Bir Yaşam Sürmelerine Yardımcı Olacak Yeniliklere Öncülük Etmeyi Sürdüreceğiz”
- GENEL11 ay önce
Alarko Carrier, 11 Yıldır İhracatta Zirvenin Sahibi!
- GENEL12 ay önce
Sika Yapı Kimyasalları, Deprem ile İlgili Bilinçlendirme Projesine devam ediyor
- GENEL12 ay önce
Enerji verimliliğinin yolu ısı yalıtımından geçiyor
- SEKTÖREL12 ay önce
Doka Türkiye, 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yılın merakla beklenen TurkeyBuild Fuarı’na katılım sağlayacak
- GENEL8 ay önce
Irak Kalkınma Yolu ile yıllık 5 milyar dolarlık potansiyel
- GENEL8 ay önce
İzocam’dan evinizin ısısını yaz-kış dengede tutan yalıtım çözümleri!
- GENEL8 ay önce
Bosch, Johnson Controls ve Hitachi’den konut ve hafif ticari iklimlendirme işini satın alıyor