Bizimle iletişime geçin

GENEL

TÜRKİYE’NİN İLKLERİNE İMZA ATAN TEKNOLOJİ ŞİRKETİ PROTAŞ, 35. YILINI KUTLADI

Yayınlandı

-

ALEVLERE KARŞI TECRÜBEDE 35 YIL

GELECEĞE YÖN SEKTÖRE GÜVEN VEREN 35 YIL: PROTAŞ

Alevsızdırmaz (exproof) elektrik malzemelerinin tasarım, üretim, satış ve satış sonrası desteğiyle patlayıcı ortamlarda güvenliği öncelikli tutan Protaş, 35. yılını kutladı.  Türkiye’nin öncü markası Protaş, önemli başarılara imza atmanın gururunu yaşadığı gecede gelecek vizyonunu ve yatırım planlarını da paylaştı.

PATLAYICI ORTAMLARDA 35 YILIN GÜVENCESİ: PROTAŞ

1989 yılından bu yana alevsızdırmaz (exproof) elektrik malzemelerinin tasarım, üretim, satış ve satış sonrası destek alanlarında hizmet veren Protaş, 35 yıllık uzmanlığıyla büyümeye devam ediyor. Üretim faaliyetlerini 2006 yılından bu yana Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde, 2.500 m² kapalı alan ve toplam 5.000 m² üzerine kurulu modern fabrikasında sürdüren Protaş, güvenilirlik, inovasyon ve sürekli gelişim anlayışla geride bıraktığı 35 yılı, Elite World Grand Küçükyalı Hotel’de verdiği davette kutladı. 

Gecede Prosense ve Protaş Genel Müdürü Özkan Karataş ve Protaş Mühendislik Kurucusu ve ilk Genel Müdürü Mustafa Öngay birer konuşma gerçekleştirerek şirketin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Gece Ali Congun’un stand-up gösterisi ve Pelin Yılmaz’ın sahne performansıyla renklendi. 

Prosense ve Protaş Genel Müdürü Özkan Karataş: “Ürünlerimiz sayesinde insanlar patlayıcı, parlayıcı ve zehirli gazların tehlikelerine karşı daha güvenli ortamlarda çalışabiliyorlar”

Müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru bir şekilde anlamanın ve bu doğrultuda hızlı ve etkili çözümler sunmanın Protaş’ın öncelikli hedefi olduğunu söyleyen Prosense ve Protaş Genel Müdürü Özkan Karataş konuşmasında şunları kaydetti:  “2006 yılında kurduğum Prosense, gaz ve alev algılama sistemleri alanında Türkiye’nin ilklerine imza atan bir teknoloji şirketi oldu. Hedefimiz, ülkemizin bu alandaki ihtiyacını en yüksek kaliteyle karşılamak ve global arenada da adımızdan söz ettirmekti. Bugün, sizlerin desteği ve güveni sayesinde, sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformda da kendimizi kanıtladık. Bu başarının arkasında, güvenilirlik, inovasyon ve sürekli gelişim anlayışımız yatıyor. Prosense olarak başardıklarımızı, Protaş için de hedefliyoruz. Protaş, Türkiye’de Ex Ekipman üretimini ilk gerçekleştiren ve sektörde öncü bir marka. Bugün Protaş’ın 35. yılını kutluyoruz, ancak biz bu köklü markayı daha da ileriye taşımak için büyük bir vizyonla hareket ediyoruz. Amacımız, Prosense’te olduğu gibi, Protaş’ı da bir dünya markası haline getirmek. Bu yöndeki çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu iki şirketin ürettiği ürünler sayesinde, insanlar patlayıcı, parlayıcı ve zehirli gazların tehlikelerine karşı daha güvenli ortamlarda çalışabiliyorlar. Çalışanlar, işlerini güven içinde yaparak, evlerine ve sevdiklerine sağ salim dönebiliyorlar. Bu, bizim için en büyük motivasyon kaynağı. Bu gece, hem Prosense’in inovatif ruhunu hem de Protaş’ın köklü mirasını bir araya getiriyoruz. İki marka da, güvenlik, kalite ve yeniliğe olan bağlılıklarıyla sektörde fark yaratmaya devam ediyor.” 

Yeni yatırımlarla daha da büyüyecek 

Ex aydınlatma armatürleri, Ex bağlantı kutuları, Ex kontrol kutuları, Ex fiş ve prizler, Ex rakor ve bağlantı ekipmanları, Ex acil uyarı ürünleri, Ex topraklama cihazı ve pensesi gibi ürün gruplarında 3000’den fazla ürün çeşidine sahip olduklarını söyleyen Özkan Karataş, “Bu geniş ürün yelpazemizle endüstriyel tesisler, elektrik taahhüt firmaları ve otomasyon firmaları için güçlü bir çözüm ortağı konumundayız. Üretimimizin her aşamasında kaliteyi ön planda tutarak iş ortaklarımıza güvenilir ve üstün performanslı çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Kalite yönetim sistemimiz, uluslararası standartlara uygun olarak sürekli olarak gözden geçirilmekte ve geliştirilmekte böylece ürünlerimizin ve hizmetlerimizin mükemmelliği garanti altına alınmakta” dedi.

“Protaş’ın hali hazırda 5 milyon Euro yatırım teşvik belgesi bulunmakta. Planlanan hedefler doğrultusunda bu yatırımın 3 yıl içerisinde tamamlanmasını amaçlıyoruz” diyen Karataş, bu önemli yatırımla birlikte şirketin üretim kapasitesini artırarak, hem yerel hem de global pazardaki konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. 

 “Bayrağı birisine aktarmak gerek ki yarış devam etsin”

Gecede Protaş Mühendislik Kurucusu ve ilk Genel Müdürü Mustafa Öngay da bir konuşma gerçekleştirdi. Öngay, şirketin kuruluş hikayesini şu sözlerle paylaştı: “70li yılların sonunda ülkemizde petrokimya sektörüne yoğun yatırımlar yapıldı ve bu projelerle çok büyük bir Ex proof malzeme ihtiyacı ortaya çıktı. Fakat o yıllarda ülkemizde bunun üretimi hiç yoktu. Dolayısıyla bu tesisat malzemelerinin ve teçhizatın tamamının yurtdışından, döviz karşılığı ithal edilmesi gerekiyordu. Kimya ve gıda sektörlerinde halihazırda faaliyet gösteren Pak Holding, Ex-proof ekipman üretimi yapmak üzere 1978’de Pesaş firmasını kurdu ve ben de genç bir mühendis olarak ekibe tasarım ve üretimden sorumlu olarak katıldım. 80lerin sonunda pazar küçüldü ve Pesaş’ın faaliyetlerine son verilmesi kararı alındı. Bu işte yetişen ve deneyimlenen biz çalışanlar, ülkemizde oluşmuş bu 10 yıllık imalat bilgi ve birikiminin yok olmasına razı olamadık ve işi devam ettirmek üzere devralmak konusunda patronumuzla anlaştık ve çalışanların da ortak olduğu bir A.Ş. yapısı içinde bir araya gelerek Protaş’ı kurduk. 1 Mayıs 1989 tarihinde faaliyete geçtik.” Öngay, Protaş’ın Prosense ile yollarını birleştirmesi hakkında ise şunları kaydetti: “Bayrağı birisine aktarmak gerek ki yarış devam etsin. Çok güzel bir tesadüf eseri farklı ürünlerle aynı kulvarda koşan, elektronik ağırlıklı ex-proof üreten, üstüne üstelik isminde pro benzerliği olan Prosense ve Özkan Beyle yollarımız kesişti ve 2 yıl önce gözümüz arkada kalmadan bayrağı onlara teslim ettik. Şimdi bayrak onlarda, başarı ve daha güzel yarınlar için kendilerine güveniyor, bol şans ve sağlık diliyor, hikayenin devamını onlara bırakıyorum.”

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GENEL

BORUSAN CAT, PAUS İLE BAYİLİK ANLAŞMASI İMZALADI

Yayınlandı

-

Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, madencilik ve tünelcilik alanında
 iş makineleri üreten Almanya menşeli PAUS firmasıyla sözleşme imzaladı. Borusan Cat, Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarında PAUS’un bayiliğini yapacak.

“Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile operasyonlarını Türkiye’nin yanı sıra Kafkasya ve Orta Asya’da sürdüren Borusan Cat, Alman iş makinesi markası PAUS ile Türkiye, Kırgızistan, Gürcistan ve Azerbaycan pazarlarını kapsayan bir bayilik anlaşması imzaladı.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Bauma 2025 Fuarı’nda duyurulan iş birliğiyle
Borusan Cat, müşterilerine madencilik ve tünelcilik sektörlerinde iş makinesi ve özel ekipmanların yanı sıra yedek parça ve servis hizmetleri sunacak.

Müşterileriyle sürekli ve yakın temas halinde çalışarak ihtiyaçlarını anlamayı ve en uygun çözümleri sunmayı amaçlayan PAUS, “Önemsiyoruz” mottosuyla çalışıyor. 1968 yılında kurulan şirket, 50 yılı aşkın süredir inşaat makineleri, endüstriyel araçlar, kaldırma teknolojisi araçları ile yer altı madenciliği makineleri geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor. Bu iş birliğiyle Borusan Cat, yer altı madenciliği ve tünelcilik alanlarında faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunarak, bölgedeki güçlü konumunu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.

 

Okumaya Devam Et

GENEL

DYO GAZİRAY Projesi’yle toplumsal yatırımlarını sürdürüyor  

Yayınlandı

-

DYO, Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne, raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla değer katıyor. Yenilikçi boya çözümleriyle projeye katkı sağlayan DYO, ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik toplumsal yatırımını sürdürüyor.

DYO Boya, Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük banliyö hattı olan GAZİRAY Projesi’ne destek oluyor. Raylı sistemler için geliştirdiği güvenlik ve dayanıklılık standartlarına uygun EN 45545-2 sertifikalı boyalarıyla, toplumsal yatırımını sürdürüyor. Safkar Firması’yla gerçekleştirdiği iş birliğiyle DYO, GAZİRAY Projesi’ne zorlu koşullara karşı dayanıklığı yüksek DYO boyalarıyla uzun ömürlü koruma sağlıyor.

Güvenli ve modern bir yolculuk deneyimi 

İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü en büyük banliyö hattı olarak hayata geçirilen ve ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilen GAZİRAY Projesi, bölgenin ulaşım altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında toplamda 32 araçtan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretilecek. Her bir tren seti, saatte 90 kilometre işletme hızıyla yolcu taşıyacak şekilde tasarlandı. İkisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşan bu setlerin her biri, 206’sı oturan toplamda bin yolcu kapasitesine sahip olacak.

DYO’nun raylı sistemler için geliştirdiği ürünler, dayanıklılığının yanı sıra yolcu güvenliğini de ön planda tutuyor. GAZİRAY Projesi’nde kullanılan EN 45545-2 sertifikalı boyalar, yangına karşı yüksek direnç göstererek güvenli bir yolculuk deneyimi sunuyor.

Okumaya Devam Et

GENEL

Konut satışlarında artış devam ediyor, reel fiyatlar düşüyor

Yayınlandı

-

KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 4. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye genelinde konut satışları yaklaşık 530 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı.  

KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 4. çeyrek rakamlarına göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet göstermekte olan şirketlerin yüzde 58,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıkladı. Kısıtlayıcı unsurlara bakıldığında finansman sorunları ortalama yüzde 31,6 seviyesindeki payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör olurken gelen talep yetersizliği de 2024 yılı 4. çeyrekte yüzde 18,0’lık ortalamaya sahip olarak önceki dönemlerde olduğu gibi faaliyetleri kısıtlayan faktörlerdeki sırasını korudu.

Türkiye’de inşaat maliyet endeksi alt kırılımları ele alındığında ise 2024 Aralık ayında işçilik ve malzeme endeksleri bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 arttı. Çeyreklik ortalamalara bakıldığında, inşaat maliyet endeksindeki değişim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,9 azalarak 4. çeyrekte yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “2024 yılının son çeyreği, inşaat ve gayrimenkul sektöründe dinamiklerin hızla değiştiği bir döneme işaret ediyor. Konut satışlarındaki artış, özellikle ipotekli satışlardaki dikkat çekici yükseliş ve konut kredisi kullanımındaki genişleme, talebin canlılığını ortaya koyarken, reel bazda düşen konut fiyat endeksi sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları da açıkça gözler önüne seriyor. Öte yandan, AVM metrekare ciro verimliliğinde süregelen artış, perakende tarafında olumlu bir eğilime işaret ederken, inşaat maliyet endeksindeki gerileme de sektöre bir nebze nefes alma imkânı tanıyor. Ancak finansmana erişimde yaşanan güçlükler ve talep yetersizliği gibi yapısal sorunlar, sektörde kalıcı iyileşme için bütüncül politikalara ve stratejik desteklere ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.

Konut satışlarında artış devam etti
2024 yılı 4. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışları 530,8 bin adet ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,9’luk artış gösterirken, 2024 Aralık ayında alt kırılımdaki ipotekli satışlar ve ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 285,3 ve yüzde 55,7 arttı. 2024 yılında, Türkiye genelinde konut satışları toplamda 1,5 milyon seviyesinde kaydedildi. Bir önceki dönemdeki sonuçlara paralel olarak 2024’ün 4. çeyreğinde de İstanbul 86,3 bin adet ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu, İstanbul’daki satışları yaklaşık 49 bin adet ile Ankara ve yaklaşık 29 bin adet ile İzmir takip etti.

Türkiye’de Aralık 2024 sonu itibarıyla 158,46 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi 2023 yılının aynı ayına göre nominal bazda yüzde 29,4 arttı. Endeksin Şubat 2024 itibarıyla negatife dönen reel bazlı değişimi ise bu trendine devam etti ve 2024 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4’lük düşüş gösterdi.

AVM’lerde metrekare ciro verimliliği artıyor
Türkiye genelinde 2024 yılı 4. çeyrek itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m²’ye ulaştı. Hâlihazırda toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 38,5’i ise İstanbul’da bulunuyor. İnşaatı tamamlanması planlanan 10 AVM ile birlikte toplam sayının 456’ya erişmesi beklenirken perakende yoğunluğu ülke genelinde 1.000 kişi başına 166 m² olarak kaydedildi. Öte yandan Türkiye genelinde ciro endeksleri kapsamında, bu dönemde de endeksin artış trendi içerisinde olduğu gözlemlendi. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49,6’lık nominal artış kaydetti.

Otel doluluk oranları geriledi
Rapora göre İstanbul‘da bulunan konaklama tesisleri doluluk oranları, 4. çeyrekte ortalama 56 seviyesindeki oranla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış göstermiş olup, Antalya Bölgesi’nde ise bu dönemdeki doluluk oranı, dönemsel iklim şartları neticesinde yaklaşık yüzde 49 seviyelerinde kaydedildi. Türkiye genelinde otel doluluk oranları, bir önceki çeyreğe oranla azalarak 4. çeyrekte ortalama yüzde 43,3 seviyesinde gerçekleşti. Yılın tamamına bakıldığında Türkiye genelinde İstanbul’da, Antalya Bölgesi’nde ve Ankara’daki işletme ve basit belgeli konaklama tesisleri doluluk oranları sırasıyla yüzde 49,3, yüzde 54,8, yüzde 61,2 ve yüzde 41,3 oldu. Bu çeyrekte toplam turizm geliri 13,8 milyar dolar ve ziyaretçi kişi başı ortalama harcama ise 981 dolar olarak kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Trendler